„Secretele” rachetelor de la Deveselu au fost deja descoperite de chinezi

Rachetele care ar trebui să ne apere la Deveselu de „oamenii răi de pe planetă” sunt deja cunoscute până în cele mai mici amănunte de chinezi. Dar noi aflăm asta abia la un an distanță după ce au aflat-o americanii.

0
1710
views
O racheta Stinger isi ia zborul sa prinda muste
Cu rachetele Raytheon se pare că vom avea mare succes la prins muște. Foto: Deparment of Defense

Publicația Quartz a publicat pe 1 februarie 2020 un articol care ne interesează direct. Wei Sun, un inginer chinez în vârstă de 48 de ani care lucra pentru Raytheon, a fost arestat anul trecut de autoritățile americane pentru că a transmis secrete militare Chinei. Este vorba, evident, de secrete legate de produsele Raytheon, printre ele numărându-se probabil și binecunoscutele rachete de la Deveselu pe care statul român va cheltui nu mai puțin de 4,7 miliarde USD (aprox. 19,5 miliarde lei).

Sun era născut în SUA și lucra de zece ani ca inginer electronist într-un departament de cercetare de la Raytheon unde avea acces la cele mai importante secrete. Computerul său – un HP EliteBook 840 – se putea conecta la rețeaua internă a companiei și la fel de fel de documente clasificate, având stocate pe el o mulțime de planuri și informații legate de programele de rachete. Adică fix cele care ne interesează și pe noi. La finalul lui 2018 Wei Sun i-a informat pe șefii săi de la Raytheon că urmează să călătorească în China și că vrea să-și ia și computerul cu el. Inițial aceștia i-au interzis, spunându-i că dacă își ia computerul cu el ar încălca nu doar politica internă a companiei, ci și legile SUA. Dar ulterior au descoperit că Wei se conectează din China la rețeaua internă a companiei  după care, pe 7 ianuarie 2019, inginerul le-a trimis superiorilor un email prin care își anunța sec demisia.

Totuși, întrucât un asemenea comportament nu putea rămâne fără urmări, la întoarcerea în SUA Sun a fost abordat de autorități, interogat și în cele din urmă arestat pe 24 ianuarie 2019 (conform acestui mandat publicat acum). Deși a trecut un an de la această întâmplare, cazul nu a fost raportat decât acum, în februarie 2020.

Proiectele în care era implicat Wei Sun erau „pretty much top-of-the-line American systems” („cam tot ce are America mai avansat”), după cum a declarat ulterior Dean Cheng, un specialist al Fundației Heritage care studiază tehnologiile armatei chineze. Focusul activității de spionaj desfășurată de Wei Sun pare să fi fost tehnologia de rachete sol-aer bazat pe sistemul aer-aer AMRAAM – exact cel pe care autoritățile noastre au declarat că îl vor cumpăra anul acesta, pe lângă sistemul de la Deveselu, cheltuind pe el alte sute de milioane de dolari. Chinezii au propriile lor rachete sol-aer, deci nu i-ar interesa să dezvolte neapărat unele noi cu tehnologie americană, dar sunt fără îndoială curioși să afle cum poate fi bătută tehnologia americanilor.

Întrebarea pe care ar trebui să ne-o punem este dacă autoritățile noastre (în speță premierul Orban, ministrul de finanțe Cîțu și președintele Iohannis) știau în decembrie 2019, atunci când au aprobat fără mare discuție plata unei tranșe de 900 de milioane EURO în avans pentru sistemul de la Deveselu, și când au decis că vor cumpăra în plus și rachete AMRAAM, că tehnologia Raytheon fusese vulnerabilizată atât de grav?…

Sau noi rămânem și … bip-bip!… și… cu banii dați?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here