În America sunt niște cozi la „food banks” care l-ar face invidios chiar și pe Ceaușescu

Imagini apocaliptice au luat cu asalt America. Înșiruiți pe kilometri întregi de șosea, pierzătorii crizei așteaptă de la mila publică o porție de mâncare.

0
1036
views
1986, România ceaușistă: coadă în fața magazinului Bucur Obor. Fotografie din colecția Library of Congress
1986, România ceaușistă: coadă în fața magazinului Bucur Obor. Fotografie din colecția Library of Congress

O instituție puțin cunoscută la noi, „băncile de alimente” (engl. „food banks”) sunt niște ONG-uri extrem de active în Statele Unite ale Americii, acolo unde peste 500.000 de oameni sunt oficial „homeleși” (oameni ai străzii, fără adăpost).

Dar cu peste 22 de milioane de americani depunând cereri de șomaj în ultimele 4 săptămâni, peisajul din jurul „băncilor de alimente” a devenit unul complet apocaliptic, așa cum relatează mai multe reportaje din presa de peste ocean.

În orașele americane se văd acum scene care l-ar face invidios chiar și pe Ceaușescu. Civilizație a automobilului, puterea Americii se măsoară azi în miile și zecile de mii de mașini care se aliniază cuminți în cozi kilometrice, cu șoferii lor așteptând resemnați primirea unor pachete cu mâncare distribuite de „food banks”.

În Pittsburgh peste 1300 de șoferi s-au așezat de cu seară ca să prindă un pachet cu mâncare. Arena United Center din Chicago, acolo unde joacă Chicago Bulls, a fost transformată într-un imens centru de distribuit pachete cu conserve: 25.828 de cutii, 640 de paleți, 351 de tone de mâncare sunt stocate acum pe parchetul pe care a gustat din cupa gloriei Michael Jordan. În San Antonio (unul dintre marile centre urbane din Texas, cu 1,5 milioane de locuitori) peste 10.000 de șoferi au participat la o singură sesiune de împărțit mâncare de către o bancă locală de alimente.

Voluntarii sunt îngroziți deoarece dezastrul e, pur și simplu, inimaginabil și ONG-urile nu au suficiente resurse pentru a hrăni toată această populație disperată.

Până acum în Statele Unite ale Americii s-au înregistrat oficial peste 670.000 de îmbolnăviri cu Covid-19 și 34.000 de decese. Epicentrul epidemiei se află în statul New York care înregistrează, de unul singur, mai multe îmbolnăviri decât cel mai afectat stat european (Spania). Autoritățile americane au luat aproximativ aceleași măsuri de „distanțare sociale” luate și în Europa, numai că au făcut-o foarte târziu. Economia americană este una care se bazează enorm pe servicii, ceea ce înseamnă că atunci când s-a luat decizia implementării măsurilor de „distanțare socială” un număr imens de mici afaceri s-au prăbușit de pe o zi pe alta.

Problema e că nici aceste „food banks” nu sunt lipsite de riscuri în vremea pandemiei. Organizațiile s-au trezit că mulți voluntari bătrâni nu mai pot veni la lucru, fiind prea riscant pentru ei să intre în contact zilnic cu mii de nevoiași. Acest lucru a dus, conform Washington Post, la anularea mai multor evenimente de distribuție de mâncare, din lipsă de personal. În plus, donațiile au scăzut fix în această perioadă chiar și cu 64%. În general, organizațiile se bazau pe dărnicia marilor companii comerciale, care le furnizau alimente și conserve aflate aproape de data de expirare și care ar fi rămas cu siguranță nevândute. Însă de când a început criza americanii au cumpărat în disperare toată mâncarea găsită prin magazine – exact cum s-a întâmplat și în alte părți ale lumii – ceea ce înseamnă că astăzi magazinele pur și simplu nu mai au ce să doneze.

Referitor la situația curentă prin care trec Statele Unite un anume „Nicky, market analyst” pune „punctul pe i” în comentariul său de pe Twitter:

În traducere: „Am stat la o coadă de o oră, cam jumătate de milă, la Costco, apoi am cumpărat niște prostii pe care am dat 400 de dolari. Măcar atunci când se stătea la coadă pe timpul URSS-ului PÂINEA PE CARE O PRIMEAI ERA GRATIS.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here