O nouă fisură în „frontul” sancțiunilor anti-Rusia: Japonia

Ministerul de Finanțe din Japonia a anunțat că a reluat importul de petrol din Rusia. În iunie importurile fuseseră de... zero dolari, dar se pare că japonezii nu prea rezistă fără petrolul rusesc. Și nu numai.

0
1163
views
Petrolier
Petrolier

Potrivit Ministerului de Finanțe japonez, Japonia a început să importe din nou petrol din Rusia în luna iulie a acestui an, deși volumul importurilor a scăzut cu 65% față de aceeași lună din 2021. În plus, s-a înregistrat o scădere cu 26,1% a volumului importurilor de gaze naturale lichefiate în această perioadă.

Japonia își redusese importurile de petrol din Rusia la zero în luna iunie a acestui an. În perioada ianuarie-iunie a acestui an, volumul importurilor în această direcție a scăzut cu 21,7% față de aceeași perioadă a anului precedent. În plus, în luna iulie a acestui an, importurile au scăzut la articole precum cărbunele (-40,1%), minereu de fier (84,9%), cereale (-73,1%), legume (-60,6%) etc. comparativ cu aceeași lună a anului 2021.

În același timp, importurile de pește și produse din pește au crescut cu +21,7%.

Pe de altă parte, în luna iulie a acestui an, cea mai mare creștere a exporturilor de mărfuri din Japonia către Rusia s-a înregistrat la articole precum produse medicale (+154,1%), și produse metalice (+64,2%) față de aceeași perioadă a anului precedent. În același timp, exporturile de echipamente audio și video au scăzut cu valori situate între 81,1 și 99,9%. În iulie 2022, exporturile de automobile din Japonia către Rusia au scăzut cu -21,5%, iar exporturile de piese de schimb pentru acestea cu -70,2%.

Rușii jubilează: „Japonia a capitulat”

Într-un interviu acordat radio Sputnik, directorul general adjunct al Institutului Național de Energie de la Moscova, Alexander Frolov și-a exprimat opinia că Japonia a renunțat la problema petrolului deoarece nu a găsit o alternativă la sursele de energie.

„De ce s-a predat Japonia, de ce a abandonat lupta împotriva Rusiei-cea-agresivă? Răspunsul e banal. Japonia a mers pe piața mondială de energie, a căutat niște surse de petrol, a încercat pe ici, pe colo și a văzut că nu există nicăieri vreun surplus disponibil. N-ai unde să găsești mai ieftin. Nici SUA și nici țările OPEC nu sunt în măsură să furnizeze volumele de care are nevoie Japonia, la preț bun. Aceasta se numește eroare de prognoză. Japonia a aflat adevărul, și acum își schimbă comportamentul.”, a explicat Alexander Frolov într-un interviu pentru radioul Sputnik.

În acest moment, deși teoretic Rusia este supusă unor sancțiuni enorme din partea Occidentului, două treimi dintre țările lumii (însumând cca. 90% din populația acesteia) nu iau în considerare aceste sancțiuni, ceea ce înseamnă că ele sunt în mare parte inutile, fiind dăunătoare mai mult celor care le-au impus și mai puțin subiectului lor, adică Rusia. Mai mult, veniturile Rusiei din vânzarea de combustibili în loc să scadă, au crescut. Să ne gândim numai la faptul că Rusia ocupă o suprafață imensă din emisfera nordică, lucru care a dus la lungirea zborurilor dintre Europa și Asia de Est cu 3-4 ore, deoarece avioanele sunt obligate să ocolească spațiul aerian rusesc. Aceste prelungiri deloc neimportante, și nu numai, ridică în piață cererea de petrol și automat cresc și prețul petrolului pe care Rusia îl vinde țărilor cărora nu le pasă de sancțiunile occidentale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here