
Nici în 2019 nu va fi o finală 100% europeană la Cupa Mondială de Rugby. Țara Galilor, campioana la zi în „Six Nations”, a luptat exemplar împotriva Africii de Sud dar în cele din urmă a trebuit să se recunoască învinsă la limită, 16-19 (la pauză 6-9).
Cele două echipe au mers cap la cap pe tot parcursul meciului, deși cei care au condus permanent pe tabela de marcaj au fost sud-africanii. Fără a-și crea decisiv ocazii de eseuri, atât galezii cât și „springbocks” au preferat să fructifice la maximum șansele primite pe greșelile adversarilor, astfel încât până la pauză nu s-a marcat decât din lovituri de penalitate (9-6 pentru africani). Africa de Sud a condus la un moment dat cu 9-3, părând că a reușit o mică desprindere, dar galezii au reușit până în minutul 46 să revină pe tabelă. Apoi sud-africanii au fost din nou primii care au reușit eseul, prin De Allende în minutul 57 (transformat de Pollard) dar galezii nu s-au lăsat intimidați și la posesia următoare au presat în interiorul 22-lui advers până când, la capătul unei faze lungi, cu peste zece momente de fixare, arbitrul a dictat grămadă ordonată la 5 metri de terenul de țintă advers. Echipa „celților” a aplicat o schemă simplă și eficace și au reușit și ei eseul, egalând pe tabela de marcaj (16-16 în min. 65). Meciul părea că se îndreaptă către prelungiri dar sud-africanii au mai reușit o ultimă incursiune în terenul advers în urma căreia au obținut, cu doar 4 minute înainte de final, lovitura de penalizare izbăvitoare. Handre Pollard, care a ajuns la 47 de puncte marcate în acest turneu final, a transformat-o cu siguranță și a calificat Africa de Sud pentru a treia oară în finala mondială. Galezii vor trebui să se mulțumească doar cu meciul pentru medalia de bronz împotriva Noii Zeelande.
La precedentele apariții în finală, la turneele din 1995 și din 2007, selecționata africană a dat dovadă de eficiență maximă, reușind de fiecare dată să își adjudece titlul mondial. Totuși, toată lumea e de acord că anul acesta sud-africanii pornesc cu șansa a doua, având în vedere parcursul ireproșabil al Angliei, care a defilat în grupă, a „demolat” Australia în sferturi și a anihilat incredibil Noua Zeelandă în semifinale (scorul de 19-7 reflectând prea blând diferența din teren dintre cele două echipe). Spre deosebire de ei sud-africanii au pierdut clar în grupe împotriva Noii Zeelande (13-23), apoi au avut parte numai de adversari accesibili (Namibia, Italia, Canada, Japonia) până la meciul din semifinale care i-a consumat fizic extrem de serios. În perspectiva finalei din 2 noiembrie, așadar, Anglia pare echipa cea mai în formă de la acest turneu final. În plus englezii se vor bucura de o zi de odihnă în plus, au jucat la acest turneu final cu un meci mai puțin (meciul cu Franța fiind anulat din cauza taifunului Hagibis) și abordează finala cu lotul 100% valid.