Alocații pentru copii 2020: guvernul a mințit

Ludovic Orban a motivat că nu există bani pentru dublarea alocațiilor (oricum, printre cele mai mici din Europa!) argumentând, printre altele, că deja de la 1 ianuarie 2020 va intra în vigoare legea care prevede mărirea lor cu rata inflației. Țeapă.

0
1388
views
jucarie catel pentru copii
Foto: Vered Gilad Friedman / FreeImages

Părinții care au avut curiozitatea să verifice contul în care intră alocația copiilor au avut surpriza să constate că în ciuda promisiunilor sforăitoare făcute de politicieni – care spuseseră că de la 1 ianuarie 2020 alocațiile pentru copii se vor mări măcar cu rata medie a inflației – alocația a rămas exact la fel: 150 de lei.

Calculată în euro această sumă înseamnă aproximativ 31,5 euro. În acest moment, dintre țările UE, doar Grecia (5,87 euro) și Bulgaria (40 leva, adică 20,5 euro) plătesc o alocație mai mică decât România. Trebuie remarcat totuși că în cazul ambelor țări există o schemă progresivă de plată a alocațiilor, familiile cu mai mulți copii beneficiind de alocații mai mari.

Alte țări estice, de pildă Ungaria, Cehia sau Polonia, au diverse scheme de încurajare a familiilor. În Ungaria alocația pentru un copil e de 12.200 forinți (aproximativ 40 euro) și familia beneficiază în plus de o scutire fiscală în valoare de încă 13.700 forinți (45 euro). Beneficiile cresc dacă numărul de copii e mai mare. În Polonia alocația e fixă, ca în România, dar are o valoare de 500 de zloți (cam 120 de euro) în timp ce în Cehia variază în funcție de veniturile familiei și vârsta copilului între 500 și 1000 de coroane (20-40 de euro). Avantajul modelului cehesc e că alocația poate fi solicitată până la 26 de ani în cazul copiilor săraci, care își continuă studiile.

Rămâne de văzut din ce cauză alocațiile au venit la fel ca anul trecut, mai ales că guvernanții se jurau „pe câte-n lună și stele” că le vor mări cu rata inflației. Având în vedere că inflația în 2019 a fost în jur de 3% acest lucru ar fi însemnat o creștere a alocației lunare obișnuite cu aproximativ 5 lei pentru fiecare copil, adică un efort bugetar suplimentar în jur de 16,5 milioane RON / lună sau 200 milioane RON pe an. Se pare că după ce s-au scotocit adânc în buzunare Klaus Iohannis, Ludovic Orban și Florin Cîțu nu au mai găsit acești 5 lei care li s-ar fi cuvenit celor 3 milioane de copii din România. Reamintim cititorilor că pensiile „speciale” ale celor 3800 de magistrați mai „speciali” decât muritorii de rând beneficiază de la bugetul de stat de o alocare suplimentară de circa 800 milioane RON în fiecare an. În cazul acestora, buzunarele statului nu mai sunt goale!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here