Când avea vreo 40 de ani, John McAfee a creat primul program antivirus din istorie, McAfee, de pe urma căruia a ajuns acum să aibă o avere de peste 100 milioane de dolari… dar și multe probleme.
După ce și-a vândut firma de software către Intel în 2010 omul a trăit o vreme în Belize – o țărișoară minusculă din America Centrală, la sud de Mexic, fostă colonie britanică – dar a refuzat să-și mai plătească taxele către guvernul federal al Statelor Unite ale Americii, drept pentru care se află acum pe lista cetățenilor căutați de FBI. Pe lângă asta, la un moment dat un vecin de-al său din Belize a fost împușcat mortal. Crima nu a fost elucidată, dar McAfee a șters-o în Guatemala. Prilej pentru poliția locală să-i percheziționeze casa și să descopere un arsenal impresionant de arme de foc, dar și că sexagenarul trăia cu o fată de 17 ani. Astăzi, familia vecinului îl bănuiește de crimă și chiar a început demersurile de a-l aduce în fața justiției. McAfee neagă orice implicare.
Teoretic, polițiștii americani nu au de ce să-l caute, deoarece McAfee trăiește bine mersi la Havana, unde tocmai a promis guvernului cubanez că îl va ajuta să pună la punct o criptomonedă cu ajutorul căreia să scape de sancțiunile (adică blocada) Washingtonului, care apasă asupra țării de peste 50 de ani. Practic, în acest moment Cuba este cea mai „sancționată” țară de pe pământ, fiind un adevărat miracol că regimul a rezistat atâta vreme fără să aibă dreptul de a face comerț liber cu restul țărilor.
Însă cubanezii par a-și fi găsit un aliat de nădejde în fostul „guru” software, care, după ce a renunțat la programul antivirus, a investit mult în criptomonede, inclusiv în ascensiunea bitcoin, aflând astfel toate dedesubturile acestor afaceri.
În plus, John McAfee are de gând să candideze la alegerile prezidențiale de anul viitor din Statele Unite din partea Partidului Libertarian. Acesta este unul dintre partidele minore ale scenei politice din SUA, alături de Verzi, Partidul Socialist Muncitoresc sau Partidul Constituțional. Totuși, spre deosebire de socialiști sau constituționaliști, libertarienii au oarece notorietate și la ultimele alegeri prezidențiale (cele câștigate de Donald Trump) au obținut un număr respectabil de voturi: nu mai puțin de 4,48 milioane. De altfel la vremea respectivă s-a și spus că numărul impresionant de voturi obținut de Gary Johnson, candidatul libertarian, și de Gill Stein, candidata verzilor (1,45 milioane de voturi) au contribuit decisiv la victoria lui Trump, erodând decisiv baza electorală a lui Hillary Clinton. McAfee a luptat și atunci pentru nominalizare din partea Partidului Libertarian, dar a fost învins la alegerile primare de Gary Johnson.
Libertarienii își doresc o implicare cât mai redusă a guvernului central în viața publică. În opinia lor, dacă s-ar putea, guvernul nu ar trebui să plătească decât un polițist care să păzească steagul ridicat pe Casa Albă, și cam atât. Economia se autoreglează prin „mâna invizibilă” și indivizii lăsați să se bucure de libertatea lor individuală nu pot fi decât benefici pentru societate. E cu atât mai curios cum de un personaj cu asemenea idei ajunge să facă planuri comune cu guvernul comunist al Cubei. Dar nimic nu pare imposibil pentru un milionar excentric.