China e aproape gata să se decupleze de la sistemul GPS american

În acest moment peste 70% dintre telefoanele inteligente (smartphones) care operează în China sunt compatibile cu Beidou, sistemul de sateliți dezvoltat de chinezi.

0
1024
views
Un model al sistemului de sateliți BeiDou
Un model al sistemului de sateliți Beidou, pe care China speră să-l facă în curând 100% funcțional. Foto: Xinhua

Guvernul chinez a anunțat pe 27 decembrie că mai are doar câteva luni până când va ajunge să pună la punct sistemul de sateliți GPS propriu, intitulat Beidou, care va reduce complet dependența Chinei de sistemul GPS american, atât în cazul comunicațiilor civile cât și al celor militare.

Până în luna iunie 2020 ultimii doi sateliți vor fi lansați pe orbită ceea ce va însemna că toată rețeaua de 35 de sateliți va fi gata de funcționare. Rețeaua similară americană, utilizată pentru sistemul GPS – Global Positioning System – nu are decât 30 de sateliți. Chinezii încearcă de mai multă vreme să devină „independenți” din această perspectivă, scopul lor fiind construirea unui ecosistem independent pe care să-l pună la dispoziția partenerilor din Asia de Sud-Est, Asia de Sud, Africa și Europa de Est.

În acest moment peste 70% dintre telefoanele care operează în China sunt adaptate la sistemul Beidou, conform declarațiilor oficialilor. Sistemul va juca un rol activ și în generația a cincea de comunicații wireless (5G), un domeniu în care China deține supremația prin Huawei.

Beidou poate deveni unul dintre produsele de export de succes ale Chinei

Integrarea GPS – 5G e un pas înainte extrem de important în tentativa Chinei de a deveni lider tehnologic în tehnologiile informației – ceva ce până acum aproape că a fost „monopol” american.

Denumită după numele în limba chineză dat constelației Ursa Mare, Beidou oferă astăzi un ecosistem de produse și aplicații exportate în peste 120 de țări, ceea ce reprezintă un număr în creștere față de cele 90 de țări în care se exportau produse din ecosistemul GPS chinez în 2018. Aceste exporturi în general se suprapun geografic peste inițiativa „Belt and Road” (inițiativa „Centurii și Drumului”, sau „Noul Drum al mătăsii”). România este și ea vizată de această inițiativă dar până acum autoritățile de la București au fost opace la propunerile de cooperare ale Chinei, preferând să nu supere și să nu iasă din cuvântul Washingtonului. Americanii se află în acest moment în război comercial cu China ca urmare a măsurilor luate de actualul președinte, Donald Trump, care îi acuză pe chinezi de dumping și de practici comerciale ilegale care afectează în mod direct bunăstarea Americii. Chinezii au negat orice activitate neconformă cu cerințele World Trade Organization.

După ce toți sateliții vor fi conectați, serviciul GPS va fi îmbunătățit progresiv până la finalul anului 2020, astfel încât precizia lui să crească de la 5 metri la 5 centimetri. O asemenea precizie e necesar atât în misiunile de salvare cât și în aplicații precum vehicule fără șofer. Atât Beidou cât și rețeaua națională 5G vor fi utilizate pentru ghidarea autobuzelor fără șofer care vor începe în curând să circule în orașul Wuhan (un megalopolis cu 11 milioane de locuitori situat în partea centrală a Chinei, la 1000 de kilometri sud de Beijing). Beidou va fi diferit față de actualul sistem GPS și prin aceea că sateliții săi vor permite și transmiterea de comunicații.

China a lansat 53 de sateliți Beidou începând cu anul 2000, inclusiv cei care nu mai sunt în uz. Sistemul de navigare a devenit funcțional la sfârșitul lui 2018. Beidou a început să ofere servicii de poziționare sectorului privat încă din 2011. Se estimează că serviciile și bunurile care vor fi comercializate ca urmare a funcționării Beidou la parametri optimi vor depăși 57 de miliarde de dolari în 2020.

Chinezii vor să extindă sistemul la nivel mondial. Deja s-au aliat cu Rusia în această privință. În plus se depun eforturi pentru cooperarea cu marile organizații reprezentând industria aeriană și alte sectoare care au nevoie de servicii de poziționare.

Oare așa se explică recenta apariție a USSF – US Space Force?

Spațiul este una dintre direcțiile prioritare ale planului național „Made in China 2025” prin care chinezii doresc să devină „independenți” într-o serie de tehnologii vitale. Până în 2030 China își dorește să devină „o putere spațială” alături de SUA și Rusia. În prima parte a anului 2020 Beijingul va lansa o sondă care va explora planeta Marte, după care va urma în 2022 lansarea primei stații spațiale.

Dezvoltarea programului spațial al Chinei funcționează în tandem cu programul național de creștere a capacităților militare. Marina chineză se pregătește deja să dea în funcțiune al treilea portavion. Spre deosebire de americani, de 30 de ani încoace produsul intern brut al Chinei crește constant, fără să crească în același ritm și datoria publică, ceea ce înseamnă că pentru chinezi creșterea cheltuielilor militare reprezintă doar o reflectare normală a creșterii economiei, fără să fie periclitate investițiile interne.

Dar dacă armata chineză va deveni complet independentă de sistemul de poziționare american este clar că în cazul unui conflict armat adversarii vor trebui să doboare sistemul de sateliți Beidou.

Așa se și explică, probabil, graba cu care Donald Trump a transformat US Space Force în ramură de sine stătătoare a armatei americane. USSF a devenit de facto o unitate separată a armatei SUA pe 20 decembrie 2019. Conspiraționiștii își închipuie că americanii pregătesc un război cu extratereștrii dar e mult mai probabil ca toată această mișcare să fie gândită de fapt din perspectiva unui eventual conflict cu blocul euroausiatic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here