Valul de căldură din Portugalia a făcut până acum 1.063 de victime

Temperaturile au bătut recordul miercuri în Portugalia. Țara se luptă și cu căldura excesivă, și cu Covidul.

0
829
views
Spitalele din Portugalia fac față cu greu victimelor căldurii și ale Covidului

Se estimează că valul de căldură din Portugalia a provocat moartea a 1.063 de persoane între 7 și 18 iulie, potrivit Ministerului Sănătății portughez.

Deși datele sunt provizorii, excesul de mortalitate a crescut în mijlocul unuia dintre cele mai grave valuri de căldură înregistrate în Portugalia, care a adus cea mai ridicată temperatură a țării vreodată pentru iulie: 47 de grade Celsius (116,6 Fahrenheit).

Valul intens de căldură a provocat și incendii care au carbonizat 45.467 de hectare de teren, potrivit datelor provizorii publicate miercuri de institutul de mediu ICNF.

Asta înseamnă că în doar 13 zile au fost carbonizate cu 60% mai multe hectare în țară decât în ​​tot timpul anului 2021 la un loc.

În incendiu au murit și doi pompieri și un civil, iar peste 135 de persoane au fost rănite.

Ministrul Mediului, Duarte Cordeiro, a declarat parlamentului că țara suferă și de „secetă extremă” și a cerut cetățenilor să reducă utilizarea apei.

El a spus că pregătirea națiunii pentru consecințele schimbărilor climatice „va dura o generație”.

În același val de căldură, Spania a atribuit 678 de decese temperaturilor arzătoare.

Portugalia a trebuit să se confrunte recent și cu un nou val de Covid, în ciuda faptului că țara se numără printre cele mai vaccinate din Europa. Vârful valului a fost atins în jurul datei de 20 mai, când au fost zile în care s-au înregistrat chiar și 35.000 de cazuri de Covid. Pe acest fond, de la 1 iunie încoace Portugalia a raportat peste 1.300 de noi decese de Covid, ceea ce este surprinzător având în vedere cât de vaccinați sunt portughezii. Spre comparație, România, mult mai puțin vaccinată, nu a raportat de la 1 iunie încoace decât 145 de decese. Totuși, deși vârful valului de Covid a trecut deja de două luni, țara continuă să înregistreze câteva mii de cazuri pe zi, în spitale fiind în continuare internați peste o mie de pacienți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here