Marea Britanie: punem pariu că brexitul va deveni amintire?

Teoretic, alegerile pentru parlamentul european desfășurate ieri în Marea Britanie nu ar trebui să conteze prea mult. Practic, dincolo de o perdea de fum cauzată de foarte probabila victorie a Partidului Brexit (Nigel Farage) se pare că a avut loc un dezastru pentru promotorii brexitului.

0
30
views
Parlamentul european reunit în sesiune. Photo by DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0
Parlamentul european reunit în sesiune. Photo by DAVID ILIFF. License: CC-BY-SA 3.0

Marea Britanie iese din Uniunea Europeană, dar organizează alegeri europene. Și nu doar că organizează alegeri europene, dar – ne hazardăm să spunem – va avea și un comisar european. Și – în continuare ne hazardăm să o spunem și pe asta – nu doar că va avea și un comisar european, dar nici măcar nu va ieși din Uniunea Europeană. Adio, brexit!

Lucrul acesta va deveni mai mult decât evident duminică seara, când se vor anunța rezultatele votului de joi, 23 mai. Când britanicii au fost chemați la urne din cauză că nu s-a putut face brexitul în luna martie, apoi în aprilie, și s-a ajuns să fie amânat până la toamnă. Drept pentru care, rămânând – chipurile câteva luni, doar – în interiorul uniunii, au dreptul, dar și obligația, de a desemna parlamentari europeni.

Rezultatele votului din 23 mai vor fi anunțate doar duminică seara deoarece atunci se vor încheia alegerile în toată Europa (inclusiv în România). Însă, deși dinspre mass-media britanică nu transpare nici o informație, conform Politico.eu – care se bazează pe sondaje de tip exit-poll – rezultatele ar fi după cum urmează:

Brexit Party 32,97%
Laburiștii 18,96%
Liberal Democrații 16,24%
Conservatorii 10,88%
Verzii 8,69%
Change 4%
Partidul Scoției 3,21%
UKIP 2,59%
Galezii 0,86%
Sinn Fein 0,66%
DUP Party 0,54%
UUP Party 0,35%

După cum se vede, chiar dacă în fruntea scrutinului s-a situat un partid pro-brexit, de fapt partidele pro-brexit (BP și UKIP) au împreună doar 35,56% în timp ce partidele care sunt categoric anti-brexit au luat nu mai puțin de 52,62%.

Ca urmare a acestui rezultat, care dovedește clar că britanicii și-au dat seama de tâmpenia făcută la votul din 2016, este clar că brexitul va deveni amintire foarte curând. Chiar dacă politicienii britanici au afirmat că votul de ieri nu va conta ca un „plebiscit”, este foarte greu să nu țină cont de ceea ce vrea populația acum. Și realitatea, tristă pentru Marea Britanie, este că o țară care importă cam tot ce consumă chiar nu este în poziția de a se rățoi la restul continentului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here