Un „bunicuț” de 84 de ani, terorist cu acte în regulă la Bayonne (Franța)

Imaginea pe care Occidentul și-o face despre teroriști, în general, e aceea de tineri exaltați dispuși să-și dea viața pentru un ideal tembel. La Bayonne un bătrân de 84 de ani a vrut nici mai mult nici mai puțin decât să incendieze o moschee!

0
902
views
Moscheea din Bayonne
Moscheea din Bayonne era să fie scena unei tragedii pe 28 octombrie. Foto: Google Maps

Bayonne e un orășel din sudul Franței, aproape de granița cu Spania și de malul Atlanticului. Nu are mulți locuitori, doar 45.000. Suficient ca să se bucure pe 28 octombrie de un atac terorist în toată regula, dar unul… mai puțin obișnuit!

Mai precis, atacatorul este un anume Claude Sinké, un artist amator în vârstă de 84 de ani căruia i-a dat prin cap nici mai mult, nici mai puțin decât să dea foc singurei moschei din acest orășel liniștit și însorit din Aquitania. S-ar zice că la 84 de ani oamenii ar trebui să aibă alte preocupări, dar iată că bayonezul acesta a găsit de cuviință să se înarmeze cu un pistol și o canistră încărcată cu benzină pentru a-și duce planul la îndeplinire. Cum la vârsta lui reacțiile nu mai sunt prea iuți, moscheea nu a luat foc, însă tot s-a produs o învălmășeală în cursul căreia au fost împușcați doi „tinerei” de 74, respectiv 78 de ani.

Ulterior au ieșit la iveală informații legate de trecutul bătrânului terorist. Născut în 1935, acesta a fost toată viața angajat la stat, pare-se că mai întâi ca militar, apoi ca funcționar public. După ce a ieșit la pensie a devenit apropiat de Frontul Național (FN) și în 2015 chiar a candidat, fără succes, din partea formațiunii „Adunarea Națională” (RN), care a succedat FN. Vecinii îl descriu ca pe un bătrân care începuse să o ia razna în ultimii ani afișându-se în permanență cu arme asupra sa și înjurând tot ce nu-i convenea. Reprezentanți ai RN s-au grăbit să afirme că imediat după alegerile din 2015 Claude Sinké a fost dat afară din partid. Autoritățile susțin că ar fi bolnav de cancer.

Teroristul însuși se prezenta drept artist plastic (sculptor) care și-a descoperit pasiunea pentru arte după vârsta de 50 de ani. Una peste alta, un individ ciudat. Până acum motivația gestului nu e prea clară, dar din ceea ce au reușit să obțină anchetatorii de la bătrân acesta ar fi vrut „să răzbune” … arderea catedralei Notre-Dame. După cum se știe catedrala Notre-Dame din centrul Parisului a suferit distrugeri majore în această primăvară ca urmare a unui incendiu de proporții, dar acesta a fost unul accidental, nicidecum un atac terorist. Și cu atât mai puțin un atentat pus la cale de islamiști.

Deși în cele din urmă incidentul s-a încheiat oarecum cu bine (dacă facem abstracție de cei doi bătrâni răniți) el este un nou duș rece pentru autoritățile franceze, în particular, dar și pentru cele occidentale, în general, care dovedesc încă o dată că sunt incapabile să înțeleagă resorturile psihologice intime ale teroriștilor solitari. Și sunt incapabile să preîntâmpine atacurile comise de „lupi solitari”. Dacă Sinké ar fi fost cu doar 15-20 de ani mai tânăr Bayonne ar fi fost zguduit, poate, de cea mai mare nenorocire din istoria sa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here