Președintele Shell: iarna va fi grea și e posibil să vedem raționalizarea combustibililor

Președintele Shell, Ben van Beurden, e de părere că peste Europa vor veni greutăți care nu s-au mai văzut de pe timpul războiului.

0
335
views

ochi de aragaz arzand

Prețul de import al țițeiului în Europa a crescut deja semnificativ în acest an, mărindu-se cu 48,41% de la începutul acestui an. Gazele naturale au crescut și ele cu peste 98% față de 3 ianuarie, iar șeful Shell avertizează că peste Europa va veni o iarnă grea.
Ben van Beurden – CEO al Shell – spune că prețurile la gaze vor continua să crească semnificativ și că, în cel mai rău caz, Europa ar putea fi nevoită să-și raționalizeze consumul de energie.

„Unele țări se vor descurca mai bine decât altele”, a explicat van Beurden, „dar cu toții ne vom confrunta cu o creștere semnificativă a prețurilor la energie”.

El dă vina pe deteriorarea relațiilor dintre Rusia și o mare parte a Europei. Europa continentală primește aproximativ 40% din aprovizionarea cu energie din Rusia. În timp ce Marea Britanie primește mult mai puțin, în jur de 4%, perturbările piețelor globale de energie vor duce fără îndoială la creșterea prețurilor și acolo.

O situație mai complicată e dată de gazoductul Nord Stream 1, care trece din Rusia prin Marea Baltică și în Germania. Acesta a fost oprit pentru operațiuni de întreținere care vor continua timp de aproximativ 10 zile, dar mulți se tem că nu va fi repornit.

Dacă se va întâmpla acest lucru, Europa va avea dificultăți în atingerea obiectivelor energetice. Uniunea Europeană intenționează să aibă 80% din capacitatea sa de stocare umplută până în noiembrie, dar fără redeschiderea Nord Stream 1 acest lucru pare puțin probabil. Chiar imposibil. Stocurile se situează în prezent la 62,6%.

Oficialii și liderii din Europa le spun deja cetățenilor să se aștepte la vremuri dificile. În Franța, președintele Emmanuel Macron le-a spus cetățenilor în timpul discursului de joi de Ziua Bastiliei să se aștepte la o raționalizare a energiei, inclusiv la stingerea luminilor stradale noaptea. El a cerut, de asemenea, o perioadă de „sobrietate energetică” în țară.

Pese graniță, în Germania, șeful autorității de reglementare a energiei din țară, Klaus Müller, a spus că se așteaptă ca facturile la încălzire să se tripleze de anul viitor. După ce ele s-au dublat deja în 2022 față de anul trecut.

Între timp, autoritatea de reglementare a energiei din Marea Britanie, Ofgem, a crescut deja limitele de preț pentru energie și este de așteptat să o facă din nou în octombrie, ajungându-se la o creștere efectivă a prețurilor de până la 65%.

Shell a înregistrat profituri masive în acest an, iar van Beurden a arătat că se va concentra în continuare pe creșterea randamentului investiției acționarilor, în încercarea de a crește prețul acțiunilor companiei. Acest lucru arată că marile companii petroliere sunt foarte mulțumite cu situația actuală, care din punctul lor de vedere înseamnă mult business și, în plus, la niște prețuri foarte mari.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here