Președintele Parlamentului srilankez, Mahinda Yapa Abeywardena a stabilit 20 iulie ca zi pentru alegerile prezidențiale, când toți cei 225 de membri ai Camerei sunt eligibili să voteze și să participe. Ranil Wickremesinghe este favoritul în cursa în patru, deoarece partidul „Podujana Peramuna” / Frontul Poporului din Sri Lanka și-a anunțat sprijinul pentru președintele interimar.
Dar protestatarii anti-guvernamentali deja au cerut demisia lui Ranil Wickremesinghe, președintele interimar, numit în funcție de numai trei zile.
„Noi, în calitate de protestatari, nu am vrut niciodată să-l facem pe Ranil [Wickremesinghe] președinte”, a declarat călugărul budist Mahanama, unul dintre cei 23 de lideri ai mișcării „Gota Go”, susținând că Wickremesinghe a preluat controlul asupra guvernului „de o manieră conspirativă”.
Un alt lider al protestului, Nuzly Hameem, l-a etichetat pe președintele interimar drept „omul lui Gotabaya” (fostul președinte), susținând că nu are sprijinul populației. Liderii demonstrațiilor au spus că nu își vor pune capăt protestului până când Ranil Wickremesinghe va renunța din funcție.
Gotabaya Rajapaksa, care a fugit în Singapore prin Maldive pe 13 iulie, l-a numit pe prim-ministrul Wickremesinghe președinte interimar.
Șansele lui Ranil de a depune jurământul în calitate de președinte legitim s-au îmbunătățit atunci când a primit sprijin din partea partidului Sri Lanka Podujana Peramuna (SLPP) / Frontul Poporului, al familiei Rajapaksa.
Cu toate acestea, peste 40 de parlamentari din cei 145 de membri SLLP nu se mai aliniază partidului, autointitulându-se drept membri independenți ai parlamentului.
Observatorii locali susțin că această lipsă de popularitate în rândul protestatarilor ar putea determina mai mulți parlamentari SLPP să voteze împotriva președintelui interimar pe 20 iulie.
Ceilalți concurenți sunt Sajith Premadasa de la mișcarea „Samagi Jana Balawegaya (SJB)” / „Puterea Poporului Unit”, liderul marxist Anura Kumara Dissanayake și Dullas Alahapperuma, un candidat dezertat din SLPP.
SJB are 55 de parlamentari în Cameră, adică cu 58 mai puțin decât majoritatea necesară pentru câștigarea alegerilor prezidențiale. Se așteaptă ca 25 de parlamentari ai partidelor tamil și musulman să-l susțină pe Sajith Premadasa. Sajith Premadasa ar putea câștiga alegerile dacă fracțiunea separatistă din SLLP îi va acorda în cele din urmă sprijinul.
Wickremesinghe, în vârstă de 73 de ani, a devenit prim-ministru în urma demisiei lui Mahinda Rajapaksa după mai multe luni de proteste, care au devenit violente în mai, când au murit cel puțin 9 persoane și au fost rănite peste 230. Wickremesinghe le-a promis colegilor săi din Sri Lanka că va reda stabilitatea economică țara în următorii doi ani printr-o serie de reforme economice. Demonstrațiile din Sri Lanka au pornit ca urmare a eșecului lamentabil al politicilor „ecologice și orientate către respectul pentru schimbările climatice” ale fostului executiv. Mai precis, după ce că țara fusese lovită în 2020 de criza turismului, ca urmare a pandemiei de coronavirus, în primăvara lui 2021 guvernul s-a apucat să interzică apelul la fertilizatori în agricultură. Acest lucru a dus la prăbușirea recoltelor și la situația disperată din prezent. În urmă cu câțiva ani guvernul sri-lankez era lăudat pe situl World Economic Forum pentru planurile ambițioase pe care le avea. Astăzi, articolul respectiv a fost șters.
Sri Lanka a raționalizat în acest moment consumul de combustibil. Publicul larg beneficiază de un permis de combustibil, care îi permite să cumpere săptămânal o cotă garantată de combustibil pentru vehiculele personale. Ministrul Energiei, Kanchana Wijesekera, a declarat că fiecărui vehicul i se va da un cod QR specific după verificare, pentru a asigura o distribuție egală.
Sri Lanka are datorii externe de peste 51 de miliarde de dolari, în primul rând către instituțiile financiare globale aflate sub controlul SUA.