Americanii se împușcă din ce în ce mai mult

Conform sitului specializat gunviolencearchive.org numărul victimelor rezultate din „mass shootings” - atacuri la grămadă cu arme de foc - a crescut în 2019 cu 29% față de 2018.

0
917
views
Omagiu adus victimelor de la clubul Pulse (Orlando) din 2016
Omagiu adus victimelor de la clubul Pulse (Orlando) din 2016

În ultimele 24 de ore America a fost zguduită de două incidente violente, în El Paso (Texas) și în Dayton (Ohio). În primul incident, aproape de granița cu Mexicul, un individ înarmat cu o pușcă semiautomată a tras ca la jocurile video în clienții dintr-un mall, omorând 20 și rănind 26 (numărul morților încă nu e definitiv) în timp ce în cel de-al doilea incident, petrecut la peste 2000 de kilometri depărtare, de data aceasta aproape de granița cu Canada, numărul victimelor încă nu e stabilit definitiv, dar se știe că e vorba de cel puțin 10 morți (inclusiv atacatorul) și 3 răniți.

După cum se știe America e singura țară așa-zis civilizată în care orice tâmpit își poate cumpăra o armă semiautomată sub pretextul apărării unui drept iluzoriu oferit de o constituție vetustă, scrisă în urmă cu aproape 250 de ani. Atunci când a fost scrisă constituția SUA cele mai periculoase arme de foc erau muschetele care – chiar și în cazul celui mai îndemânatic trăgător – nu puteau trage mai mult de două focuri pe minut. Or, armele semitautomate din zilele noastre pot trage mai multe focuri pe secundă. Pentru orice om cu mintea la el este clar că ar fi nevoie de înnoirea legislației.

Numai că în America lobby-ul comercianților de arme este unul extrem de puternic și comerțul cu arme, o afacere foarte prosperă pentru care câteva mii de morți pe an reprezintă simple „victime colaterale”. Piața armelor s-a ridicat în SUA în 2018 la nu mai puțin de 28.000.000.000 de dolari (cam cât e bugetul unui stat precum Bulgaria). E lesne de înțeles de ce lucrurile nu se vor schimba prea curând și de ce armele de foc, inclusiv cele de asalt, vor fi în continuare extrem de ușor de achiziționat pentru orice american.

Conform sitului specializat gunviolencearchive.org în 2019 s-au înregistrat cu 29% mai multe victime decât în 2018 (până la data de 3 august) ca urmare a incidentelor violente de tip „mass shooting”. Negustorii de arme pretind că restul morților cauzate de armele de foc sunt doar incidente izolate sau simple neglijențe, ceea ce în multe cazuri chiar e adevărat, și de aceea atenția publică e îndreptată doar către aceste incidente de tip „mass shooting”. Dar, chiar și așa, statisticile arată că în intervalul 2012-2018 numărul victimelor – conform sitului citat – tot a crescut cu 22%, de la 35.000 la 43.000 pe an, ceea ce înseamnă că o violență implicită – chiar dacă neintenționată – tot există, și e în creștere de la an la an fără ca autoritățile americane să poată reacționa.

Revenind la „mass shootings”, 2019 pare a fi – până acum – un an mai rău chiar și decât anii 2016-2017, când s-a înregistrat recordul de incidente. Atunci opinia publică a fost șocată de atacuri precum cele de la Orlando (12 iunie 2016, 50 de oameni împușcați de un nebun într-un club pentru gay), Las Vegas (1 octombrie 2017, 59 de participanți la un concert împușcați de la fereastra unui hotel) sau Sutherland Springs (5 noiembrie 2017, 27 de morți într-o biserică). În comparație cu acești ani se poate spune că 2018, în care cel mai sângeros incident (Pompano Beach, 14 februarie 2018) nu a „produs” decât 17 morți și 17 răniți, a fost un an „liniștit”.

Cu adevărat grav este faptul că o analiză mai aprofundată ne arată că din 2016 încoace numai 9 state americane au fost ferite de acest flagel al „atacurilor armate”, printre care și Alaska și Hawaii. În general e vorba de state slab populate, cu o populație majoritar rurală, spre deosebire de cele mai violente care sunt tocmai trei dintre cele mai cunoscute state ale Americii: Texas, California și Florida.

Unde se va ajunge cu toată această violență? E imposibil de spus, câtă vreme lobby-ul negustorilor de arme reprezintă o afacere atât de puternică. Este clar însă că opinia publică americană devine din ce în ce mai îngrijorată deoarece americanii devin tot mai conștienți că trăiesc într-o țară care nu poate asigura securitatea propriilor cetățeni pe o mare parte a teritoriului ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here