Consiliul investitorilor străini atrage atenția asupra lipsei de forță de muncă din țară

Consiliul Investitorilor Străini a realizat tradiționalul chestionar pe care îl face periodic printre membrii săi, în fiecare lună martie și septembrie. Pentru prima oară ies în evidență dificultățile de pe piața forței de muncă.

0
1031
views
Foto: rawpixel pe Unsplash

Conform unui comunicat oficial al Consiliului Investitorilor Străini (FIC) cele mai recente rezultate ale indicelui percepției membrilor FIC despre mediul de afaceri (realizat în septembrie 2018) aduc câteva noutăți legate de piața muncii și de fiscalitate. În același timp, în rândul membrilor FIC persistă dihotomia dintre așteptările privind creșterea veniturilor și a cifrei de afaceri pe termen scurt și îngrijorările legate de lipsa infrastructurii și a stabilității cadrului de reglementare pe termen lung. FIC își menține opinia, exprimată și în trecut, că lipsa predictibilității și a investițiilor erodează competitivitatea economiei și potențialul acesteia de creștere.

Comunicatul scoate în evidență două chestiuni interesante:

  • Pentru prima dată, din 2015, de când FIC realizează acest chestionar în rândul membrilor săi, majoritatea respondenților (53%) au declarat că România nu mai este competitivă din punctul de vedere al disponibilității forței de muncă calificate. În 2016 doar un sfert dintre respondenți reclamau probleme legate de lipsa forței de muncă. De fiecare dată când a publicat rezultatele semestriale ale indicelui de percepție, FIC a atras atenția că acest indicator se deteriorează accelerat. Acum există tot mai multe indicii din rândul companiilor membre care, coroborate cu alte date și analize publice, arată că România se confruntă cu o situație dificilă privind disponibilitatea forței de muncă.
  • În martie 2017, o treime dintre respondenți declarau că România este lipsită de competitivitate în domeniul fiscal. A urmat apoi o deteriorare semnificativă în septembrie 2017 și martie 2018, când două treimi dintre respondenți au afirmat același lucru. FIC consideră că anunțurile publice repetate de schimbare a politicilor fiscale, fără a fi urmate de studii de impact și consultări adecvate, au condus la această opinie. Dar în ultimul sondaj s-a observat o îmbunătățire a acestui indicator, revenindu-se la situația în care doar o treime dintre respondenți consideră România mai puțin competitivă din cauza fiscalității. În prezent, se remarcă o relativă stabilitate a regimului fiscal: măsurile anunțate anul trecut au fost fie aplicate, fie abandonate, iar în acest an nu au fost anunțate schimbări majore de politică fiscală. Companiile au reușit să se adapteze schimbărilor intervenite prin măsurile adoptate în 2017, deși acest lucru a generat costuri și eforturi considerabile neplanificate.

La sondaj au participat 40% dintre membrii Consiliului Investitorilor Străini. Din această organizație fac parte companii precum Arcelor Mittal, Auchan, BRD, CocaCola, Deloitte, GlaxoSmithKlein, Mega Image, Heineken România, Renault, Vodafone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here