Simona Halep se implică în „războiul” dintre Vecerdea și tenisul românesc

Jucătorii români de tenis reacționează vehement împotriva unor noi hachițe juridice făcute împotriva recunoașterii conducerii Federației Române de Tenis.

0
794
views
Minge de tenis. Foto: Eliseeva Ekaterina / SXC.hu
Minge de tenis. Foto: Eliseeva Ekaterina / SXC.hu

Probabil sătulă să vadă că Federația pe care o reprezintă și care ar trebui să o trimită anul viitor la Tokyo continuă să fie pe butuci, Simona Halep a intervenit pentru prima oară în războiul perpetuu prin care Marius Vecerdea, un domn care se recomandă ca antrenor de tenis la un club din Sibiu (și, zic unii, antrenor personal al lui Klaus Iohannis), încearcă să împiedice constituirea unei federații după toate regulile legale.

Este foarte greu de înțeles ce urmărește acest domn. Războiul împotriva fostului președinte, George Cosac, avea o oarecare credibilitate, deoarece Cosac, pe de o parte, se pare că nu fusese ales tocmai legal, și pe de altă parte nici nu reprezintă un mare nume, nici în tenisul românesc, unde a fost un oarecare jucător de Cupa Davis dintre mulți alții, nici la nivel internațional. Totuși, războiul declarat lui Ion Țiriac este complet absurd, având în vedere că Țiriac e un om care nu doar că a dovedit că „știe” să facă bani din tenis, dar are un nume care poate deschide oricând sute de uși pentru sponsori și oameni cu bani, de care tenisul românesc are atâta nevoie. Este greu de înțeles, așadar, ce îl mână în luptă pe acest domn cvasi-anonim, și probabil acest lucru a făcut-o pe Simona să posteze pe Facebook următorul mesaj:

„Zilele trecute, noi jucatorii, am citit o stire prin care cineva anunta un succes triumfator al unei noi întârzieri la procedura de recunoastere a noului presedinte al Federatiei Romane de tenis, Dl Ion Tiriac. Noi stim ca aceste alegeri au fost democratice si avem convingerea ferma, ca la ora actuala, Ion Tiriac este singurul om care nu poate fi suspectat de vreun interes cu privire la conducerea tenisului din Romania. Cu toate astea, noi nu intelegem de ce Ministerul Tineretului si Sportului refuza in continuare sa finanteze Federatia Romana de Tenis. Aceasta finantare nu este pentru noi, este pentru activitatea de zi cu zi a Federatiei si in special pentru toate actiunile dedicate juniorilor si tinerilor jucatori de tenis. Suntem oricum in ceasul al 12-lea, la un nivel scazut al intregului sport din Romania si cu toate astea ministerul refuza sa finanteze o Federatie pentru ca cineva contesta in instante in permanenta actiunile Federatiei. Nu intelegem cum s-a ajuns in aceasta situatie si de ce nimeni nu ia o hotarare sau o pozitie fata de toate aceste probleme.

În timpul în care amânarile sunt declarate “mari victorii”, proiectele mari pentru copii și juniori sunt oprite pe loc, pentru că statul refuză să le finanțeze. Nu trimitem destui copii la competiții, nu le plătim antrenorii, nu le dăm alimentație, medicamentație, pregătire fizică, nu ne apucam de centre regionale, toate pentru că domnul Țiriac nu apare încă într-un registru!!! Iar dacă nu apare într-un registru, Ministerul nu știe, nu are habar cine a fost ales președinte, chiar dacă a participat la congresul de alegeri!

O astfel de situație este greu de înțeles – viitorul tenisului românesc chiar nu merită să fie omorât cu totul de birocrație și declinare continuă de responsabilitate.

Din pozitia noastra de promotori ai sportului romanesc si ai Romaniei, solicitam responsabilitate din partea Ministerului, respectiv reluarea in regim de urgenta a finantarii Federatiei si a programelor sale, actiune de natura sa mentina viu spiritul sportiv si performantele romanesti la nivel national si international.”

Realitatea este că, dacă n-ar fi Simona, tenisul românesc ar fi la pământ. Generația ei oricum se pregătește să cam tragă obloanele. Monica Niculescu e trecută binișor de 30 de ani și a ieșit deja de ani buni din top 100. Sorana Cîrstea și Irina Begu vor face la anul 30 de ani și dau semne că în curând vor ieși și ele definitiv din top 100, desigur, la capătul unor cariere mai mult decât respectabile. Alexandra Dulgheru, măcinată de accidentări, e ca și retrasă. Mihaela Buzărnescu are și ea 31 de ani și, oricum, a avut o evoluție meteorică. Restul fetelor se zbat în anonimatul locurilor care se numără de la 150 în jos. La băieți situația e și mai tragică. Singurul jucător cu un clasament cât de cât decent e Marius Copil, dar și acesta traversează o perioadă nefastă a carierei, ieșind din top 100. Restul băieților se zbat într-un anonimat și mai crunt decât fetele.

