Danezii de la Carlsberg au inventat sticla… de hârtie

Binecunoscutul producător danez de bere a anunțat pe 11 octombrie că a inventat un soi de „pet” pentru bere de hârtie, 100% ecologic.

0
1176
views
Sticlă de hârtie de la Carlsberg
Carlsberg a anunțat inventarea „sticlei de hârtie”, 100% reciclabilă.

Gigantul danez din domeniul berii a anunțat inventarea a ceea ce pare să fie primul recipient de bere din fibre naturale, 100% ecologic. Practic, o „sticlă de hârtie”.

Sticla e parte a inițiativei „Together Towards Zero” prin care danezii își propun să ajungă până în 2030 la zero emisii de carbon pentru produsele proprii și o reducere cu 30% a emisiilor de carbon pe lanțul de aprovizionare.

Carlsberg a dezvăluit două prototipuri de „sticlă” ecologică. Ambele sunt făcute din fibre lemnoase și au pe interior o „membrană solidă” care permite recipientului să țină berea. Unul dintre prototipuri utilizează pentru această „membrană” un material reciclabil de tip polimeric, în timp ce prototipul celălalt are membrana confecționată dintr-un bio-polimer.

Carlsberg anunțase inițial pentru 2015 lansarea acestor recipiente, lucrând în toți acești ani alături de companii specializate precum EcoXpac și BillerudKorsnas, dar și cu cercetători post-doctorali de la Universitatea Tehnică din Danemarca. Această colaborare a rezultat în crearea unei companii specializate, Paboco, deținută în egală măsură de BillerudKorsnas și producătorul de sticle de bere ALPLA.

Și alte mari companii care au nevoie de recipiente pentru comercializarea produselor proprii, și-au manifestat interesul pentru invențiile Paboco. Printre acestea se numără Absolut (producătorul de vodcă), Coca-Cola și L’Oréal. Anul trecut Carlsberg a investit într-o serie de soluții sustenabile, inclusiv în etichete și materiale reciclabile pentru pachetele de câte 6 doze de bere.

Abia așteptăm să apară aceste „sticle” și în România. Poate că în felul ăsta vom avea și noi șansa de a ne recupera peisajele frumoase de la munte…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here