Moment istoric: primul partid cu un mesaj anti-NATO în campanie electorală

Pentru prima oară după 1989 un partid politic înscris oficial într-o campanie electorală își asumă un mesaj deschis anti-NATO.

0
1121
views
Miting al socialiștilor români la București
Miting al socialiștilor români la București (sursa: pagina de Facebook a PSR)

O premieră pentru România: pentru prima dată un partid își va asuma în campania electorală un mesaj deschis anti-NATO. Este vorba de Partidul Socialist Român. Acesta este un partid format la începutul anilor 2000 de membrii de stânga ai fostului Partid Socialist al Muncii, care nu au acceptat la acea vreme fuziunea cu PSD. Partidul este condus încă de la înființare de Constantin Rotaru, un om de afaceri din Râmnicu Vâlcea, care a candidat la președinție în 2009 și 2014.

Partidul Socialist Român nu se bucură de o popularitate deosebită, la majoritatea scrutinurilor electorale luând cel mult câteva zeci de mii de voturi. Totuși, este membru în Partidul Stângii Europene, care deține în Parlamentul European grupul politic al Stângii Unite (GUE/NGL) și, pe cale de consecință, poate juca un anumit rol în aceste alegeri europene dacă mesajul său anti-NATO (în ton cu al alianței europene din care face parte) percutează la public.

Iată mesajul de lansare al campaniei, așa cum apare pe pagina oficială de Facebook:

„Partidul Stânga Europeană a militat dintotdeauna pentru desființarea NATO și pentru constituirea unei apărări unice europene, racordată la interesele reale ale Europei, nu ale SUA.

Europa nu are nevoie să participe la războaie prin Africa, Orientul Mijlociu și Asia. Era Cruciadelor a apus de 1000 de ani. Nu putem să ne plângem că „vin refugiații” dar să nu observăm că refugiații aceștia sunt produsul politicilor criminale ale NATO, la care Europa – inclusiv România – a contribuit din plin în ultimii 15 ani. Noi, europenii, nu avem nevoie de războaie nici în Siria, nici în Libia, nici în Yemen sau în cine știe ce altă parte a lumii. Noi, europenii, trebuie să trăim în pace cu popoarele de acolo. 

Nu mai vrem să sprijinim aventurile militariste ale SUA.

La un calcul scurt, aventurile acestea au costat și costă România:
– 2.000.000.000 USD datoria Irakului de dinainte de 1989, pierdută definitiv;
– 3.000.000.000 USD participarea României la agresiunile din Irak și Afganistan;
– 4.700.000.000 USD achiziția unor rachete a căror utilitate e complet incertă;
– 1.000.000.000 USD alte achiziții de tehnică învechită, câteodată la mâna a 3-a;
– peste o sută de militari morți și răniți, unii dintre ei foarte grav, mutilați pe viață;
– relații toxice cu Rusia și China (o piață însumată de 1,5 miliarde consumatori), pierderile economice fiind inestimabile.

Dragi concetățeni, înainte să vă întrebați de ce nu aveți spitale, autostrăzi ș.a.m.d. întrebați-vă ce ați fi făcut voi cu miliardele acestea de USD cheltuite aiurea ca să ne apărăm „de pericolul rusesc”.

Partidul Socialist Român consideră că ar fi fost mult simplu și mai ieftin ca toți cei speriați „de pericolul rusesc” să beneficieze de calmante gratis, cu prescripție de la medicul de familie, și restul banilor să fi fost direcționați către investițiile atât de necesare.

Pe 26 mai te chemăm să votezi conform conștiinței tale.

Poți fi complice la jaf și să te lamentezi în continuare, sau poți vota cu PSR, singurul partid anti-NATO din România!”

Numele de pe lista de candidați în alegerile europene nu sunt prea cunoscute. Primul pe listă este un profesor univ. dr. de istorie, pensionar, Marin Badea. În prezent sondajele nu măsoară un posibil scor electoral al PSR.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here