Covid sau… SIDA?!

Într-o mișcare de-a dreptul bizară China a anunțat că a acordat permisiunii utilizării unui medicament anti-SIDA în tratamentul... împotriva Covid19.

0
825
views
Coronavirus, Imagine de Thiago Lazarino de la Pixabay
Coronavirus, Imagine de Thiago Lazarino de la Pixabay

Conform Reuters, China a acordat luni, 25 iulie, o aprobare condiționată medicamentului Azvudine produs de firma națională Genuine Biotech (a nu se confunda cu compania germană Biontech, creatoarea vaccinului anti-Covid!) pentru a trata anumiți pacienți adulți de COVID-19, adăugând astfel o altă opțiune de tratament oral împotriva coronavirusului.

Disponibilitatea vaccinurilor și tratamentelor eficiente împotriva COVID este crucială pentru a pune bazele părăsirii de către China a politicii de „zero covid”, care își propune să elimine din fașă orice focar – oricât de mic – și se bazează pe testare de masă și pe carantină („lockdown”) de o strictețe vecină cu regimul de lagăr.

Tableta Azvudine, pe care China a aprobat-o în iulie anul trecut pentru a trata anumite infecții cu virusul HIV-1 (cel care dă boala SIDA, a imunodeficienței dobândite), a primit undă verde în anumite condiții pentru a trata pacienții adulți care au covid „fără complicații”, a declarat Administrația Națională a Produselor Medicale într-un comunicat.

Covidul „fără complicații”, sau „de tip normal”, este un termen pe care China îl folosește pentru a se referi la infecțiile cu coronavirus în care există semne de pneumonie, dar pacienții nu au ajuns într-un stadiu sever.

China a permis în februarie utilizarea tratamentului oral Pfizer Paxlovid la adulții cu COVID „ușor până la moderat” și cu risc ridicat de a evolua către o afecțiune severă. În 2020, a aprobat utilizarea capsulelor Lianhua Qingwen (în România se găsește sub denumirea de Agripavi), o formulă în stilul medicinei tradiționale chinezești, pentru a atenua simptomele COVID, cum ar fi febra și tusea.

Într-un studiu clinic în stadiu avansat, 40,4% dintre pacienții care au luat Azvudine au prezentat o îmbunătățire a simptomelor la șapte zile după prima utilizare a medicamentului, comparativ cu 10,9% în grupul de control, a declarat Genuine Biotech, compania din provincia Henan, într-un comunicat la începutul acestei luni, fără a oferi amănunte suplimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here