
Julian Assange, fondatorul Wikileaks – site-ul de dezvăluiri – a fost arestat la Londra după ce Ecuadorul, statul sud-american care îl găzduia în ambasada sa, i-a revocat azilul politic pe care i-l acordase începând cu 2012. E interesant că la numai câteva ore de la arestarea lui Assange Ecuadorul a primit un împrumut de 10 miliarde de dolari de la FMI. Dar nu despre asta vrem să vorbim acum.
Assange se refugiase în ambasada Ecuadorului din cauză că, la vremea respectivă, fusese implicat într-o ciudată afacere de „viol” cu o femeie, o feministă, mai bine zis, din Suedia. Ulterior acuzațiile au fost retrase, dar cazul a rămas. Assange a susținut întotdeauna că nu e vinovat și că toată afacerea e un pretext pentru a fi arestat și dus în SUA. Iată că ieri, în sfârșit, autoritățile britanice au putut pătrunde în ambasada Ecuadorului, de unde l-au luat pe sus. Ieri, în câteva ore, Assange fusese deja văzut de un judecător și trimis în arest.
Englezii au confirmat totodată că arestarea lui Assange s-a produs nu doar ca urmare a „refuzului de a se înfățișa în fața curții” (cu prilejul așa-zisei afaceri de viol) ci și ca urmare a unei cereri de extrădare venită din partea guvernului Statelor Unite. Ceea ce se bănuia de la început. Cum se zice pe românește, americanii „îi vor capul” lui Assange pentru dezvăluirile din Wikileaks. Desigur că nu Wikileaks în sine e problema. Pe americani îi interesează de fapt să știe dacă Assange a lucrat la ordinele cuiva, dacă are legături cu alte guverne și așa mai departe.
Situația este paradoxală deoarece într-o epocă așa-zis democratică un jurnalist care expune adevăruri este arestat. Wikileaks nu a publicat niciodată ceva fals. Sigur, imbecilii se întreabă ritos: dacă echipa din spatele Wikileaks e așa de bine intenționată, de ce nu publică dezvăluiri și despre Rusia sau China, de ce toate dezvăluirile lor sunt numai despre lumea occidentală? Ce poți să le răspunzi unor asemenea proști? Ce altceva să le răspunzi decât că sunt proști și că n-ai suficiente cuvinte să le explici de ce și cât sunt de proști?…
Faptul că fondatorul unui site care nu a publicat niciodată o informație falsă e arestat în plină cruciadă occidentală împotriva fenomenului „fake news” ne dovedește din plin care e de fapt problema guvernelor occidentale de azi: nu circulația minciunilor, ci a adevărurilor care nu convin.