Polizor unghiular vs. șlefuitor orbital: ce alegem și când?

Când vine vorba despre lucrul cu suprafețe din diverse materiale, șlefuitoarele și polizoarele sunt unele dintre cele mai întâlnite instrumente de mare putere folosite.

0
1775
views
polizor unghiular la lucru
Polizorul unghiular este o sculă foarte folosită de meșteri

Acest articol o să vă învețe care sunt diferențele între aceste două tipuri de instrumente, astfel încât să hotărâți care este cel potrivit pentru dumneavoastră. Cele două scule seamănă între ele, dar asta nu înseamnă că fac… același lucru.

Există mai multe tipuri de polizoare, dar, de obicei, când cineva spune „polizor” se referă la un polizor unghiular. Polizorul unghiular este un instrument de mare putere – cu fir sau fără fir – cu o fantă destinată unui disc rotativ la unul dintre capete. Există multe tipuri de discuri care pot fi utilizate cu un polizor unghiular: unele dintre ele sunt făcute pentru a fi folosite în lucrul cu metal, altele pentru lemn. Unele sunt pentru tăiat, altele sunt pentru lustruire. După cum puteți observa, polizorul este o unealtă foarte versatilă.

În afară de instrumentul care este un mâner în sine, majoritatea polizoarele vin echipate cu un mâner lateral detașabil.

Șlefuitoarele sunt și ele de câteva tipuri, cele mai des întâlnite sunt șlefuitoarele cu bandă și șlefuitoarele orbitale. Bineînțeles, fiecare tip de șlefuitor are o utilitate ușor diferită, dar majoritatea lor sunt folosite pentru prelucrarea lemnului și folosesc un șmirghel pentru a netezi suprafețele sau pentru a îndepărta vopsea de pe anumite elemente. După cum le sugerează și numele, șlefuitoarele orbitale folosesc foi de hârtie de șmirghel pe un postament de forma rotundă care se mișcă pe o orbită, circular –  de aici și denumirea instrumentului.

Anexe pentru aparat

Polizoarele folosesc discuri rigide care se pot găsi în multe variații, prin comparație cu opțiunile pe care le aveți pentru un șlefuitor care sunt mult mai limitate, în funcție de forma de șmirghel pe care o folosește instrumentul dumneavoastră.

Utilizarea cu diverse materiale

Ambele tipuri de instrumente pot fi folosite în prelucrarea unei game largi de materiale, dar de obicei șlefuitoarele sunt folosite în tâmplărie și polizoarele în metalurgie.

Versatilitate

Șlefuitoarele sunt folosite exclusiv pentru șlefuirea suprafețelor, fie ele de lemn sau de metal, în timp ce polizoarele unghiulare pot fi folosite într-o multitudine de circumstanțe, de la curățarea metalului (sau a altor materiale) de vopsea, la tăierea de țevi și alte materiale puternice. De fapt, există chiar și discuri șmirghel pentru polizoare, iar cu discul potrivit, polizoarele unghiulare pot fi folosite și pentru lustruire.

Precizie

Diferite instrumente au precizii diferite, de exemplu, un șlefuitor cu bandă este destinat muncilor care necesita mai puțină finețe, în timp ce alte tipuri de șlefuitoare sunt mai precise și oferă mai multă finețe în rezultatul final.

Oricum ar fi, șlefuitoarele sunt în general alegerea potrivită când vine vorba de lucrări care necesită acuratețe și finețe.

Siguranță

Având în vedere că polizoarele unghiulare au un disc rigid rotativ, care se învârte cu mare viteză și este special destinat tăierii de elemente, polizoarele sunt cu siguranță mai periculos de folosit decât șlefuitoarele. În folosirea unui polizor trebuie luate măsuri de siguranță mai mari: nu doar purtarea mânușilor de protecție, dar și a măștii de protecție, pentru că în unele cazuri (în prelucrarea metalului, în mod special) sar scântei care pot afecta vederea. Aceste instrumente de mare putere nu trebuie folosite în jurul substanțelor inflamabile sau fără a purta haine rezistente la foc, fie ignifuge, fie tratate în acest scop.

Ce sculă să alegem?…

Un polizor unghiular, cu discul potrivit, vă poate fi de folos în următoarele cazuri, și nu numai:

  • când vreți să tăiați bare de metal, țevi etc.;
  • când vreți să îndepărtați vopseaua de pe suprafețe metalice;
  • când vreți să lustruiți diverse tipuri de suprafețe.

Un șlefuitor orbital este potrivit pentru cazurile în care:

  • doriți să îndepărtați vopseaua de pe suprafețe lemnoase;
  • doriți să neteziți suprafețe din lemn;
  • doriți să rotunjiți margini ale suprafețelor din lemn.

Pe lângă scopul utilizării trebuie să mai aveți în vedere și puterea aparatului (măsurată în watt) în funcție de care puteți lucra pe materiale mai dure sau mai puțin dure (cu cât puterea e mai mare, cu atât polizorul poate fi folosit la metale dure, piatră etc.).

…Și ce marcă de polizor ori șlefuitor alegem?

Dintre mărcile existente pe piața noastră cele mai cunoscute sunt Tolsen, Bosch, Makita și DeWalt. Singura diferență semnificativă dintre ele e dată de preț, majoritatea aparatelor fiind asamblate cu aceleași piese, de aceeași subcontractori, în aceleași fabrici din China, Filipine sau Vietnam. Ele diferă doar sub aspectul controlului de calitate, care la mărcile premium e mai atent făcut, în timp ce la mărcile mai puțin cunoscute e făcut cu mai multă lejeritate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here