Rusia și China își arată mușchii la NATO în Extremul Orient

Rusia și China vor organiza cele mai mari exerciții militare comune din ultimii 40 de ani. În Extremul Orient Rus peste 300.000 de soldați și 1000 de avioane vor participa la exercițiile „Vostok 2018”

0
1071
views
Rușii se pregătesc de exerciții militare în Extremul Orient. Sursă foto: kremlin.ru

Pentru Rusia nu e o noutate organizarea unor exerciții militare atât de masive, ele fiind ceva comun pe timpul comunismului. Dar ultimul exercițiu militar de o asemenea amploare a avut loc în urmă cu aproape 40 de ani, pe timpul lui Brejnev. Atunci, în cadrul exercițiilor intitulate „Zapad 81”, armata sovietică (implicată deja în războiul din Afganistan) a mobilizat un număr comparabil de resurse în ceea ce s-a numit la vremea respectivă o „arătare a mușchilor” față de Occident.

Dar Vostok-2018, dacă ar fi să-i dăm crezare ministrului rus al apărării, Serghei Șoigu, va fi un exercițiu și mai masiv. „Va fi un soi de repetare a lui Zapad-81, dar din anumite puncte de vedere va fi și mai și. Nu s-a mai văzut așa ceva. Imaginați-vă 36.000 de piese de echipament militar mișcându-se la comandă.”

„Imaginați-vă 36.000 de piese de echipament militar mișcându-se la comandă.” – Serghei Șoigu, Ministrul rus al Apărării

Problematic pentru NATO e că la Vostok-2018 vor participa și militari chinezi și mongoli, ceea ce dovedește încă o dată că Rusia și China au de gând să își coordoneze acțiunile internaționale, mai ales că Organizația de la Shanghai – din care fac amândouă parte – se poziționează explicit ca un bloc anti-NATO.

Purtătorul de cuvânt al NATO, Dylan White, a declarat că „din moment ce desfășurările de forțe au loc dincolo de munții Ural, Moscova nu e obligată să ne anunțe sau să ne invite să asistăm.” Totuși, se pare că deși nu avea această obligație Moscova a transmis o invitație către atașații militari NATO.

Trupele chinezești au început deja să sosească pe calea ferată în regiunea lacului Baikal, unde va avea loc Vostok-2018. Este neclar totuși câți militari și ce echipamente vor mobiliza chinezii. Odată cu venirea lui Donald Trump la Casa Albă situația a devenit tensionată în Extremul Orient, acesta amenințând de mai multe ori Coreea de Nord – aliat tradițional al Chinei – cu distrugerea. În ciuda faptului că în luna iunie Donald Trump și Kim Jong Un au avut un summit la Singapore, rezultatele părând a fi pozitive, oricând e posibilă o reizbucnire a tensiunii în peninsula coreeană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here