CM de Rugby, primele sferturi de finală: Anglia zdrobește Australia și Noua Zeelandă, Irlanda

„Războiul” dintre emisfera de sud și cea de nord s-a terminat nedecis: 1-1.

0
910
views
kyle Sinckler în acțiune
Kyle Sinckler înscriind a treia încercare pentru echipa Angliei în sfertul de finală cu Australia. Foto: site-ul oficial al Cupei Mondiale

Cupa Mondială la Rugby care se desfășoară în această perioadă în Japonia a ajuns în fazele finale. Astăzi s-au disputat primele două sferturi de finală: Anglia-Australia și Noua Zeelandă-Irlanda.

În primul meci englezii au predat o adevărată lecție de rugby „cangurilor” australieni, pe care i-au învins cu un categoric 40-16 (17-9 la pauză). Meciul a fost dominat de la un capăt la altul de englezi, care au reușit trei încercări (toate trei transformate) și alte 12 puncte din lovituri de pedeapsă. E adevărat că imediat după pauză australienii au reușit și ei o încercare prin Koroibete (43′), care i-a făcut să se apropie la un singur punct de rivalii lor, dar Anglia a beneficiat de forma excepțională a căpitanului și transformeurului Owen Farrell, aflat în zi de grație, care a pus pe tabelă nu mai puțin de 20 de puncte.

Echilibrul s-a rupt definitiv în minutul 46 când pilierul Kyle Sinckler a găsit un spațiu liber între doi fundași australieni și a înscris o încercare la buturi după un sprint de vreo 20 de metri. Anglia își întărește astfel renumele de „naș” al Australiei. Singurele victorii ale Australiei în fața Angliei la Cupa Mondială s-au înregistrat numai în faza grupelor (inclusiv la Londra în 2015) și în finala din 1991. În meciurile din fazele decisive Anglia a bătut mereu Australia, inclusiv în finala din 2003 de la Sidney. Practic, aceasta a fost a patra oară de la finala din 1991 încoace când Anglia îi trimite acasă pe „canguri”. Aceștia se vor întoarce la Sidney după un turneu final complet ratat, după ce în grupe s-au chinuit aproape 70 de minute în meciul cu Fiji (câștigat în cele din urmă cu 39-21) și apoi au pierdut cu Țara Galilor. Pentru standardele „cangurilor” – dubli campioni mondiali – eliminarea în faza sferturilor nu reprezintă, cu siguranță, o performanță.

În sfertul celălalt Irlanda nu a rezistat în fața tăvălugului neozeelandez, „all blacks” impunându-se fără probleme cu 46-14 după ce au înscris nu mai puțin de 7 încercări, performanță întâlnită mai degrabă în meciurile cu echipe „mici” decât cu unele din „top ten”-ul rugbyului mondial. În minutul 69 tabela de scor arăta un „inuman” 34-0 pentru neozeelandezi. Abia în ultimele 10 minute irlandezii au reușit să mai spele rușinea înscriind două încercări dar chiar și așa, neozeelandezii nu s-au lăsat mai prejos și în final au păstrat pe tabelă o diferență de peste 30 de puncte. Noua Zeelandă este cea mai titrată echipă din rugby-ul mondial, având la activ trei titluri mondiale, fiind campioana en-titre, neînvinsă la Cupa Mondială de la sfertul de finală cu Franța din 2007.

Sâmbăta viitoare, pe 26 octombrie, se va juca semifinala dintre Anglia și Noua Zeelandă. Mâine au loc celelalte două sferturi de finală: Japonia-Africa de Sud și Franța-Țara Galilor. În primul meci echipa Africii de Sud – și ea dublă campioană mondială – va încerca să-și ia revanșa în fața niponilor pentru înfrângerea surprinzătoare din 2015. Dar japonezii – în fapt o echipă multinațională – au dovedit la această cupă mondială organizată la ei acasă că nu se tem de nimeni, fiind oricând capabili de a face o surpriză.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here