
Protestul a fost inițiat ca un eveniment pe Facebook de câțiva tineri apropiați, după toate aparențele, de partidul de stânga Demos. El a fost cauzat de propunerea de buget a guvernului Orban, care a alocat pentru 2020 sume importante de bani pentru serviciile secrete, armată și poliție, tăind în schimb de la Sănătate, Educație și nu în ultimul rând de la Ministerul Dezvoltării. Guvernanții au declarat că au de gând să-și asume răspunderea pe această propunere de buget, ceea ce va constitui o premieră nedorită în democrația noastră, în Constituție art. 138 precizându-se limpede că bugetul trebuie aprobat de Parlament.
În ultimele zile un alt scandal major a izbucnit ca urmare a propunerii parlamentarilor de a se dubla alocațiile pentru copii, de la 150 la 300 de lei pe lună. Dublarea acestor alocații ar însemna, practic, cvasi-dublarea bugetului de asistență socială, în sistemul românesc de asistență socială copiii (minorii sub 18 ani) fiind cei mai „costisitori” asistați social, urmați de „mămicuțe”. Conform ultimelor date statistice de la Min. Muncii alocațiile copiilor au însemnat o cheltuială de 595 milioane RON / lună, iar indemnizațiile pentru mame una de 355 milioane RON / lună. La mare distanță, cu numai 43 de milioane RON / lună, sunt cheltuielile generate de așa-zișii asistați social care, chipurile, își beau mințile toată ziua în birturile sătești. Dublarea alocațiilor pentru copii ar duce, așadar, la o creștere a alocării bugetare de peste 1,15 miliarde RON / lună numai pe această componentă a bugetului de asistență socială.
Guvernul Orban s-a arătat îngrijorat de această posibilitate, în schimb nu a avut nici o problemă să plătească mai multe miliarde de lei pentru rachete, returnări de TVA fără evaluări serios făcute sau despăgubiri fraților Micula. Este normal ca în condițiile acestea o parte a societății să înceapă să se revolte, chiar dacă motivele revoltei sunt complet diferite de cele care au condus la mișcarea #rezist.
La protestul efectiv nu au participat, după spusele martorilor, decât 60-70 de persoane care s-au adunat inițial în fața Muzeului Antipa în jurul orei 16, după care s-au mutat vizavi de guvern. Trebuie remarcat însă că protestul pare să fi fost unul sincer, organizat spontan de oameni fără experiență în „arta” manipulării maselor. Pe Facebook mulți posibil participanți s-au plâns că ei n-au știut nimic și, pe cale de consecință, nici n-au putut participa. Ne aducem aminte cum organizarea primelor proteste #rezist din ianuarie 2017 (dar și a celor de după Colectiv) a dat dovadă încă de la bun început de o rigoare aproape militară, oamenii fiind bombardați cu SMS-uri și îndemnuri mobilizatoare venite, ca la un semn, din partea a fel de fel de „influensări”.
Acum, în condițiile în care democrația este efectiv sub asediu – cu un guvern minoritar care se comportă de parcă ar beneficia de 80% susținere în parlament – mișcarea #rezist tace ca peștele, „influensării” se ocupă, probabil, cu tăiatul porcului și rețeaua Facebook, care de cele mai multe ori e foarte promptă în a sugera evenimente „de care ai putea fi interesat”, a îngropat în tăcere evenimentul creat de tinerii de la Demos.
Simple coincidențe, bineînțeles.
Protestul nu a fost unul propriu-zis legal, nefiind anunțat la primărie, așa cum cere legea. S-au scandat și au fost afișate lozinci precum: „Bani la sănătate, NU la securitate!”, „Țară defrișată, bine păzită de armată!”, „2,7% = Buget educație/Guvern picat!”, „România normală: fără spital, pădure, școală!”, „Jos bugetul securist!”, „Nu mai luați de la copii ca să dați la SRI!”, „Fără școli, fără spitale – nicio șansă de schimbare!”, „Bani la sănătate, NU la Securitate!”, „Buget pentru cetățeni, NU pentru milițieni!”, „Pădurile, aerul și apa/mai importante ca armata!”, „5 pădurari uciși. Minus 60,5% buget pentru apărarea pădurilor”, „România securistului bine plătit”, „Educație, sănătate, dezvoltare, NU militarizare!”. Printre participanți s-au numărat și scriitorii Vasile Ernu și Claude Karnoouh. Nefiind un protest organizat legal, toți participanții care vor fi identificați riscă încasarea unei amenzi arzătoare. Chiar suntem curioși să vedem cât de drastic se vor comporta „organili” cu acești protestatari de stânga, având în vedere că mișcarea #rezist stătea cu săptămânile în stradă fără să le clintească nimeni nici măcar un fir de păr.
Se pare că și la Cluj, cam la aceeași oră, a avut loc un protest asemănător, cu un număr similar de participanți (sau poate mai puțini) dar în afară de câteva informații disparate nu am reușit să găsim undeva o confirmare reală a evenimentului.