Primăria Parisului a pus „gând rău” platformei AirBNB

0
996
views

Primăria Parisului le cere tuturor proprietarilor care au ceva de închiriat, indiferent sub ce formă și pe ce durată, să o facă în cadru legal. Până acum peste 80% dintre proprietarii care au ceva listat pe AirBNB au refuzat să o facă.

Paris, 2018. Autoritățile au pus „gând rău” platformei AirBNB

Conform Politico, primăria pariziană încearcă să impună o nouă legislație care va avea ca efect amendarea drastică a platformei de „home sharing” americane. Parisul e cea mai mare piață a AirBNB, dar cazările la negru au dus la o presiune masivă asupra industriei hoteliere și la scăderea veniturilor din impozite.

Până acum primăria a încercat să-i amendeze direct pe proprietarii recalcitranți, dar sumele obținute nu sunt uriașe. În 2018 amenzile abia au totalizat 1,5 milioane de euro, ceea ce e de-a dreptul ridicol având în vedere nivelul uriaș de evaziune fiscală generat de AirBNB. Cu toate acestea, ele deja au depășit nivelul total al amenzilor înregistrate în 2017.

De aceea primăria pariziană a trecut la un plan „B”, și anume la elaborarea unei legislații care să amendeze direct platformele de tipul AirBNB pentru fiecare proprietate neînregistrată listată pe ele.

Și nu e de glumit, având în vedere că directorul din cadrul primăriei pariziene responsabil de veniturile din proprietăți este un comunist, Ian Brossart, și nu unul oarecare, ci chiar comunistul care va conduce listele Partidului Comunist Francez la alegerile europene din 2019. Comuniștii francezi au reprezentare parlamentară și în parlamentul național, și la Bruxelles, și au susținerea celorlalte partide.

Reprezentanții AirBNB încearcă să se apere, zicând că au început deja să colecteze din proprie inițiativă taxe de turism pentru 23.000 de localități din Franța, dar realitatea este că eforturile Parisului se alătură eforturilor altor orașe mari, căutate de turiști, cum ar fi Barcelona, Berlin sau New York. Barcelona chiar a amendat platforma cu 600.000 de euro anul trecut și primăria lucrează la constituirea unei echipe de 100 de inspectori de teren care să stea cu ochii pe proprietățile nefiscalizate.

Legea propusă de primăria pariziană a trecut deja de Senatul francez și e doar o chestiune de zile până când va fi adoptată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here