Octavian Jurmă anunță 20.000 de cazuri pe zi în august

Celebrul cercetător, care s-a făcut remarcat pe parcursul pandemiei prin predicțiile sale destul de corecte privitoare la evoluția numărului de cazuri, a publicat recent un nou avertisment pe Facebook.

0
380
views
Coronavirus, Imagine de Thiago Lazarino de la Pixabay
Coronavirus, Imagine de Thiago Lazarino de la Pixabay

Iată mesajul publicat de cercetătorul timișorean în urmă cu doar câteva ore:

„Al treilea raport zilnic ofera deja un pattern familiar raportarilor din Romania, cu varful saptamanal marti si valori in jurul mediei saptamanale pana duminica. Acest lucru ne permite sa estimam destul de precis ziua in care vor fi atinse oficial anumite valori.

Asa cum se vede si din tabelul cu prognoza simpla, chiar daca acest ritm de crestere incepe sa scada progresiv de la 100% spre 50% pe saptamana, pragul de 10,000 de cazuri pe zi va fi depasit marti, 26 iulie 2022.

Aceasta inseamna fie ca varful de 10,000 de cazuri va fi atins la finalul lunii iulie, fie ca la mijlocul lunii august varful va fi la peste 20,000 de cazuri pe zi.

Este destul de sigur ca pragul de 10,000 de cazuri va fi atins. Nu este insa clar ce urmeza dupa. Avem doua scenarii posibile:

1. un platou inalt in luna august asa cum s-a intamplat in 2020 dupa suspendarea legii carantinei
2. o faza descendenta de scurta durata

In ambele scenarii reluarea cresterii pe fondul lipsei complete de masuri de preventie in scolii este foarte probabila, alimentata si de importului noilor variante la revenirea din vacantele din strainatate

In graficul de sub tabel aveti rata de crestere pentru cei mai importanti indicatori. Se vede cum debutul internarilor are loc conform asteptarilor teoretice, la 2 saptamani dupa debutul cresterii numarului de cazuri, iar cel al internarilor la ATI si deceselor la 3-4 saptamani.

Astfel saptamana trecuta este prima saptamana care ne ofera o imagine completa a ratei de cuplare intre aceste variabile.

Impresia initiala este ca severitatea BA5 in Romania este usor mai ridicata decat a Omicron-BA1 dar mai scazuta decat Delta ceea ce inseamna ca impactul va depinde mai degraba de durata valului 6 decat de virulenta BA5. Acest profil era asteptat si in urma studiilor teoretice si de laborator ale BA5.

Ce ma ingrijoreaza este crestere cu 106% a deceselor saptamana trecuta, precum si faptul ca deja media deceselor din aceasta saptamana este cu 25% mai mare decat cea de saptamana trecuta. Cresteri saptamanale cu 100% a deceselor am avut doar in valul 4-Delta. Maximul din valul 5-Omicron a fost de 50.6%.

Daca ajustam cresterea deceselor la cresterea numarului de cazuri, varianta Omicron-BA5 pare sa fie cam la 50% din virulenta Delta. Sa speram insa ca acest raport va scadea in saptamanilor urmatoare pentru ca daca vom avea de 2x mai multe cazuri decat in valul 4-Delta atunci exista riscul sa avem acelasi numar de decese.

Acestea sunt doar speculatii teroretice in acest moment. Exista motive sa speram ca valul BA5 va fi mai apropiat de valul 5 decat de valul 4 ca impact.

Ar fi insa prudent sa speram la ce este mai bine dar sa ne pregatim pentru ce este mai rau, mai ales ca avem semne ca poate fi mai rau. In felul acest valul 6 nu ne va lua din nou prin surprindere.”

Numărul de cazuri continuă să crească

Autoritățile au publicat sinteza zilei de 15 iulie. Într-adevăr, numărul de cazuri înregistrate zilnic a ajuns la 4.107. Din fericire la ATI nu sunt contabilizate decât 101 persoane (dintre care 73 nevaccinați) și numărul deceselor rămâne infim, cu doar 3 decese raportate, absolut toate ale unor persoane trecute de 70-80 de ani.

Rata de pozitivare a testelor, în schimb, este una deosebit de îngrijorătoare, aceste 4.107 cazuri rezultând din numai … 4.032 de teste PCR și 14.467 teste rapide. Ministerul Sănătății a reînceput raportările zilnice de marți, 12 iulie, și în absolut toate zilele (12, 13, 14, 15) rata de pozitivare a trecut binișor de 20% ceea ce arată că de fapt circulația virusului deja ar putea fi mult mai extinsă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here