Protestele izbucnite în Statele Unite după uciderea cetățeanului de culoare George Floyd de către un echipaj de poliție au fost extraordinar de violente. Totuși, ele nu au depășit ca intensitate protestele care zguduie Hong Kong-ul de vreun an încoace. Pornind de la ceea ce se petrece acolo, în teritoriul din sudul Chinei, mass-media din Occident nu a precupețit nici un efort în a încrimina statul chinez pe care l-a acuzat de totalitarism și brutalitate.
Dar iată că după numai o săptămână de la izbucnirea protestelor din SUA statul american a reușit performanța de a aresta mai mulți demonstranți decât au făcut-o chinezii la Hong Kong într-un an întreg. După cum informează Mint Press News, un studiu făcut pe doar 30 de departamente de poliție din SUA a descoperit că în total acestea au arestat peste 11.000 de civili – cu câteva mii mai mulți decât cei 9.000 de civili arestați de chinezi la Hong Kong.
Administrația americană, din dorința de a da o lovitură de imagine împotriva Chinei, a adoptat anul trecut legislația necesară pentru ca locuitorilor din Hong Kong să nu li se poată refuza accesul (viza) în SUA, având în vedere „că sunt supuși persecuțiilor politice la ei acasă”.
Chinezii au fost condamnați zgomotos de opinia publică internațională pentru că ar fi utilizat gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc împotriva protestatarilor din Hong Kong. Totuși, în aproape un an de conflict continuu, poliția chineză încă nu a omorât pe nimeni. Și nu, nu e vorba de faptul că statul comunist „ar ascunde” eventualii morți. Dacă ar fi murit vreun cetățean din Hong-Kong garantat se afla și se năștea un mega-scandal internațional. Pur și simplu chinezii, probabil având încă în minte spectrul Tien An Men-ului, au avut grijă ca măsurile de represiune să nu depășească un nivel de brutalitate incompatibil cu drepturile fundamentale ale omului. În SUA, în schimb, deja în prima săptămână de proteste intervenția forțelor de ordine, în frunte cu Garda Națională, a făcut 17 victime. „When the looting starts, the shooting starts.” (Dacă încep jafurile, se va trage.) – a amenințat Trump și se pare că oamenii de ordine s-au ținut de cuvânt.
Protestele vin într-un context extrem de dificil pentru Statele Unite, confruntate cu cel mai mare șomaj din istorie și cu un „lockdown” de lungă durată datorat pandemiei de Covid-19. Este evident că moartea lui Floyd a fost doar picătura care a umplut paharul pe fondul unor nemulțumiri din ce în ce mai mari ale populației americane, speriată de spectrul unui șomaj de lungă durată, dublat de foamete și sărăcie lucie.