OMC, FMI și Banca Mondială cer ridicarea parțială a sancțiunilor împotriva Moscovei

Organizația Mondială a Comerțului, FMI și Banca Mondială au ajuns la concluzia că unele restricții exacerbează costurile alimentelor și pot duce la o foamete de toată frumusețea.

0
481
views

camp de grane

Eliminarea unor restricții comerciale ar atenua criza alimentară globală prin reducerea prețurilor și refacerea lanțurilor de aprovizionare, au declarat vineri într-o declarație comună Organizația Mondială a Comerțului (OMC), Banca Mondială și Fondul Monetar Internațional (FMI) (vezi sursa la finalul articolului).

„Facilitarea comerțului și îmbunătățirea funcționării și rezilienței piețelor globale de alimente și agricultură… sunt esențiale”, au spus reprezentanții acestor organizații.

„Criza din 2008 ne-a învățat că impunerea de restricții comerciale globale duce direct la creșterea prețurilor la alimente. Eliminarea restricțiilor la export și adoptarea unui mod mai flexibil de inspecții și procese de acordare a licențelor ajută la minimizarea întreruperilor de aprovizionare și la prețuri mai mici.”

Declarația comună a fost publicată pe site-ul Băncii Mondiale și a fost scrisă de președintele acesteia, David Malpass, împreună cu directorul general al FMI Kristalina Georgieva, directorul general al OMC, Ngozi Okonjo-Iweala, și directorul executiv al Programului Alimentar Mondial  (PAM), David Beasley.

Ei au remarcat că pandemia de Covid-19, întreruperile în lanțurile internaționale de aprovizionare și consecințele operațiunii militare a Rusiei în Ucraina au perturbat grav piețele de alimente, combustibil și îngrășăminte. Aproximativ 345 de milioane de oameni din 82 de țări sunt în prezent expuși riscului de insecuritate alimentară, potrivit PAM. Situația a fost agravată de faptul că aproximativ 25 de țări au restricții la exportul de alimente care afectează mai mult de 8% din comerțul mondial cu alimente, iar prețurile la îngrășăminte s-au dublat în ultimul an.

Pe lângă ridicarea restricțiilor comerciale, oficialii au spus că criza alimentară ar putea fi, de asemenea, atenuată prin acordarea de sprijin imediat celor mai vulnerabile țări, prin facilitarea achiziției de alimente în scopuri umanitare. Creșterea producției și investițiile în agricultura adaptată la schimbările climatice sunt, de asemenea, văzute ca măsuri necesare, au spus aceștia.

Autorii declarației au subliniat și necesitatea găsirii unei soluții diplomatice pentru aprovizionarea cu cereale și îngrășăminte ucrainene, care în prezent sunt blocate din cauza conflictului din țara vecină. Președintele Volodymyr Zelensky a declarat la începutul lunii iunie că până la 25 de milioane de tone de produse agricole au fost blocate din cauza crizei.

Kievul și aliații săi occidentali au acuzat Rusia că împiedică aceste produse să părăsească țara, dar Moscova a negat acuzațiile în mod repetat. Acesta susține că trupele ucrainene au minat porturile unde sunt staționate navele care transportau produse agricole, făcându-le imposibil să plece. În această săptămână, delegațiile din Rusia, Ucraina, Turcia și ONU au purtat discuții la Istanbul în legătură cu situația din Marea Neagră. Detaliile discuțiilor nu au fost încă dezvăluite dar, potrivit Wall Street Journal, există un plan de eliberare a navelor din trei porturi escortate de flota ucraineană. Pentru a permite navelor să plece se va declara o încetare parțială a focului și Turcia va verifica navele goale care sosesc pentru a încărca grânele ucrainene.

Rusia insistă că sancțiunile occidentale legate de Ucraina au dus la agravarea crizei alimentare și la probleme cu aprovizionarea cu îngrășăminte minerale. Deși aceste produse nu au fost sancționate oficial, unii dintre proprietarii companiilor care le produc au fost supuși unor restricții, ceea ce, potrivit rușilor, „îngreunează încheierea contractelor și complica tranzacțiile financiare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here