Scene de război în Bolivia

După lovitura de stat care l-a îndepărtat de la putere pe Evo Morales, noul guvern are mari dificultăți în a-și asigura sprijinul populației

0
1084
views
Bolivia, manifestație Cochbamba
Poliția a folosit cantități masive de gaze lacrimogene pentru a împrăștia această manifestație care a avut loc pe 15 noiembrie în Cochabamba

În timp ce noi ne facem de lucru cu alegerile prezidențiale dintre nimeni și nimic, în alte părți ale planetei istoria continuă liniștită să-și facă de cap. De o săptămână Bolivia, acest stat de un milion de kilometri pătrați care ocupă platoul andin, este zguduit de mișcări sociale fără precedent, ca urmare a unei lovituri de stat.

Președintele din ultimii 14 ani, Evo Morales, un indigen cu convingeri socialiste, a fost îndepărtat de la putere de către adversarii săi, sprijiniți de SUA, după ce tocmai câștigase alegerile pentru ce de-al patrulea mandat. Cheia loviturii de stat boliviene stă de fapt în rezervele de litiu ale acestei țări, care se pare că sunt printre cele mai mari la nivel mondial. Pentru Bolivia, țară care se bazează mult pe industria extractivă, litiul nu a reprezentat până acum un obiect de interes. Încă din timpul primelor colonii spaniole Bolivia a fost celebră pentru argintul său de la Potosí. Dar iată că în ultimii ani a tot crescut cererea de automobile electrice la nivel mondial, iar acestea se bazează pe tehnologie Li-Ion, în care litiul e esențial. Așa că bolivienii au descoperit că au și litiu, și nu puțin.

Până acum, sub președinția socialistă a lui Evo Morales, toată activitatea minieră fusese naționalizată astfel încât profiturile ajungeau în marea lor majoritate la stat, care le punea în slujba unor politici sociale. Bolivia are oricum o situație geografică precară, fiind o țară izolată la mare înălțime – ca și Tibetul chinez, un soi de „capătul lumii” – deci politicile active de redistribuire sunt imperios necesare, pentru că fără ele șansele unei economii înfloritoare care să țină cont de nevoile de dezvoltare ale populației sunt nule. În ceea ce privește exploatările de litiu, regimul lui Evo Morales ar fi avut pretenția ca jumătate din profit să fie încasat de statul bolivian. Or, singurii care au acceptat această condiție au fost chinezii. A mai fost semnat un contract și cu o companie mică din Germania, ACI Systems GMBH, care a obținut concesiunea din Uyuni, unde sunt cele mai mare rezerve certe de litiu, dar nu s-a concretizat nimic. Tocmai de aceea, cu o săptămână înainte să fie înlăturat Evo, guvernul bolivian anulase înțelegerea deoarece germanii s-au dovedit a fi incapabili pentru a pune la punct exploatarea.

Așadar, după toate aparențele, Evo Morales a fost dat jos de la putere pentru că regimul lui împiedică exploatarea „liberă” a resurselor naturale ale țării – mai bine zis prăduirea, jefuirea lor. Problema celor care au organizat lovitura de stat, însă, e că regimul „socialismului plurinațional” al lui Evo Morales a venit la pachet cu recunoașterea unei multitudini de drepturi pentru locuitorii indigeni și metiși, care formează aproape 90% din populație. Or, în arhitectura tradițională a societății boliviene, de politică și de alte treburi serioase se ocupau în general albii, hispanicii puri, care nu formează decât 5% din populație. Noua președintă, autoproclamată, Jeanine Anez, este o frumoasă doamnă albă, blondă, care a scrisese pe Twitter în urmă cu câțiva ani că „visează la o Bolivie fără ritualurile satanice ale indigenilor, orașele nu sunt pentru indieni, indienii să se ducă în munți” („Sueño con una Bolivia libre de ritos satànico indigenas, la ciudad no es para los indios que se vayan al altiplano o al chaco!”). Doamna Karen Longaric Rodriguez, noul ministru de externe, s-ar putea plimba liniștită pe străzile oricărui oraș din Europa fiindcă ar părea de-a locului.

Drept pentru care, confruntați cu spectrul revenirii la situația de dinainte de epoca lui Evo, în care erau de facto cetățeni de mâna a doua, indigenii reacționează. Bolivia e în acest moment în flăcări. Cochabamba, Potosí, La Paz, Sucre sunt zguduite de revolte populare cărora forțele de ordine le fac față numai acționând cu multă duritate. Au apărut și primii morți. Rapoartele sunt contradictorii. Poporul bolivian își apără cuceririle din timpul revoluției lui Evo și nu are de gând să se predea fără luptă. Conflictul e departe de a fi rezolvat, și lovitura de stat este în pericol, așa cum se vede și din imaginile de mai jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here