USR+Plus a lansat manifestul pentru alegerile europene din 26 mai 2019

Alianța celor două formațiuni politice prezidate de Dan Barna și Dacian Cioloș au lansat la mijlocul campaniei electorale un manifest dedicat alegerilor din 26 mai, adresat susținătorilor proprii

0
118
views
USR+Plus au lansat manifestul dedicat alegerilor europene. Foto: Dan Mihai Balanescu
USR+Plus au lansat manifestul dedicat alegerilor europene. Foto: Dan Mihai Balanescu

Manifestul are 21 de pagini și conține o mulțime de idei interesante. Conform comunicatului trimis de departamentul de comunicare al alianței „în aceste alegeri se confruntă două viziuni despre viitorul Uniunii Europene: una care vrea întărirea Uniunii, alături de care suntem și noi, Alianța, și alta care dorește slăbirea UE și întoarcerea ei în trecut, care în România este promovată de Liviu Dragnea și PSD”. De aceea, în vederea întăririi Uniunii, alianța propune pentru aceste alegeri următoarele idei:

  • trebuie să existe o singură Uniune, fără „cercuri” și viteze diferite (împotriva ideii de Uniune „cu două viteze”);
  • Uniunea Europeană trebuie să ofere „în mod echitabil”, pentru toți cetățenii săi, „bunăstarea și calitatea vieții pe care aceștia le așteaptă”;
  • alinierea standardelor de sănătate, educație și servicii sociale;
  • piață unică europeană, fără discriminări și fără standarde duble;
  • implicarea cetățenilor în deciziile UE prin diverse mecanisme consultative;
  • foarte interesant, se susține necesitatea creării „unui patriotism european” și a „unei identități europene”;
  • se dorește combaterea populismelor și a fake news;
  • în materie de strategii de dezvoltare, se merge mult pe ideea investițiilor în IT și a industriilor creative;
  • în ceea ce privește migrația, se dorește dezvoltarea unui „mecanism eficient pentru controlul migrației”.

Manifestul acesta oferă publicului, în sfârșit, o viziune în ton cu alegerile care urmează, din partea unui partid major, cu șanse foarte mari de a trimite deputați la Bruxelles. Până acum campania electorală a fost mai degrabă anostă, celelalte partide cu șanse de a obține locuri în Parlamentul European rezumându-se la atacuri reciproce lipsite de sens din perspectiva alegerilor europene. Tot ceea ce știe publicul este că pe 26 mai va vota pentru ca niște politicieni să încaseze timp de 5 ani peste 7000 de euro pe lună de la Bruxelles. Nu e de mirare, așadar, că prezența estimată la vot va fi una foarte slabă, în jur de 25-30%, ceea ce va pune în pericol și referendumul comandat de la Cotroceni de Klaus Iohannis. De aceea manifestul USR+Plus, care de fapt e construit în jurul trăncănelii ieftine a lui Emmanuel Macron, președintele (deja) compromis al Franței, măcar aruncă o rază de lumină peste temele cu adevărat importante ale acestor alegeri.

Va fi nevoie de un al treilea?…

Alianța USR+Plus a anunțat deja că va adera în viitorul Parlament European la grupul parlamentar care va rezulta din reunirea fostului grup al ALDE cu deputații trimiși de partidul lui Emmanuel Macron, „La Republique en Marche”. În acest moment, conform sondajelor, indiferent ce rezultat va ieși din urne nici Popularii Europeni (PPE), nici social-democrații (S&D) nu ar putea forma o majoritate parlamentară și, ceea ce dă cele mai mari bătăi de cap establishmentului UE, se pare că nici măcar aliate cele două partide pan-europene nu vor reuși să formeze o majoritate. De aceea le va fi necesar să mai găsească un partener de încredere cu care să formeze o majoritate stabilă dacă vor să blocheze avântul populiștilor de dreapta, care se vor grupa mai mult ca sigur în jurul formațiunilor lui Marine Le Pen (Franța) și a lui Matteo Salvini (Italia).

Grupul centrist al ALDE + Macron se poate dovedi așadar aliatul esențial, mai ales că Verzii – un alt potențial aliat – nu par capabili să ia suficiente voturi din afara Occidentului. Dar în opoziție clară vor rămâne populiștii și cu stânga socialist-comunistă, ceea ce înseamnă că orice pas greșit al eventualei majorități va fi aspru pedepsit în anii ce vor veni. Fără să avem ambiția de a citi în stele, credem că „cincinalul” 2019-2024 va fi ultimul în care se va putea face ceva pentru salvarea Uniunii Europene așa cum o știm acum.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here