
Pentru Rusia nu e o noutate organizarea unor exerciții militare atât de masive, ele fiind ceva comun pe timpul comunismului. Dar ultimul exercițiu militar de o asemenea amploare a avut loc în urmă cu aproape 40 de ani, pe timpul lui Brejnev. Atunci, în cadrul exercițiilor intitulate „Zapad 81”, armata sovietică (implicată deja în războiul din Afganistan) a mobilizat un număr comparabil de resurse în ceea ce s-a numit la vremea respectivă o „arătare a mușchilor” față de Occident.
Dar Vostok-2018, dacă ar fi să-i dăm crezare ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, va fi un exercițiu și mai masiv. „Va fi un soi de repetare a lui Zapad-81, dar din anumite puncte de vedere va fi și mai și. Nu s-a mai văzut așa ceva. Imaginați-vă 36.000 de piese de echipament militar mișcându-se la comandă.”
„Imaginați-vă 36.000 de piese de echipament militar mișcându-se la comandă.” – Serghei Șoigu, Ministrul rus al Apărării
Problematic pentru NATO e că la Vostok-2018 vor participa și militari chinezi și mongoli, ceea ce dovedește încă o dată că Rusia și China au de gând să își coordoneze acțiunile internaționale, mai ales că Organizația de la Shanghai – din care fac amândouă parte – se poziționează explicit ca un bloc anti-NATO.
Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, a declarat că „din moment ce desfășurările de forțe au loc dincolo de munții Ural, Moscova nu e obligată să ne anunțe sau să ne invite să asistăm.” Totuși, se pare că deși nu avea această obligație Moscova a transmis o invitație către atașații militari NATO.
Trupele chinezești au început deja să sosească pe calea ferată în regiunea lacului Baikal, unde va avea loc Vostok-2018. Este neclar totuși câți militari și ce echipamente vor mobiliza chinezii. Odată cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă situația a devenit tensionată în Extremul Orient, acesta amenințând de mai multe ori Coreea de Nord – aliat tradițional al Chinei – cu distrugerea. În ciuda faptului că în luna iunie Donald Trump și Kim Jong Un au avut un summit la Singapore, rezultatele părând a fi pozitive, oricând e posibilă o reizbucnire a tensiunii în peninsula coreeană.