O tragedie americană: bolnavii se tem mai mult de facturi decât de moarte

„Cine va plăti factura?” au fost ultimele cuvinte ale unui pacient muribund, infectat cu Covid-19, care a trebuit întubat într-un spital din New York.

0
1422
views
Spital american. Fotografie de Russell Weller / FreeImages
Spital american. Fotografie de Russell Weller / FreeImages

În ecosistemul Facebook american face furori o postare a unui asistent medical dintr-un spital newyorkez, Derrick Smit. Acesta face parte din rândul miilor de cadre medicale aflate în prima linie a luptei cu virusul Covid-19 și, vrând nevrând, are contact cu o mulțime de pacienți muribunzi. Ultima sa postare pe Facebook a fost redistribuită de peste 5.700 de ori ajungând să fie citită de un număr estimat de peste 10 milioane de oameni.

Traducerea acestei postări sună astfel:

„«Cine va plăti factura?»

Ultimele [lui] cuvinte pe care nu le voi uita // răspunsul pe care pacientul meu l-a murmurat (între două respirații greoaie) către mine și echipa mea după ce i-am explicat că trebuie să fie întubat și ventilat mecanic. Apoi am sunat-o pe soția lui ca să-i lăsăm să vorbească pentru ceea ce urma cel mai probabil să fie ultima lor convorbire, de vreme ce mulți pacienți, odată întubați, nu-și mai revin.

Situația aceasta e, de departe, cel mai rău lucru pe care l-am văzut în 12 ani de carieră în ATI. Nivelul următor = să fii nevoit să auzi un pacient pe moarte cum își folosește ultimele cuvinte ca să se întrebe îngrijorat cine va plăti.

Țara asta [Statele Unite ale Americii, n.n.] e într-adevăr un stat eșuat, și e atât de dezgustător să-ți dai seama de chestia asta din prima linie, mai vizibil ca niciodată.

[urmează un citat, n.n.] «Pe măsură ce Covid-19 se răspândește în toată lumea, fiind acum prezent în 700.000 de pacienți și 194 de țări și teritorii autonome, se observă o diferență clară în felul în care răspund diversele țări la această pandemie globală. Țările care au un sistem de sănătate universal, finanțat de la buget, își coordonează mai bine răspunsurile și îi îngrijesc mai bine pe bolnavi. Ele au încetinit cel mai bine răspândirea virusului.»”

De ce?

Ascunsă după perdeaua de strălucire a Hollywood-ului, America ascunde de fapt niște realități sumbre, demne de țări de lumea a 3-a. Este, poate, singura țară occidentală, „civilizată”, care nu oferă tuturor cetățenilor săi mai multe drepturi recunoscute de la sine în restul țărilor civilizate, printre care și dreptul universal și necondiționat la îngrijirea sănătății. În SUA sănătatea este privatizată, spitalele de stat acoperind doar o mică parte a necesarului de îngrijire. Cine vrea cu adevărat să beneficieze de o îngrijire de calitate trebuie să bage adânc mâna în buzunar. Sănătatea e ca un soi de „casco”, după cum ne spunea recent fostul ministru al sănătății. Sau, după cum ne spunea în urmă cu câțiva ani fostul candidat la prezidențiale Monica Macovei, „sănătatea e un serviciu, nu un drept”.

De aceea în SUA au loc constant tragedii care ajung pe prima pagină a ziarelor. În 2018 o femeie care avea piciorul strivit între metrou și peron îi ruga pe ceilalți oameni să nu cheme salvarea, de spaimă că va trebui să plătească toate îngrijirile medicale. În minunata Americă un telefon la ambulanță te poate costa peste 8000 de dolari. În urmă cu câțiva ani un studiu a arătat că facturile de îngrijire medicală reprezentau pentru americani principala cauză de faliment personal.

Foarte grav este că în ultimele două săptămâni, de când SUA au început să ia în serios problema epidemiei de coronavirus, peste 10 milioane de americani au rămas șomeri de pe o zi pe alta (da, în minunata „dimacrăsi” nu există nici noțiunea de șomaj tehnic sau alte asemenea „porcării” socialiste, cum avem în Europa). Or, toți acești oameni erau asigurați medical de regulă prin pachetul de extrabeneficii salariale oferit de angajator. Acum nu mai sunt asigurați. Pentru prescrierea celei mai mărunte aspirine vor trebui să plătească. Inutil de spus cât vor trebui să plătească în cazul în care se vor îmbolnăvi de coronavirus și vor face complicații.

Fostul președinte, Barrack Obama, a promovat în timpul mandatului său, în 2010, o lege – denumită popular „Obamacare”, oficial „Pacient Protection and Affordable Care Act” – care ușura mult accesul la serviciile de sănătate pentru cei neasigurați privat, fără a fi totuși o lege a sănătății în sens european, adică una care să trateze sănătatea drept bun public. Cu toate acestea chiar și această concesie făcută „ideilor socialiste” a întâmpinat în SUA opoziția furioasă a multor politicieni și lideri de opinie. Și chiar și astăzi, în plină pandemie, când oricărui individ cu 2-3 neuroni funcționali ar trebui să-i fie clară importanța unui sistem de sănătate universal, finanțat public și ușor de accesat de către populație, există voci care se opun virulent acestei idei.

Rămâne de văzut ce le va rezerva viitorul americanilor, dar postarea lui Derrick Smit, asistent medical într-un spital newyorkez, e mai mult decât îngrijorătoare. Există mari probleme dincolo de strălucirea pe care America o transmite în afară, cu ajutorul Hollywood-ului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here