Când ne băgăm „urechi” de bună voie în casă…

A ieșit la iveală că dispozitivele de tip „asistent de căutare” (Alexa, Siri, Google Home, probabil și Cortana de la Microsoft) de fapt sunt „urechi” pentru urechile altora...

0
1293
views
Dispozitiv „Alexa” de la Amazon. Foto de Andres Urena / Pexels.com
Dispozitiv „Alexa” de la Amazon. Foto de Andres Urena / Pexels.com

Ultima găselniță în materie de tehnologie e „voice search”-ul. De parcă e atât de greu să mai tastezi o căutare într-un motor de căutare precum Google sau Bing, s-au inventat acum cutii vorbitoare cărora să le poruncești din fotoliu: „Alexa, găsește-mi cât costă un bilet de avion către Londra.” sau „Alexa, găsește-mi cea mai apropiată frizerie.” Și cutia găsește.

Asemenea „cutii” (sau ceva asemănător) au până acum, și oferă spre vânzare, Amazon, Google, Apple și Microsoft. Numai că, fix așa cum era de așteptat / de bănuit, s-a descoperit că nu doar cutia are „urechi” cu care să te audă, ci și … compania. Conform unui raport Bloomberg Amazon folosește mii de angajați în centre aflați inclusiv în România pentru a perfecționa felul în care dispozitivul său, „Alexa”, înțelege comenzile vocale. Dar pentru asta e nevoie, firește, ca Alexa să fie conectată non-stop la ceea ce se petrece în casă și, involuntar, tot ce se discută în casă să ajungă la urechile angajaților Amazon.

E de la sine înțeles că o asemenea practică trebuie să fie comună la toate marile companii de tehnologie, asemenea „urechi” ascunse fiind cu siguranță angajate și de Google (care are „Google Home”) sau Apple („Siri”). Pentru că nu există altă cale de a perfecționa înțelegerea limbii vorbite decât aceea de a testa algoritmii în timp real, pe zeci de mii de voci și de intonații.

Până la urmă să zicem că n-ar fi nimic de speriat. În fond, când îți bagi în casă o cutie conectată la un server la care nu ai acces trebuie să te aștepți să nu ai 100% control asupra datelor și informațiilor transmise de acea cutie. Ceea ce șochează este ușurința cu care cetățeanul occidental, neobișnuit cu ororile supravegherii în masă, a ajuns „să dea din casă” de bunăvoie, sau poate fără să-și dea seama. Inclusiv gemetele soției (sau amantei) penetrate pot ajunge undeva „în cloud” de unde să fie culese, apoi, de oricine. Securitatea lui Ceaușescu ar fi făcut orice ca să dețină și ea o astfel de minune tehnică. Iată că după 30 de ani nu mai e nevoie să ascundem „urechi” în prizele din perete. E suficient să fim în pas cu moda.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here