De ce este votul pentru Viorica Dăncilă un vot irosit (continuare)

Continuăm argumentele care demonstrează negru pe alb că votul pentru Viorica Dăncilă va fi un vot irosit.

0
930
views
Campanie PSD / Viorica Dăncilă
Campanie PSD / Viorica Dăncilă. Foto: Facebook

În urmă cu câteva săptămâni am publicat un articol în care explicam de ce votul pentru Viorica Dăncilă este un vot irosit. În acest articol voi oferi noi argumente.

În primul rând, Viorica Dăncilă poate sau nu poate să intre în turul 2 împotriva lui Klaus Iohannis. Dacă nu va intra, atunci votul e irosit din start, pentru că nu o va ajuta la nimic. Dacă va intra, Viorica Dăncilă va trebui să-l învingă pe Klaus Iohannis. Dar cum?

Sondajele sunt destul de neclare și se cam bat cap în cap (în plus, nu știm ce se va întâmpla în diaspora, pentru că nimeni nu măsoară diaspora) dar dacă Viorica Dăncilă va intra în turul 2 înseamnă că ea îi va învinge pe:

  • Dan Barna (USR), cotat cu 12-15%;
  • Mircea Diaconu, cotat cu 10-15%;
  • Teodor Paleologu (PMP), cotat cu 5-7%;
  • Kelemen Hunor (UDMR), foarte probabil cu 5%;
  • Ramona Bruynsels (PPUS), cotată undeva pe la 2-3%;
  • toți ceilalți 7 candidați care probabil vor mai lua (împreună) 3-4%.

Klaus Iohannis pare destul de sigur că va obține în turul I în jur de 35-40%, ceea ce înseamnă că Viorica Dăncilă, dacă va intra în turul II, va trebui să obțină garantat undeva în jur de 20% +/- câteva procente. Presupunem, așadar, că va obține acest rezultat.

În turul II, scenariu SF pentru Viorica Dăncilă

Problema ei va fi că indiferent de scenariu va intra cu un ecart imens în turul II în fața lui Klaus Iohannis. Și ca să acopere acest ecart nu va fi suficient să atragă de partea sa majoritatea votanților lui Mircea Diaconu și ai Ramonei Bruynsels. Ea va avea nevoie și de o parte importantă a votanților lui Dan Barna și Teodor Paleologu.

Ceea ce reprezintă un scenariu complet SF. Nici un votant USR sau PMP nu va vota candidatul PSD. Studiile arată că votanții USR și PMP nu sunt câtuși de puțin loiali lui Iohannis, pe care îl disprețuiesc ca președinte, dar nu îl disprețuiesc în nici un caz în măsura în care disprețuiesc PSD-ul. Cu alte cuvinte Klaus Iohannis mai are cât de cât niște rezerve de votanți la Dan Barna și Paleologu, spre deosebire de Viorica Dăncilă, care nu ar obține nimic de la aceștia.

Tocmai de aceea, într-un eventual tur 2 Iohannis vs. Dăncilă se va înregistra mai mult ca sigur o diferență la fel de zdrobitoare precum a fost cea dintre Iliescu și Vadim în anul 2000. Acea înfrângere zdrobitoare a reprezentat simultan și vârful ascensiunii PRM, dar și începutul prăbușirii. Dăncilă va recupera un pic din ecart cu votanții lui Mircea Diaconu și ai Ramonei Bruynsels, dar va pierde zdrobitor alegerile din cauză că nu are nici un fel de sex-appeal la votanții lui Dan Barna și Teodor Paleologu.

Dacă PSD-ul vrea să se facă de râs așa cum s-a făcut Vadim în 2000, n-are decât să continue cu Viorica Vasilica până în pânzele albe.

Pe de altă parte trebuie remarcat că și Dan Barna, într-un eventual tur 2, va avea fix aceeași problemă. Probabil va atrage majoritatea votanților lui Teodor Paleologu, dar va avea o mare problemă în a-i atrage pe pesediști și – cu certitudine – pe o mare parte a votanților lui Mircea Diaconu. Un eventual meci Iohannis vs. Dan Barna se va termina la fel de rău pentru opozantul actualului președinte, cu excepția cazului în care pesediștii vor hotărî, în al 12-lea ceas, să-l sprijine pe Dan Barna de teamă ca PNL să nu acapareze toate instituțiile statului. O eventuală (mez)alianță USR-PSD, chiar și nedeclarată formal, dar sugerată explicit de liderii PSD, va atrage cu siguranță de partea sa și votanții lui Mircea Diaconu, și ai Ramonei Bruynsels. Și președintele Iohannis va avea brusc o problemă imensă.

Norocul lui este că momentan o asemenea alianță pare de domeniul SF, deși ea poate fi luată în serios de pesediști, dacă aceștia vor evalua situația și vor decide că un PNL care ocupă toate instituțiile e un adversar mult prea periculos. Dacă scenariul în care Viorica Vasilica ar putea atrage voturi de la USR și PMP nu are mai mult de 1% șanse să se îndeplinească, scenariul în care Dan Barna ar atrage votanții PSD în turul II credem că are șanse ceva mai mari.

Singurul candidat care îl poate bate pe Iohannis e Mircea Diaconu

Tocmai de aceea singurul candidat care are șanse reale să-l învingă pe Klaus Iohannis este Mircea Diaconu, fiindcă este singurul care nu depinde de scenarii SF. Dacă Mircea Diaconu va trece în turul II – chiar și la limită – va atrage cu siguranță de partea sa toți votanții Vioricăi Dăncilă și ai Ramonei Bruynsels. Pe de altă parte, fiind un actor cunoscut, are potențialul de a atrage destui votanți din taberele lui Dan Barna și Paleologu.

Plus „cumpănașii”, pentru care Iohannis e tatăl clanurilor, dar și votanții altor candidați mai mici.

În clipa aia dl. Iohannis va avea o uriașă problemă. Pentru că lupta în turul II va porni de la egalitate!

Și iată de ce cred că lui Iohannis i-ar conveni cel mai bine Viorica Dăncilă în turul II. Dacă Viorica e cea care intră în turul II pe 10 noiembrie, Klaus Iohannis aproape că va avea în proporție de 99% în buzunar al doilea mandat de președinte. Confruntat cu Dan Barna șansele sale scad, dar tot sunt uriașe (totul va depinde de jocul PSD) și într-o eventuală confruntare cu Mircea Diaconu chiar va trebui să muncească mult pentru a obține victoria.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here