
Mai precis, Gordon Sondland nu a ratat prilejul de a îndemna România să devină „o țară fără Huawei”. Americanii încearcă de mai multă vreme să blocheze afacerile Huawei în țările partenere deoarece chinezii dețin la această oră cea mai avansată tehnologie 5G, pe care se pare că serviciile de informații occidentale nu o pot penetra. Este de la sine înțeles că dacă firma chineză va domina masiv piețele occidentale toată comunitatea de intelligence occidentală va rămâne fără „obiectul muncii”, în timp ce informații vitale din aceste țări ar putea ajunge la Moscova și Beijing.
Totuși, cum capitalismul „n-are nici mamă, nici tată”, tehnologia 5G – care promite să facă posibil, în sfârșit, „the internet-of-things”, „internetul lucrurilor”, atât de anticipat în trecut dar greu de pus în practică din cauza vitezelor mici și performanțelor reduse oferite de tehnologiile 3G și 4G – începe să se dezvolte încetul cu încetul în Uniunea Europeană, spre marea disperare a Washingtonului. La noi, de pildă, atât Vodafone cât și grupul RCS-RDS (Digi) au anunțat investiții în rețeaua 5G care au la bază, firește, tehnologie Huawei. Profiturile se arată a fi promițătoare și 5G-ul pare a fi „the next big thing”.
În aceste condiții americanii încearcă, iată, chiar și prin semnale mai puțin ortodoxe, să-și convingă partenerii să renunțe la tehnologia 5G, cel puțin până când aceasta va putea fi oferită pe piață de vreo companie „agreată” (citește: penetrată) de ei. Ceea ce i-a făcut pe cei de la Huawei România să lanseze în spațiul public un răspuns dur la adresa ambasadorului SUA pe lângă Uniunea Europeană. Conform reprezentanților companiei asiatice,
„Huawei se opune acuzațiilor nefondate făcute de dl Sondland în România. Aceasta este, în mod evident, o acțiune motivată politic impotriva Huawei și o interferare în zona mediului de afaceri al României. Guvernul SUA atacă Huawei de foarte multă vreme, însă fără a oferi dovezi solide care să justifice acest comportament. Fără implicarea Huawei, rețelele SUA vor continua să fie de o calitate inferioară comparativ cu cele europene, deși sunt de 3 ori mai costisitoare. În plus, rețelele Statelor Unite nu oferă securitate sporită. În aceste condiții, este ridicolă încercarea guvernului SUA de a forța propagarea unei experiențe de calitate scăzută, către alte țări.”
Comunicatul Huawei România se înscrie cu siguranță pe linia atitudinilor sfidătoare ale asiaticilor, care par destul de siguri de calitatea produselor proprii. În urmă cu câteva luni președintele Huawei, Ren Zhengfei, îl lua peste picior pe președintele SUA, Donald Trump, declarând că „toată isteria creată împotriva noastră ne-a adus o mulțime de publicitate gratuită care s-a transformat în vânzări pe măsură”.
Huawei Technologies SRL a înregistrat în 2018 o cifră de afaceri de 1,8 miliarde RON și un profit net de 36 milioane RON, având un pic peste 1000 de angajați. Departe de a le merge rău în România, așadar, chinezii sunt o forță pe piața de IT&C de aici comercializând nu doar telefoane, ci și echipamente de rețea extrem de apreciate de publicul consumator. Inamicii acuză Huawei că ar fi în realitate o companie-paravan pentru acțiunile guvernului comunist de la Beijing. Compania se apără susținând, așa cum a făcut-o și în comunicatul din România, că „Huawei este o companie privată, deținută integral de angajații săi, cu structuri de guvernare și de acționariat foarte bine definite. Nicio agenție guvernamentală sau organizație externă nu deține acțiuni în cadrul companiei și nici nu controlează Huawei în vreun fel.”