Guvernul Marii Britanii și-a dat acordul miercuri pentru construirea centralei nucleare Sizewell C din Suffolk, în estul Angliei, într-o mișcare care a atras o opoziție acerbă din partea eco-activiștilor.
Potrivit autorităților britanice, centrala nucleară va produce „electricitate fiabilă, cu emisii scăzute de carbon, pentru a ajuta Marea Britanie să atingă zero emisii de carbon”. Centrala va avea capacitatea de a furniza energie pentru șase milioane de case. Costul noului proiect de 3,2 gigawați, finanțat în mare parte de compania franceză EDF, este estimat la 20 de miliarde de lire sterline (24 de miliarde de dolari). Sizewell C va fi construit lângă Sizewell B și Sizewell A, care a fost dezafectată în 2006.
EDF a apreciat această mișcare drept „cea mai mare piatră de hotar în procesul de aprobare de până acum”.
„Sizewell C va fi excelentă pentru regiune, creând mii de oportunități pentru oamenii și afacerile locale. Va stimula biodiversitatea locală și va lăsa o moștenire de care locuitorii din Suffolk vor putea fi mândri”, a declarat Carly Vince, directorul de planificare al Sizewell C, care a promis că va lucra îndeaproape cu rezidenții locali pentru a le răspunde preocupărilor.
Dar activiștii eco au criticat decizia guvernului. „Nu este sfârșitul campaniei noastre de a opri Sizewell C. Nu numai că vom lucra îndeaproape la contestarea acestei decizii, dar vom continua să contestăm fiecare aspect al Sizewell C, deoarece – fie că este vorba de impactul asupra consumatorilor, de costurile masive și de întârzieri, de întrebări tehnice fără răspuns sau impactul asupra mediului – continuă să aibă un risc foarte ridicat”, au declarat activiștii din grupul de campanie Stop Sizewell C.
Comentariile au fost reluate și de Societatea Regală pentru Protecția Păsărilor (RSPB), o organizație de caritate pentru conservarea naturii, care a spus că „aprobarea Sizewell s-a făcut împotriva sfaturilor” experților de stat, menționând că investiția va avea un impact negativ asupra naturii în rezervația la Minsmere în Suffolk.
Decizia de a da undă verde construirii centralei nucleare vine în momentul în care Marea Britanie încearcă să devină mai independentă din punct de vedere energetic pe termen lung, pe fondul creșterii prețurilor la energie, guvernul încercând în același timp să se limiteze doar la utilizarea unor surse curate de energie.