Italienii au aflat de „Sindromul Italia”

Italienii de la Corriere della Sera au făcut un reportaj la Iași care descrie calvarul „sindromului Italia”.

0
1201
views
Pământ pustiu, undeva lângă Iași
Pământ pustiu, undeva lângă Iași

Cu prilejul alegerilor europene cotidianul italian Corriere della Sera a lansat un proiect intitulat „100 de zile în Europa”, axat pe reportaje făcute de-a lungul și de-a latul Uniunii Europene care să familiarizeze cititorii cu aspecte mai puțin cunoscute în Italia. Jurnaliștii italieni au ținut neapărat să prezinte publicului de acasă câte ceva despre așa-zisul „sindrom Italia”, o nouă afecțiune psihică detectată recent la femei din România, Ucraina și Moldova.

Reportajul e făcut la Institutul Socola de la Iași, unde anual sunt tratate peste 200 de „badante” întoarse acasă. Afecțiunile? Dintre cele mai diverse: depresie, insomnie, schizofrenie, anxietate, panică și nu în ultimul rând pusee suicidale. „Sunt femei pe care credeam că le cunoaștem și care în realitate sunt vieți pierdute atunci când se întorc în România.”

boala lor, întrucât are aceeași sursă, poartă numele de „sindromul italia”.

A fost denumită așa pentru prima oară de doi psihiatri din Kiev care au observat-o la multe femei din Ucraina, România și Moldova, dar și la bone filipineze sau sud-americane. Toate emigraseră pentru o perioadă lungă în „Europa bogată”, pentru a servi ca îngrijitoare pentru persoane vârstnice, și stătuseră mulți ani departe de familie, copii și prieteni.

„Nu e doar o boală, e un fenomen medico-social.”, spune Petronela Nechita, directoarea de la Socola.

Conform medicului la instalarea acestei afecțiuni contribuie „lipsa prelungită a somnului, distanța față de familie, grijile legate de faptul că lași copiii în grija bunicilor, a vecinilor…” Există multă cazuistică, explică medicul. „Cazurile s-au agravat atunci când româncele din centrul Italiei, care lucrau la muncile câmpului și erau plătite mai puțin, au acceptat să devină badante pentru bătrânii bogați din Nordul Italiei: printre pacientele noastre sunt mai ales cele care au refuzat sistematic zilele de repaus și orele de odihnă, din dorința de a câștiga mai mult, distrugându-se astfel printr-un ritm de muncă infernal. Pentru că nimeni nu poate îngriji singur un bătrân dement sau o persoană imobilizată. 24 de ore zilnic, fără pauză.”

Pe lângă victimele propriu-zise articolul nu uită să menționeze și faptul că în acest moment peste 750.000 de copii români cresc fără părinți, aceștia fiind plecați la muncă în străinătate.

Reportajul poate fi citit în întregime pe situl publicației Corriere della Sera (link mai jos).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here