O va face „aria cercului” președinte pe Viorica Dăncilă?

Pentru români „aria cercului” a fost singurul subiect de interes din dezbaterile de marți seara. Dacă a creat sau nu o emoție în favoarea vreunui candidat, vom afla duminică la urne.

0
934
views
Campanie PSD / Viorica Dăncilă
Campanie PSD / Viorica Dăncilă. Foto: Facebook

Alaltăieri au avut loc două întâlniri electorale cu presa ale ambilor candidați rămași în cursă. Dl. Iohannis, așa cum se știe, a dezbătut la Biblioteca Centrală Universitară niște chestiuni de importanță națională cu o echipă de ziariști „aleasă pe sprânceană” în timp ce doamna Dăncilă a organizat la Palatul Parlamentului un soi de conferință de presă mamut la care a avut acces (aproape) oricine și care a durat în jur de 3 ore.

După cele două întâlniri, oameni din online au remarcat extrem de rapid că pe Google cea mai căutată sintagmă a devenit – și a rămas ore întregi, aproape o zi întreagă – „aria cercului”. Doamnei Dăncilă i se pusese de către o jurnalistă o întrebare legată de formula ariei cercului, și doamna Dăncilă greșise, răspunzând doar r2, uitând că mai e și constanta Π în formulă.

Întrebarea în sine este una extrem de impertinentă și a fost clar gândită în așa fel încât candidata PSD să fie pusă într-o lumină nefavorabilă, care să justifice părerile preconcepute pe care o mulțime de oameni le au despre ea (în principiu, că e „proastă”). Tocmai de-asta ar fi fost bună o dezbatere reală, cu candidații puși față în față: pentru că ar fi fost frumos să vedem și dacă dl. Iohannis, care zice că a cumpărat 6 case din meditații la fizică, mai știe să enunțe pe dinafară legea lui Ohm sau principiile termodinamicii.

Oricum, întrebat în paralel, la dezbaterea de la BCU, de dl. Ion M. Ioniță dacă dânsul știe care e formula, candidatul Klaus Iohannis a lăsat-o moartă-n păpușoi, făcându-se că nu aude întrebarea.

Dar dincolo de această problemă spinoasă de geometrie de clasa a VI-a, altele sunt lucrurile interesante care merită remarcate.

  1. Ore și ore și ore întregi după cele două dezbateri, nici un alt subiect legat de ele nu s-a aflat pe agenda de căutări a internauților. Asta înseamnă că, vrând-nevrând, milioane de români, căutând informații despre „aria cercului”, au aflat că doamna Dăncilă nu a avut nimic de ascuns și că a venit pregătită să preia chiar și cele mai ostile întrebări, în timp ce dezbaterea d-lui Iohannis nu a trezit nici o emoție, fiind 100% controlată, aranjată, verificată dinainte. Doamna Dăncilă a punctat masiv la capitolul „simpatie și deschidere față de oameni” în timp ce dl. Iohannis e clar că rămâne blocat și dependent grav de capacitatea, sau dorința, de mobilizare a electoratului USR.
  2. „Aria cercului” a creat premisele unei solidarizări… întru prostie, ca să zicem așa, a unei mari părți a populației cu d-na Dăncilă.  De ce? Pentru că, din moment ce atâta lume caută pe Google „aria cercului”, înseamnă că există atâta lume care nu își amintește această formulă banală. Dar, totodată, oamenii aceștia ajung să înțeleagă că de fapt d-na Dăncilă e făcută de adversari „proastă” pentru niște lapsusuri și pentru niște scăpări banale, pe care le poate face oricine. Or, dacă tabăra lui Iohannis îl face „prost” pe cineva pentru niște chestii absolut banale, care se pot întâmpla oricui, în condițiile în care Iohannis însuși refuză să iasă din medii strict controlate, oare nu cumva tabăra lui Iohannis are o părere proastă nu doar despre d-na Dăncilă, ci și despre un număr imens de cetățeni care se întâmplă să nu știe pe dinafară, la orice oră, nu știu ce formulă învățată în copilărie?… Cu alte cuvinte, departe de a crea dispreț pentru doamna Dăncilă, s-ar putea ca treaba asta cu „aria cercului” să-i fi adus un capital imens de simpatie din partea celor făcuți indirect „proști” de atitudinea elitistă a președintelui și a stafului său de campanie. În plus, faptul că dl. Iohannis a refuzat să răspundă la întrebare, dând naștere la un moment jenant, dovedește pentru multă lume că de fapt nici dânsul nu știa formula.