Deja nu mai e un secret că tenisul e un sport costisitor. Pentru a face performanță e nevoie de antrenor, echipamente, terenuri închiriate, turnee cât mai aproape de casă. Nimic din toate astea nu sunt posibile dacă Federația de Tenis nu e recunoscută legal. Or, această recunoaștere nu poate avea loc câtă vreme dl. Vecerdea contestă permanent la tribunal conducerile FRT!

Update. La puțin timp după Simona, a reacționat și Sorana Cîrstea prin mesajul de mai jos în care îl nominalizează în clar pe dl. Vecerdea (spre deosebire de Simona, care a preferat să nu-l numească):

„Am citit o stire zilele trecute in care se anunta cu succes o noua intarziere la procedura de recunoastere a noului presedinte FRT , Dl Ion Tiriac! Se anunta cu succes inca o luna in care nu sunt bani pt copii si juniori!!!!
Dl Ion Tiriac a castigat aceste alegeri democratic si este singurul om ce nu poate fi suspectat de vreun interes cu privire la conducerea tenisului din Romania!
Cu toate acestea Ministerul Tineretului si Sportului refuza in continuare finantarea FRT.
Aceasta finantare nu este pentru noi, este pentru activitatea zilnica a federatiei, pentru juniori si copii!
In cel mai scazut moment al intregului sport romanesc, MTS refuza sa finanteze FRT pentru ca un domn Vecerdea contesta in instanta actiunile acestei federatii.
In timp ce amanarile sunt salutate cu fericire si declarate „mari victorii”, proiectele pt copii si juniori sunt oprite. Nu mai sunt bani pt turnee, echipamente, antrenori, centre regionale si asa mai departe! Toate acestea pt ca domnul Tiriac nu apare inca intr-un registru, iar daca nu figureaza in acest registru Ministerul nu stie cine a fost ales presedinte, desi a participat la congresul de alegeri!
Viitorul tenisului romanesc chiar nu merita sa fie distrus de birocratie!
Din pozitia noastra de promotori ai sportului romanesc solicitam responsabilitate din partea ministerului, respectiv reluarea in regim de urgenta a finantarii FRT si a programelor sale!”

La fel și Marius Copil, în acest moment singurul nostru tenismen de top, chiar dacă nu mai e în top 100. Totuși, Marius se poate lăuda cu un „personal best” mai mult decât respectabil, locul 56 în top ATP.

„Zilele trecute, noi jucatorii, am citit o stire prin care cineva anunta un succes triumfator al unei noi întârzieri la procedura de recunoastere a noului presedinte al Federatiei Romane de tenis, Dl Ion Tiriac. Noi stim ca aceste alegeri au fost democratice si avem convingerea ferma, ca la ora actuala, Ion Tiriac este singurul om care nu poate fi suspectat de vreun interes cu privire la conducerea tenisului din Romania. Cu toate astea, noi nu intelegem de ce Ministerul Tineretului si Sportului refuza in continuare sa finanteze Federatia Romana de Tenis. Aceasta finantare nu este pentru noi, este pentru activitatea de zi cu zi a Federatiei si in special pentru toate actiunile dedicate juniorilor si tinerilor jucatori de tenis. Suntem oricum in ceasul al 12-lea, la un nivel scazut al intregului sport din Romania si cu toate astea minsterul refuza sa finanteze o Federatie pentru ca anumite persoane contesta in instante in permanenta actiunile Federatiei. Nu intelegem cum s-a ajuns in aceasta situatie si de ce nimeni nu ia o hotarare sau o pozitie fata de toate aceste probleme.

În timpul în care amânarile sunt salutate cu fericire și declarate “mari victorii”, proiectele mari pentru copii și juniori sunt oprite pe loc, pentru că statul refuză să le finanțeze. Nu trimitem destui copii la competiții, nu le plătim antrenorii, nu le dăm alimentație, medicamentație, pregătire fizică, nu ne apucam de centre regionale, toate pentru că domnul Țiriac nu apare încă într-un registru!!! Iar dacă nu apare într-un registru, Ministerul nu știe, nu are habar cine a fost ales președinte, chiar dacă a participat la congresul de alegeri!

O astfel de situație este greu de înțeles – viitorul tenisului românesc chiar nu merită să fie omorât cu totul de birocrație și declinare continuă de responsabilitate.

Din pozitia noastra de promotori ai sportului romanesc si ai Romaniei, solicitam responsabilitate din partea Ministerului, respectiv reluarea in regim de urgenta a finantarii Federatiei si a programelor sale, actiune de natura sa mentina viu spiritul sportiv si performantele romanesti la nivel national si international.”

Sigur, mesajele par a fi trase la indigo, dar faptul că trei dintre jucătorii noștri de top s-au coalizat în acest efort comun ar trebui să-i transmită d-lui Vecerdea că a sosit momentul să înțeleagă că toate procesele deschise FRT nu fac bine în nici un caz tenisului românesc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here