Jeffrey Epstein: scandalul care zguduie elita politicii americane

Că există pedofili pe lumea asta, se știe. Dar că unul dintre aceștia era miliardar și conectat cu cele mai importante figuri ale politicii și lumii financiare americane, e într-adevăr o noutate absolută.

0
1170
views
Taurul de pe Wall Street
Wall Street bull. New York (SUA)

Un pedofil pervers în anturajul de la Casa Albă. Cam așa ar putea fi rezumat, pe scurt, scandalul Jeffrey Epstein care zguduie acum America. Dar cine este Jeffrey Epstein?

Născut în 1953 în Brooklyn (New York) într-o familie oarecare de evrei newyorkezi, Jeffrey Epstein a fost mai întâi profesor de științe exacte la liceu (1974) după care s-a angajat pe Wall Street, unde s-a ridicat treaptă cu treaptă de la statutul de simplu trader (1976) pentru Bear Stearns până la cel de proprietar de firmă de investiții financiare și mare magnat financiar. Jeffrey Epstein a lucrat în mod constant, încă de la începuturile carierei sale pe Wall Street, în preajma celor mai bogați oameni ai Americii, serviciile sale de consultanță financiară fiind în mod expres adresate acestora. „De la un miliard de dolari în jos nu stau de vorbă.”, se pare că era vorba lui preferată. Iar această mentalitate l-a ajutat, pare-se, să ajungă să aibă o avere frumușică de circa 0,5-1 miliard de dolari.

De-a lungul îndelungatei sale cariere Epstein a fost de câteva ori aproape să înfunde pușcăria. În 1993 firma pentru care lucrase din 1987, Tower Financial Corporation, s-a dovedit a fi una dintre cele mai mari scheme Ponzi din istoria Americii. Contemporană, iată, cu „Caritasul” nostru. Epstein, deși avea un rol de prim plan acolo, nu a putut fi tras la răspundere deoarece și-a dat demisia cu câteva luni înainte să pice toată afacerea.

În 2008 Jeffrey Epstein a fost judecat prima oară pentru pedofilie

În schimb, în 2005 Jeffrey Epstein a fost prima oară implicat într-un scandal de pedofilie. O femeie a sunat la poliția din Palm Beach (Florida) și s-a plâns că fiica ei vitregă în vârstă de numai 14 ani (o copilă, așadar) ar fi fost ademenită de o fată mai mare acasă la Epstein unde ar fi fost pusă să se dezbrace și să-i facă un masaj acestuia. Polițiștii au intrat pe fir, a condus niște investigații care au durat 11 luni (2005-2006) și au descoperit suficiente dovezi care probau faptul că în anturajul lui Jeffrey Epstein și pe insula acestuia din Caraibe se petreceau nenumărate orgii cu fete „underage” (copile), câteodată de numai 11-12 ani. Așa au ajuns să-l acuze și să-l aducă în fața judecătorilor.

În mod ciudat, deși pentru pedofilie legea americană prevedea pedeapsa cu închisoarea, lui Jeffrey Epstein i s-a permis la acea vreme (în 2008) să aibă un regim semi-deschis, în care nu doar că n-a călcat o zi pe la o închisoare federală, plină de „duri”, dar chiar și așa-zisul regim de detenție semi-deschis era extrem de permisiv, acesta având voie să călătorească la New York sau la reședința sa din Caraibe.

Jeffrey Epstein, omul „serviciilor”?

La vremea aceea nimeni nu a avut vreo explicație pentru acest regim atât de permisiv. Jeffrey Epstein era iarăși „în înalta societate” ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Totuși, de-a lungul timpului mai multe tinere (ajunse acum la 30-35 de ani) au depus fel de fel de plângeri până când autoritățile americane au fost nevoite să-l aresteze din nou pe individ, în iulie 2019, și scandalul a reizbucnit cu toată puterea.

Între timp, procurorul cazului din perioada 2005-2008 (încurcate-s căile Domnului!), Alexander Acosta, a ajuns ministrul muncii în guvernul lui Donald Trump și atunci când Epstein a fost arestat a doua oară, a lăsat „să-i scape” o remarcă, punând pe jar toată America. Întrebat fiind cum de s-a putut ca Epstein să aibă o pedeapsă atât de blândă și un regim de detenție atât de aiuritor, Acosta, care încă din 2008 a fost acuzat că „nu și-a făcut treaba”, a sugerat la o conferință de presă că la vremea respectivă i s-ar fi transmis să o lase mai moale cu Epstein deoarece acesta e „omul serviciilor”. De fapt sub lumina reflectoarelor el nici nu a afirmat, nici nu a infirmat această informație, mulțumindu-se să mormăie ceva despre „obligații” și „confidențialitate”. Dar există oameni care au asistat la audierea lui în vederea ocupării funcției de ministru al muncii în cabinetul Trump. Și atunci, conform mărturiilor acestor martori citați de publicația Daily Beast, el ar fi declarat în spatele ușilor închise:

„Am făcut un rechizitoriu blând împotriva lui Epstein deoarece unul dintre apărătorii lui mi-a sugerat la acea vreme că omul nu e de nasul meu („above my pay grade”) și că să-l las în pace, fiindcă e omul serviciilor.”

În cele din urmă Alexander Acosta și-a dat prompt demisia pe 12 iulie, preferând probabil să nu mai comenteze nimic și să iasă discret de sub lumina reflectoarelor. Ca persoană particulară, e liber acum să tacă liniștit.

Toată politica americană, și nu numai, e zguduită din temelii

Dar Alexander Acosta e una dintre victimele mărunte ale scandalului Epstein. Victimele care au depus plângere (al căror nume e de cele mai multe ori protejat, deși câteva au avut curajul să își asume plângerile) au indicat în clar nume precum prințul Andrew, ducele de York (fratele prințului Charles!) sau Alan Dershowitz (profesor de drept la Harvard, apărător al multor celebrități de peste ocean în procese celebre) ca fiind printre cei care au profitat de „lolitele” lui Epstein. Dershowitz, unul dintre cei mai vocali promotori ai intereselor statului Israel în SUA și apărător înfocat al politicilor de colonizare ale Israelului în teritoriile palestiniene, are 81 de ani și într-o serie de tweeturi trimise de pe contul propriu a negat virulent acuzațiile. Despre Epstein însuși se știe că e prieten la cataramă cu familia Clinton și cu multe alte familii politice americane, că se cunoaște bine cu Donald Trump, cu Elon Musk, cu Bill Gates, cu Mark Zuckerberg și cu alte zeci și sute de milionari și miliardari americani și de aiurea, dar și cu actori celebri, modele și celebrități. Inclusiv Woody Allen, care și el a avut probleme cu acuzații de pedofilie de-a lungul timpului. Bill Clinton inițial a negat că ar avea ceva de-a face cu renegatul miliardar, dar ulterior au ieșit la iveală documente și informații care dovedesc că a călătorit de zeci de ori în interes propriu cu Boeing-ul 727, poreclit… „Lolita express”, deținut de Epstein.

Concluzia tristă a acestei povești nu poate fi decât una singură: „viața bate filmul”. Avem în vedere, desigur, faimosul film Lupul de pe Wall Street (2013) în al cărui rol principal juca, magistral, Leonardo DiCaprio. Filmul însuși pornea de la o poveste reală, dar e posibil ca Martin Scorsese să fi în avut în vedere o realitate și niște caractere mult, mult mai dure decât un biet trader de pe Wall Street ajuns „lup” al tranzacțiilor financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here