Razoni, prima navă care a plecat din Ucraina în baza unui acord intermediat de Turcia și ONU între Rusia și Ucraina, caută acum un alt port pentru a-și descărca încărcătura de cereale, deoarece cumpărătorul libanez căruia îi era destinată a refuzat livrarea, invocând o întârziere de peste cinci luni, a declarat luni Ambasada Ucrainei în Liban.
„Conform informațiilor furnizate de expeditorul cerealelor ucrainene de la bordul navei Razoni, cumpărătorul din Liban a refuzat să accepte marfa din cauza întârzierilor în termenele de livrare”, a spus ambasada într-o postare pe Facebook. „Așadar, expeditorul caută acum un alt destinatar pentru a-și descărca încărcătura fie în Liban/Tripoli, fie în orice altă țară/port”.
Razoni este un cargobot construit în 1996, având o capacitate de transport de 18.000 de tone și navigând sub pavilion de Sierra Leone. Libanezii ar fi pretextat că marfa „este învechită” deoarece a stat cinci luni fără să poată fi transportată. Libanul s-a confruntat în tot acest timp cu o criză alimentară care a dus la raționalizarea consumului de pâine. Guvernul libanez a subvenționat prețul pâinii.
Razoni au plecat săptămâna trecută din Odesa transportând 26.527 de tone de porumb. Nava era programată să sosească duminică în Liban, dar și-a schimbat destinația în portul Mersin din Turciei și este în prezent ancorată în largul coastei de sud a Turciei, potrivit datelor de urmărire a navelor Refinitiv.
Organizația Națiunilor Unite și Turcia au intermediat acordul luna trecută, după ce au avertizat că oprirea transporturilor de cereale ucrainene cauzată de invazia Rusiei în Ucraina ar putea duce la lipsuri grave de alimente și chiar la izbucniri de foamete în anumite părți ale lumii. Până acum, aproximativ 243.000 de tone de porumb au fost exportate din Ucraina pe șapte nave de la prima plecare de la 1 august, conform datelor Reuters de la Ministerul Apărării din Turcia.
Ucrainenii au dat asigurări că problema aceasta nu are cum să mai apară deoarece următoarele cargouri au fost încărcate cu cereale recent recoltate. În acest moment alte 13 nave așteaptă în portul Odesa să poată fi încărcate, operațiune părând să decurgă conform înțelegerii dintre părți.