„Snowmaggedon” în estul Canadei: stratul de zăpadă a depășit 2 metri!

Peste provincia canadiana Newfoundland & Labrador, din estul țării, a căzut o ninsoare atât de puternică încât localnicii vorbesc de „snowmaggedon”.

0
1050
views
Snowmaggedon 2020 în Canada
„Snowmaggedon” în Newfoundland, Canada. Foto: @musicschooldean (Twitter)

În timp ce la noi iarna aceasta a nins leșinat pe ici, pe colo, dar mai ales pe la munte, prin Bucovina și dincolo de Carpați, și absolut deloc prin București sau Oltenia, în Canada tocmai s-a depus unul dintre cele mai mari straturi de zăpadă din toate timpurile.

În Newfoundland, cel mai estic stat canadian, pe malul Atlanticului, vizavi de Groenlanda, tocmai a dat o ninsoare care a așezat pe alocuri peste 2 metri de zăpadă. În aeroportul din St. John’s (capitala și cel mai mare oraș din provincie, cu peste 100.000 de locuitori) s-a depus un strat de zăpadă de peste 80 de centimetri și rafalele de vânt venind dinspre Groenlanda au atins viteze de peste 100 km / h. În acest moment zborurile sunt, practic, blocate, provincia fiind izolată de restul lumii.

Imaginile care au început să fie publicate pe internet îi arată pe locuitorii din oraș dând de zor la lopată pentru a-și croi drum printre uriașii nămeți de zăpadă. Unii au încercat să deschidă ușa casei și s-au trezit că afară e numai zăpadă.

Dar alți locuitori, dimpotrivă, au găsit un bun prilej de a practica sporturi de iarnă.

În timp ce alții, și mai inventivi, au pus berea la rece:

Orașele sunt paralizate complet, afacerile și străzile fiind complet închise. Autoritățile încearcă să se asigure mai ales că oamenii au posibilitatea de a ajunge la spitale și la alte puncte de prim ajutor. Primul ministru canadian, Justin Trudeau, a promis că guvernul central va ajuta autoritățile locale. Dar ministrul Resurselor Naturale, Seamus O’Reagan, a dat o declarație pentru care în România opoziția ar fi făcut atac cerebral (mai ales dacă ar fi venit din partea unui ministru PSD): „A nins și a fost uragan. Și când ai ninsoare cu uragan, asta e… închizi orașul.”

Momentan prognoza meteo nu arată bine, în următoarele ore fiind așteptată o creștere rapidă a temperaturii până la +3° C, ceea ce ar putea duce la topirea bruscă a unei părți din zăpada acumulată, după care temperaturile vor reintra în zona negativă urmând să apară și alte ninsori peste câteva zile.

În ceea ce ne privește pe noi, în București până pe 2 februarie nu se anunță nici un fel de ninsori, ba dimpotrivă: în câteva zile temperaturile încep să crească astfel încât vom avea un sfârșit de ianuarie blând, cu +10° C ziua și +1° C noaptea. Să nu uităm totuși că în ultimii 10-12 ani ninsorile au ajuns constant mai târziu la București, de multe ori abia în februarie și chiar în martie (în 2018, când a nins masiv chiar de 1 martie). Deci, cui îi place zăpada… mai poate spera, și cui nu-i place… e bine să nu zică „hop” până nu a sărit pârleazul!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here