Centrul Național al Dansului București intră în grevă generală

Austeritatea lovește pentru început, așa cum era de așteptat, în domeniile cele mai vulnerabile. Se anunță zile grele pentru angajații din instituțiile culturale.

0
1150
views
Val si cetatea sufletelor
Val și Cetatea Sufletelor, spectacol CNDB. Foto: CNDB.ro

Conform unui comunicat primit la redacție, cea mai importantă instituție culturală din domeniul dansului artistic – Centrul Național al Dansului – va intra în grevă generală începând cu data 5 februarie. Redăm mai jos întregul comunicat:

„Pentru al patrulea an consecutiv, bugetul instituției este redus, lăsând CNDB în pragul colapsului.

Instituția care cu doar 21 de angajați are grijă anual de mai bine de 300 de artiști din sectorul independent, derulând programe de spectacol și formare unice în România, se află în imposibilitatea de a opera funcțional. Astfel că managementul instituției, alături de angajați, au luat decizia de a intra în grevă generală.

În pofida repetatelor solicitări către Ministerul Culturii de a aloca un buget care să permită funcționarea normală a instituției, CNDB este ținut în continuare într-o stare de precaritate.

Pentru a înțelege gravitatea situației, subvenția alocată pentru programele și proiectele CNDB pentru anul 2020 este cu 10% mai mică față de cea din 2019, an în care s-a atins recordul subfinanțării (când instituția a primit doar 200.000 lei pentru programe și proiecte din subvenție și a atras prin forțe proprii 450.000 lei din finanțări AFCN pentru a-și îndeplini misiunea).

Ignoranța și indiferența cu care este tratată instituția din subordinea Ministerului Culturii au dus la următoarele declarații din partea Vavei Ștefănescu, manager CNDB:

“De ani de zile purtăm un dialog surd cu Ministerul Culturii. În pofida tuturor rapoartelor de activitate și a rezultatelor pe care le prezentăm, a ideilor și soluțiilor pe care le propunem, ajung la concluzia că este evident că cineva din interiorul ministerului ne discriminează instituțional.

Centrul Național al Dansului București nu mai are de dovedit că este o instituție-far și un model instituțional pentru domeniul cultural.

Astfel, cerem explicații și răspunsuri la următoarele întrebări:

  • De ce este ținută această instituție în mizerabilitate și în incapacitatea de a-și dezvolta programele?
  • Cine are interesul să țină această instituție în această stare?
  • Care sunt criteriile de alocare a bugetelor?
  • Care este studiul pe care ministerul l-a facut și prin care a constatat că se poate să dublezi suma (obligația) veniturilor proprii în condițiile în care subvenția scade, iar numărul de scaune în sală este același (76)?”

În lumina acestei situații critice, rușinoase și a atâtor întrebări fără răspuns, conducerea și angajații CNDB au decis să intre în grevă generală în numele întregii comunități artistice afectate, începând de miercuri, 5 februarie.”

Tradițional, Ministerul Culturii este unul dintre cele mai „văduvite” la alocările bugetare, și asta nu de ieri, de azi, ci de zeci de ani. Pentru 2020 Ministerul Culturii dispune de un buget de 898 milioane RON (aprox. 189 milioane EUR). Asta înseamnă 9,94 euro pentru fiecare locuitor al României.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here