Deși ne laudăm cu vitezele amețitoare ale conexiunilor la Internet, conform datelor Eurostat, Romania este codașă la utilizarea Internetului și luptă cu Bulgaria pentru poziția de leader pentru cel care nu a folosit Internetul niciodată.
Din punct de vedere al gospodăriilor cu acces broadband la Internet, România stă destul de bine, chiar dacă suntem dintre cei care „sticăm” media Europeana (82%). Top-ul gospodăriilor cu acces broadband la Internet este condus de Luxemburg și Olanda (97% fiecare), urmate de Danemarca și Suedia (94% fiecare) și UK (93%). La polul opus găsim Romania și Lituania (72% fiecare), Grecia (69%) și Bulgaria (64%).
Totuși, cand vine vorba despre persoanele fizice care au folosit Internetul în fiecare zi sau aproape în fiecare zi, lucrurile se schimbă. La acest capitol, media UE este 71% iar ponderea utilizatorilor zilnici a fost cea mai ridicată în Luxemburg (93%), urmată de Danemarca (89%), UK (88%) și Olanda (86%) în timp ce la coada clasamentului regăsim Grecia si Polonia (57% fiecare), Bulgaria (49%) și Romania (42%).
De asemenea, în ceea ce privește nivelul de neutilizare al Internetului (persoane fizice care nu au folosit niciodată Internetul), cea mai mare proporție a populației fără experiență de utilizare a internetului (fie acasă, la locul de muncă sau în altă parte) a fost înregistrată în Bulgaria (33%), urmată de România (30%), iar cea mai mică din Luxemburg și Danemarca (2%) . De menționat că în 11 state membre (Bulgaria, România, Grecia, Portugalia, Italia, Croația, Cipru, Polonia, Slovenia, Lituania și Malta), mai mult de o cincime din populație nu erau utilizatori de Internet.
Totodată, de la Institutul Național de Statistică, aflăm că in 2017 doar 68% dintre gospodăriile din România au avut acces la Internet, cele mai slabe rezultate fiind înregistrate în cele mai sărace regiuni ale României, respectiv Nord-Vest şi Sud. Datele INS mai arată că în 2017 din totalul persoanelor cu vârsta între 16 şi 74 ani doar 72% au folosit cel puţin o dată un calculator, ceea ce înseamnă că digitalizarea rămâne încă un proiect de actualitate pentru România.
Rezultatele sondajului Eurostat se bazează pe răspunsurile primite de la un total de 156.152 de gospodării cu cel puțin o persoană cu vârsta cuprinsă între 16 și 74 de ani, în total 203.798 de persoane din țările membre UE. Persoanele au fost întrebate despre ultima dată când au folosit Internetul, cât de des îl folosesc, pe ce dispozitive, la domiciliu sau la de muncă, despre activități legate de e-guvernare și comerț electronic.