FSB-ul rusesc susține că a descoperit cine a vrut să-l omoare pe Dughin

FSB-ul rusesc susține că a descifrat deja misterul asasinării Dariei Dughina, fiica lui Alexander Dughin, dar persistă în continuare mai multe întrebări.

0
1164
views
Investigatori ruși la locul exploziei în care și-a pierdut viața Daria Dughina
Investigatori ruși la locul exploziei în care și-a pierdut viața Daria Dughina

FSB-ul rusesc a anunțat primele concluzii ale anchetei care a vizat descoperirea celor sau celui care au pus la cale asasinarea lui Alexander Dughin, omorând-o în schimb pe fiica lui de 29 de ani.

Autoarea, căci despre o femeie e vorba, ar fi o anume Natalia Vovk, născută Șaban, care a intrat în urmă cu o lună pe teritoriul Rusiei împreună cu fiica sa de 12 ani, Sofia Șaban, și a închiriat un apartament în blocul în care locuia și fiica lui Dughin, Daria. Acest lucru i-ar fi permis să o urmărească îndeaproape pe Daria despre care se știa că participă la multe evenimente alături de tatăl ei.

Natalia Vovk s-ar fi deplasat cu ajutorul unui Mini Cooper și deși FSB-ul nu a precizat, se pare că ar fi intrat în Rusia prin Donbass, deoarece mașina fusese înmatriculată inițial cu numere auto de Republica Donețk. Ulterior Natalia Vovk ar fi schimbat de câteva ori numerele, o dată cu numere de Kazahstan și o dată cu numere de Ucraina, pe care le-a și folosit la ieșirea din țară.

O mașină similară, cu numărul identic cu ultima plăcuță de înmatriculare folosită de Natalia Vovk, a fost găsită de internauții ruși pusă la vânzare pe un site ucrainean de un bărbat pe nume Danil Șaban, dar anunțul a fost retras de pe site de îndată ce s-a aflat că a început să circule informația prin mediile rusești. În acest moment e dezactivat:

A fost acest Mini Cooper implicat în asasinarea fiicei lui Dughin?
Un automobil Mini Cooper identic a fost pus la vânzare pe un site ucrainean de un bărbat pe nume „Șaban”, dar anunțul a fost imediat dezactivat după ce FSB-ul a comunicat că pe Natalia Vovk o chema înainte de căsătorie Șaban și că ultimul număr de înmatriculare folosit a fost chiar AH77771 IP.

Hackerii ruși s-au pus și ei pe treabă și au scotocit imediat prin documentele „interesante” ale serviciilor secrete și ale armatei ucrainene, descoperind că numele „Vovk Natalia Pavlovna” este asociat unei angajate a gărzii naționale (armata) ucrainene…

Legitimație pe numele Vovk Natalia Pavlovna
Legitimație pe numele Vovk Natalia Pavlovna

…care seamănă izbitor cu mama fetiței de 12 ani Sofia Șaban, pozată de fată pe Instagram:

Instagram: Natalia Vovk, presupusa asasină a Dariei Dughina
Instagram: Natalia Vovk, presupusa asasină a Dariei Dughina

Surse neconfirmate din Rusia susțin că Natalia Vovk ar fi avut legături și cu regimentul Azov, care în acest moment este în mare parte desființat, principalii săi membri și comandanți așteptând să fie judecați în Donețk pentru crimele comise în perioada 2014-2022 împotriva locuitorilor din Donbass.

Conform FSB, în seara asasinatului Natalia Vovk și fiica ei ar fi participat la festivalul „Tradiții” din afara Moscovei, la care ar fi fost și Alexander Dughin și fiica lui, apoi ar fi părăsit Rusia imediat după comiterea crimei, prin frontiera ruso-estoniană de lângă Pskov.

Tot FSB-ul a zis că bomba, care conținea o încărcătură de 400 gr de explozibil, ar fi fost plantată sub mașină, în partea șoferului, fiind detonată de la distanță cu un telefon mobil. Daria Dughina nu a murit arsă de vie, așa cum greșit s-a susținut, ci a murit cel mai probabil din cauza rănilor, fiind proiectată pe carosabil, la câteva zeci de metri de locul unde a avut loc explozia. Ulterior mașina a mai continuat să meargă din inerție și s-a oprit într-un șanț, arzând.

Totuși, la o simplă privire pe hartă observăm că între locul asasinatului și punctul de ieșire din Rusia spre Estonia de la Pskov sunt peste 700 de kilometri, ceea ce înseamnă că și dacă putea merge constant cu 100 km/h (greu de crezut, șoselele rusești nefiind cele mai confortabile) Natalia Vovk tot ar fi avut nevoie de cel puțin 7 ore pentru a părăsi Rusia. Înseamnă că de fapt FSB-ul a pierdut timp prețios.

