Operațiunea Gridlock: în America au început protestele împotriva statului în casă

Încep revoltele în America? Oamenii au ajuns deja la capătul puterilor după nici o lună de când America a început să ia în serios problema Covid-19.

0
1333
views
Protestatar ținând o pancartă pe care scrie Trump 2020: Keep America great again.
Protestatar din Lansing, Michigan ținând o pancartă pe care scrie Trump 2020: Keep America great again.

În Lansing, capitala statului Michigan (nordul SUA, stat guvernat de Democrați) oamenii au început să protesteze împotriva închiderii în case. Mișcarea de protest se numește „Operation Gridlock” și protestatarii par a fi în majoritatea lor suporteri trumpiști așa cum rezultă din informațiile furnizate în timp real pe Twitter și Facebook.

În fond, ce e mai interesant: să-ți asumi un risc de cca. 1% de a muri de Covid-19 sau să-ți asumi un risc de peste 50% de a muri de foame sau de a ajunge homeless?…

America nu e deloc o țară prietenoasă cu cetățenii săi. Pachetul de peste 2.000 de miliarde de dolari pentru salvarea economiei, convenit de președintele Trump și de Congres (dominat de Democrați) prevede și plăți în cash către familiile afectate de criză. Problema e că plățile vor fi undeva în jur de 1.200 de dolari pentru fiecare om, ceea ce în America e… „peanuts”. Sunt, într-adevăr, state în care 1.200 de dolari (aprox. 5000 RON) ar putea reprezenta o gură de oxigen pentru cetățenii care vor primi acești bani, mai ales în statele sărace din „midwest” (centrul țării, dominat de câmpiile nesfârșite) dar în state precum New York sau California 1.200 de dolari nu-ți ajung nici pe o măsea, pentru că viața, sub toate aspectele ei, e extraordinar de scumpă.

Așa că plățile directe către cetățeni vor reuși să-i satisfacă oarecum doar pe „țărănoii” care votează cu Trump, și cam atât. Restul, cu sau fără acești bani, oricum vor muri de foame în condițiile în care în ultimele săptămâni, ca urmare a crizei generate de Covid-19, s-au înregistrat oficial un număr absolut terifiant de peste 7,4 milioane de șomeri, și peste 16,8 milioane de aplicații pentru șomaj. Practic, dacă toate aceste aplicații pentru ajutorul de șomaj, plus altele care încă vin, vor fi acceptate, șomajul în Statele Unite ale Americii ar putea sări brusc la peste 20%. O catastrofă imensă pentru cea mai mare putere a planetei.

Disperarea multor oameni devine astfel perfect de înțeles, pentru că ei sunt puși acum cu spatele la zid și puși să aleagă „cel mai mic rău”: fie să riște să se îmbolnăvească de Covid-19, un risc până la urmă neglijabil în comparație cu alternativa, fie să moară de foame. Președintele Trump a declarat deja în mai multe rânduri că va face tot ce poate pentru a redeschide cât mai curând economia, și probabil situația va evolua în așa fel încât americanii nu au de ales, deși țara este devastată în acest moment atât economic, cât și sanitar de epidemia de Covid-19. Cu peste 600.000 de cazuri confirmate și peste 27.000 de decese, SUA este, de departe, cea mai afectată țară a planetei și chiar dacă populația sa este semnificativ mai mare decât a Italiei sau a Spaniei (deci cifrele ar putea să pară „mici”), americanii sunt încă departe de vârful pandemiei, spre deosebire de italieni sau spanioli care par să fi depășit deja momentele cele mai grele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here