Aflați pe ultima sută de metri a cumpărăturilor de Crăciun, mulți oameni probabil se întreabă ce cadou potrivit ar putea cumpăra pentru apropiați în așa fel încât să fie și frumos, și util și nici să nu se facă o gaură în buget. Este momentul să ne gândim serios la îndreptarea alegerii către o cafea de lux.
Cafeaua, după cum bine se știe, se comercializează în principal în două varietăți: robusta și arabica. Cafeaua robusta este cea mai cultivată la nivel mondial. În general se cultivă în zone joase și se caracterizează prin faptul că are un conținut ridicat de cofeină. Cofeina este substanța din boaba de cafea care apără planta de dăunători, astfel încât un conținut mai ridicat îndepărtează dăunătorii.
În schimb, cafeaua arabica se cultivă mai ales în zone înalte (dealuri și munți). Fiind mai înalte, aceste zone sunt mai ferite de dăunători și de aceea nici conținutul de cofeină din boabele de cafea nu este așa de ridicat. Având mai puțină cofeină, cafeaua arabica este întotdeauna mai „slabă”, dar mai aromată, deoarece conținutul mai redus de cofeină permite plantei să asimileze alte substanțe în fruct. Cele mai „prețioase” și interesante cafele arabica sunt cele cultivate la înălțime mare, de regulă peste 1000 de metri, așa numitele cafele „grand cru”. O cafea grand cru poate avea arome diverse, în funcție de mediul în care a crescut, cei mai rafinați băutori de cafea resimțind cu ușurință note de ciocolată sau de vanilie, ceea ce face ca savoarea cafelei să fie de neegalat. Cea mai renumită cafea grand cru este fără îndoială cafeaua Jamaica Blue Mountain, care este cultivată la înălțimi de peste 1000 de metri pe Muntele Albastru din Jamaica. Fiind un masiv de origine vulcanică solul acestuia conferă o notă deosebită acestei cafele care se cultivă în cantități limitate și se comercializează la prețuri de lux.
Transportul, depozitarea și modul de prăjire sunt extrem de importante pentru păstrarea calității la o cafea de lux
Cea mai prețioasă cafea, așadar, și de altfel și cea mai sănătoasă, este cafeaua 100% arabica. Cafeaua robusta merită băută în cantități mici, doar dimineața, când avem nevoie de un „șoc” care să ne trezească. Arabica o putem bea liniștiți și la orele după-amiezii, pentru că se bea de plăcere, cantitatea de cofeină fiind mică. Cele mai bune cafele arabica se beau fără îndulcitori și nici nu se folosesc ca bază pentru alte preparate (capuccino, irish coffee…) pentru că tot hazul e să te bucuri de ele așa cum sunt.
Dar un rol foarte important în păstrarea calității cafelei îl au transportul, depozitarea și modul de prăjire. Toate aceste proceduri, efectuate necorespunzător, pot nenoroci un lot de cafea. Și nu oricine e în stare să le asigure corect pe toate, de la momentul culegerii boabelor de pe plantații până la ambalarea produsului finit. În România s-a născut de câțiva ani o industrie, încă în stare incipientă, a comercializării cafelei de origine, însă prăjitorii români de cafea încă se află la început și mai au de învățat. În plus piața locală de cafea nu e suficient de dezvoltată pentru ca prăjitorii români să aibă puterea de a negocia și de a obține cele mai bune prețuri la loturile de cafea de lux. De aceea este exclus să ne propunem să facem un cadou pornind de la oferta vreunui prăjitor autohton. Rămâne să ne îndreptăm atenția către ceea ce ne poate oferi industria nr. 1 a cafelei din lume, cu o tradiție de peste 100 de ani a comercializării de cafea ambalată (și peste 500 în ceea ce privește cafeaua) – Italia.
Trei cafele de calitate superioară care pot fi un cadou frumos
O cafea măcinată oarecare costă într-un supermarket în jur de 15 lei / 500 gr. E vorba de diverse varietăți de robusta fără pretenții. Orice iubitor de cafea se va bucura enorm atunci când va avea prilejul să bea o cafea semnificativ mai scumpă, pe care nu își permite să și-o cumpere în fiecare zi. Vă propunem în continuare trei cafele de calitate superioară, produse de industria italiană a cafelei, care nu costă o avere și care pot forma un cadou frumos.
Să începem cu Illy Classic cutie de 250 de grame. Illy este un binecunoscut brand italian cu originea în Trieste. Illy classico este unul dintre cele mai de succes amestecuri 100% arabica din portofoliul italienilor, cafeaua putând fi preparată sub toate formele uzuale: filtru, presă franceză, ibric, espresso. Prăjirea este medie, ceea ce înseamnă că aciditatea a fost eliminată păstrându-se aromele. Cutia de 250 gr este foarte frumoasă, putând fi refolosită, ceea ce va face cadoul cu atât mai apreciat de către cel care îl va primi. La această dată prețul pe magazinele online pornește de la mai puțin de 30 RON / cutie. În plus, este un sortiment care se găsește ușor și prin marile rețele comerciale, inclusiv prin magazinele de proximitate precum Mega Image, Carrefour Express sau My Auchan (dar la preț ceva mai mare decât pe online).
A doua cafea pe care o propunem este Pellini Top Espresso Cafe. Italia este locul de origine al multor branduri renumite de cafea, unele dintre ele, precum Lavazza sau Illy, fiind renumite la nivel mondial, altele fiind cunoscute numai prin cercurile pasionaților. Pellini este una dintre mărcile mai puțin cunoscute, dar care duce mai departe tradiția italiană a cafelei. Pellini Top Espresso este un amestec special conceput din boabe selectate direct de pe plantațiile de origine. Este potrivit pentru aparate espresso sau pentru cafetieră moka. Cutia este extrem de elegantă, culoarea dominantă fiind negrul. Pellini se găsește exclusiv în magazinele online, pe unul dintre cele mai cunoscute (EspressoCaffe.ro) acest sortiment de cafea Pellini costând doar 21,20 lei.
În sfârșit, ultima cafea pe care v-o propunem și poate cel mai frumos cadou este Bazzara Dodicigrancru măcinată 250 gr. Brandul Bazzara este unul puțin cunoscut pentru că se adresează exclusiv segmentului de lux. Este originar din Trieste, ca și Illy. Amestecul Dodicigrancru este făcut din doisprezece sortimente de boabe „grand cru”, inclusiv cea mai renumită cafea grand cru din lume, Jamaica Blue Mountain. Cutia este, ca și în cazul celorlalte cafele recomandate, una extrem de elegantă pe care se remarcă brandul Bazzara și inscripția 12dodicigrancru. Reprezintă probabil cel mai prețios cadou pentru cineva care știe să aprecieze, dar și prețul este unul pe măsură. Cel mai sigur e să comandați această cafea de la principalul distribuitor, CaffeeBazzar.ro, la un preț de 45 de lei pe cutie. Sortimentul măcinat se adresează special celor care nu au un espressor acasă, fiind potrivit pentru filtru, presă franceză și moka. Pentru adevărații cunoscători, care își râșnesc singuri cafeaua pentru espresso, există Bazzara Dodicigrancru boabe, la un preț de cca. 170 de lei / kg.
Cafeaua este una dintre cele mai savurate băuturi la nivel mondial. În România piața cafelei, conform datelor oficiale, se ridică la cca. 1,4 miliarde RON pe an, aici intrând toate formele de consum: boabe, măcinată, solubilă (așa-zisul „ness”), vending (aparate).