În concluzie, dl. Iohannis joacă periculos, pentru că deși – după toate aparențele – are de partea sa o mare parte a electoratului USR, probabil peste 70%, dânsul pare a fi plafonat complet la nivelul emoției pe care o mai poate stârni în electorat. Este de neconceput ca la 24 de ore de la dezbaterea de la BCU absolut nimic să nu fi atras atenția românilor, în așa fel încât să creeze teme de discuții și de căutări pe Google. Spre deosebire de campania din 2014 în această campanie dl. Iohannis nu a mai făcut absolut nimic pentru atragerea nehotărâților sau a indiferenților, preferând să mizeze la sigur pe un scor în turul 2 rezultat din adunarea voturilor PNL+USR+PMP+UDMR. Într-adevăr, dacă adunăm toate aceste voturi din turul I, ar rezulta cca. 5,7 milioane de voturi. Staful de campanie al d-lui președinte ar trebui să fie însă cel puțin alarmat de trei lucruri: primul, că din mediile USR vine un val de boicot, al doilea, că dl. Iohannis nu mai stârnește nici un fel de emoție în afara votanților proprii, și al treilea, că votul integral al comunității maghiare nu e deloc sigur, pentru că și comunitatea maghiară are angajați la stat care încep să resimtă negativ primele efecte ale guvernării Orban (și mai ales ale declarațiilor iresponsabile făcute de ministrul de finanțe). Aceste lucruri mă fac să cred că de fapt dl. Iohannis nu va lua mai mult de cca. 5,2 milioane de voturi.

Pe de altă parte d-na Dăncilă pornește de jos și este clar că nu are deloc un potențial deosebit pentru a lua voturi de la votanții lui Dan Barna sau ai lui Theodor Paleologu. Chiar presupunând că va lua 90% dintre votanții de la turul I ai lui Mircea Diaconu, Cumpănașu și Ramona Bruynseels, plus ceva rebeli anti-sistem de la USR și PMP, plus voturile maghiarimii cu joburi la stat (profesori, medici, polițiști etc.) dânsa tot nu va trece de cca. 3,4 milioane de voturi. Asta înseamnă că va avea nevoie de încă 1,8 milioane de voturi ca să-l întreacă pe Klaus Iohannis.

Ca să adune aceste 1,8 milioane de voturi doamna Dăncilă va avea nevoie de două lucruri: primul, ca PSD-ul și pesedimea să se mobilizeze la cote maxime (ceea ce i-ar mai aduce încă vreun milion de voturi) și doi, să se producă o mare emoție în electorat de care să beneficieze dânsa. Or, astăzi a mai rămas deja prea puțin timp pentru o emoție viitoare. Dacă emoția la urne va exista, ea a fost declanșată deja și nu poate fi decât „aria cercului”, pe care milioane de români au căutat-o pe Google. Dacă 1 milion de „proști” care nu știu pe dinafară formula ariei cercului se vor solidariza cu femeia asta tăvălită în noroi de adversarii politici de atâta vreme, pentru niște prostii, dl. Iohannis nu va fi deloc sigur de al doilea mandat. Iar experiența alegerilor trecute ne arată că la prezidențiale pot apărea fără probleme 1-2 milioane de „nehotărâți” care vin să voteze doar ca să-i dea cu urna în cap candidatului „prea sigur pe sine”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here