„Pohta ce-a pohtit” a președintelui, iată că s-a îndeplinit. Guvernul Orban a fost moșit cu succes. Acum rămâne să vedem cât de sănătos a rămas după o naștere atât de dificilă încât mai, mai că a fost scos cu forcepsul. De multe ori copilul în astfel de situații iese debil, traumatizat…
Groaza cea mare a celor care nu-i iubesc pe liberali este că aceștia vor reveni iarăși la o politică de austeritate, adică o politică prin care se va privilegia cheltuirea banului public pentru sprijinirea unor afaceri de partid și de stat, tăindu-se cheltuielile dedicate populației – exact așa cum s-a întâmplat pe timpul guvernului Boc, când au fost tăiate salariile în sectorul public cu 25%, în schimb au existat bani pentru „investițiile” girate de Elena Udrea: pârtii de schi pe care nu schiază nimeni, terenuri de fotbal în pantă, gale de box etc.
Cum se calculează PIB-ul?
Criticii pesediștilor le-au reproșat acestora că au generat „o falsă creștere economică”, bazată pe consum, nu pe investiții. Cum 99% din populație habar nu are cum se calculează produsul intern brut (PIB), vom face pe scurt un curs de macroeconomie cu ei și le vom spune că formula de calcul pentru PIB este:
PIB = C + IB + G + EN, unde
C reprezintă consumul gospodăriilor,
IB reprezintă investițiile brute,
G reprezintă cheltuielile guvernului,
EN reprezintă exportul net (exporturi minus importuri).
Se observă așadar că în România „exportul net”, care reprezintă în mare binecunoscutul „deficit comercial” – mereu negativ în ultimii 20 de ani – contribuie negativ la creșterea PIB, în timp ce consumul, care a fost stimulat de PSD prin creșterile de salariile și pensii, a contribuit net. Investițiile brute și cheltuielile guvernamentale nu au avut o mare influență în timpul PSD.
Acum, vin liberalii și zic: „Domn’e, chestia asta cu creșterea pe consum nu e bună, pentru că uite, cu o mână iei – crește consumul – dar cu alta dai – îți crește deficitul comercial. Trebuie s-o lăsăm mai moale cu consumul și să stimulăm investițiile.”
Investițiile: acest cuvânt pompos care abia așteaptă să fie masacrat în realitatea de zi cu zi
Teoretic, nu ar trebui să existe „o cale bună” sau „o cale rea” de creștere economică, atâta vreme cât economia crează locuri de muncă și satisface populația.
Dar despre ce investiții este vorba, dacă statul român nu mai deține nici 10% din economie? Oare sunt tolomaci atât de mari încât să creadă că atunci când vorbesc de „investiții” liberalii au în vedere, așa cum era pe timpul lui Ceaușescu, construcția de fabrici și uzine, apartamente pentru tineret, obiective energetice strategice (termocentrale, hidrocentrale, baraje etc.), șosele, poduri ș.a.m.d.?
Or fi și d-ăștia, nu zic nu. Pentru ei există spitalul de psihiatrie Obregia.
În realitate, ceea ce înțeleg liberalii prin „investiții” ne explică în programul de guvernare (p. 13): infrastructură (autostrada Pitești-Sibiu, centura Capitalei, drumul expres Craiova-Pitești etc.) și atragere de fonduri europene.
Dar cum? Pentru toate astea ai nevoie nu doar de bani, ci și de muncitori. Deja PSD-ul se decisese să suplimenteze numărul de permise pentru muncitorii străini, în special filipinezi și vietnamezi, și avusese discuții abracadabrante cu Pakistanul, de unde vroia să importe, ziceau ei, 500.000 de muncitori.
Morișca banilor va funcționa doar pentru unii, și doar de jos în sus
Morișca banilor se va desfășura foarte simplu: guvernul liberal va aloca bani pentru ca firmele de casă ale liberalilor să facă lucrări de infrastructură cu muncitori imigranți. Capitaliștii din jurul PNL vor prospera, în timp ce românii fie se vor angaja pe salarii de nimic (pe care se angajează vietnamezii) fie „vor scrie acasă”, cum se zice.
Pe hârtie, adică teoretic, vom avea creștere economică pentru că va crește indicatorul IB, investițiile brute de capital. Plus că va crește și G – cheltuielile guvernamentale. Practic, nivelul de trai al populației și al proprietarilor de mici afaceri va rămâne, în cel mai bun caz, constant, și în cel mai rău caz o să scadă. Iar în cel mai rău caz rău nu doar că va scădea ci se va prăbuși cu zgomot, deoarece liberalii nu vor avea nici o jenă să asigure fondurile pentru „investiții” din tăieri de salarii și creșteri de taxe și impozite pentru „fraieri”. Au mai făcut-o odată, în 2010, și iată că lumea nu i-a luat în furci. De ce nu ar mai face-o încă o dată?…
Și apoi vor da vina pe „greaua moștenire”.
Cam asta urmează cu guvernul PNL, și cu mărețele lor „investiții” care, luate la bani mărunți, nu pot funcționa decât cu transfer de bani din taxele și impozitele plătite de toți contribuabilii în buzunarele capitaliștilor din anturajul PNL care se vor abona la contracte cu statul.