Prima întrebare e cine ar fi comandat acest act terorist. Având în vedere legăturile Nataliei Vovk cu armata ucraineană, rușii sunt de părere că atentatul a fost comandat de la Kiev. Dar singurul om care și l-a asumat a fost un ex-deputat al Dumei de la Moscova, Ilya Ponomariev, care a fugit în Ucraina imediat după anexarea Crimeei din 2014 (la acea oră, de altfel, el fusese singurul deputat rus care votase împotriva anexării) și care pretinde că reprezintă un grup de rezistență rusesc de care nu prea a auzit nimeni. Cel mai interesant aspect din biografia acestui Ponomariev, care e un mic oligărhuț sulfuros în domeniul tehnologic, e că între 2002-2007 a fost… „spion șef” (adică șeful serviciului de informații) al… Partidului Comunist din Rusia. După 2007 a trecut în barca partidului lui Putin, de unde a șters-o în 2014 în Ucraina.

Omul pare a fi spionul tipic aflat în slujba serviciilor occidentale, care reușise să penetreze politica rusă la vârf și care, după 2014, temându-se că va fi deconspirat, a fugit din Rusia.

Oricum, până acum ucrainenii neagă oficial orice implicare.

Se mai naște o întrebare simplă, care privește statutul real al lui Alexander Dughin. Mulți „experți” din Occident susțin că Dughin ar fi un soi de „eminență cenușie a Kremlinului” și că Putin nu face un pas fără să-i spună acest Dughin ce să facă. Cei care cunosc îndeaproape realitățile rusești susțin că, dimpotrivă, toate acestea sunt o prostie colosală și că fix de trăncăneala misticoid-naționalistă a numitului Dughin Alexander Ghelievici nu mai pot Putin și cu oamenii lui atunci când iau deciziile de interes național. Se pune întrebarea: ce fel de „eminență cenușie a Kremlinului” e acest Dughin dacă fiica lui locuia într-un bloc în care orice nou-venit putea să închirieze un apartament, el însuși putea fi urmărit o lună fără să-și dea seama nimeni și asasina fiicei lui a mai putut petrece încă 7 ore pe teritoriul Rusiei, părăsind țara cu o mașină înmatriculată în… Ucraina?!

Asta înseamnă că de fapt așa-zisa „eminență cenușie” nu beneficiază de nici un fel de atenție și protecție specială, confirmându-se astfel ceea ce mulți experți locali susțin, și anume că… nu e „eminență cenușie”.

Asasinatul poate să aibă un rol simbolic pentru cei care l-au comis și care cred orbește în legenda acestui bărbos ciudat, dar în realitate nu pare să fi zdruncinat pe cineva cu conexiuni reale la aparatul de putere de la Kremlin.

În schimb pare să fi radicalizat împotriva Ucrainei opinia publică din Rusia într-un fel pe care rușii simpli, care oricum îl susțin în marea lor majoritate pe Putin și „operațiunea specială a acestuia” – adică războiul din Ucraina -, nu par să-l mai fi manifestat până acum. Dacă ținta asasinatului era „transmiterea unui mesaj” pentru Putin și radicalizarea rușilor de rând împotriva regimului, rezultatul se pare că a fost fix pe dos.

În fine, o altă întrebare pe care suntem obligați să ne-o punem: dacă Rusia, care este în război cu Ucraina, s-a dovedit a fi atât de permeabilă, oare câți dintre „refugiații” ucraineni, inclusiv de la noi din România, sunt refugiați „pe bune”, și câți sunt spioni și agitatori ținuți în rezervă pentru acțiuni ulterioare?… cine ar trebui să se teamă de posibilii spioni ucraineni?… doar „prietenii” Rusiei sau și cei care vor pacea cu orice preț?!

La întrebarea aceasta, doar timpul va da un răspuns.

Ultima oră: Russia Today a publicat un video cu secvențe de pe diverse camere de monitorizare care susțin amănuntele de mai sus. Nu e clar, totuși, care a fost punctul de frontieră prin care Natalia Volk a intrat în Rusia. Dar e clar că automobilul descoperit la vânzare pe internet e cel utilizat pe parcursul șederii în Rusia. Frontiera ruso-estonă ar fi fost traversată la ora 12:02 pe data de 21 august, deci la mai bine de 10 ore de la comiterea atentatului. Se confirmă astfel că Dughin e un neica-nimeni și că anchetatorii ruși s-au mișcat în ritm de melc.

Iată filmul, postat pe Twitter de o sursă care poate fi preluată în România:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here