Încă un criminal în serie prins cu ajutorul testelor ADN

După cazul „Golden State killer”, un al doilea criminal în serie este identificat cu ajutorul avansului tehnologic luat de cercetarea ADN.

0
866
views
Fluturaș cu chipul suspectului răspândit în epocă de poliția sud-coreeană (foto: agenția coreeană de știri Yonhap)
Fluturaș cu chipul suspectului răspândit în epocă de poliția sud-coreeană (foto: agenția coreeană de știri Yonhap)

Poliția din Coreea de Sud a anunțat că are probe certe privitoare la identitatea unui suspect bănuit de comiterea a zece crime în urmă cu aproximativ 30 de ani.

Este vorba de un bărbat care în anii ’80 ar fi violat și ucis zece femei, într-o serie de atacuri care au șocat la vremea respectivă liniștitul stat asiatic. Între 1986 și 1991 zece femei și fete, cu vârsta cuprinsă între 13 și 71 de ani, au fost victimele aceluiași criminal care acționa pe o rază de numai 3 kilometri, în orașul Hwasong, aflat la mai puțin de 50 de kilometri de capitala Seul.

La vremea respectivă situația a fost cu atât mai înspăimântătoare cu cât la Seul s-au desfășurat Jocurile Olimpice din 1988 și autoritățile sud-coreene erau îngrozite de faptul că misteriosul ucigaș ar putea lovi chiar în timpul olimpiadei.

Bărbatul a fost identificat cu ajutorul informațiilor ADN. Poliția sud-coreeană nu i-a făcut public numele, dar este vorba de un individ în vârstă de 56 de ani care este deja condamnat pe viață pentru violarea și uciderea cumnatei sale în anul 1994. Se pare că bărbatul nu a recunoscut nimic, deși probele ADN împotriva lui ar fi concludente. Chiar dacă e identificat criminalul nu mai poate fi condamnat propriu-zis, deoarece ultima faptă s-a prescris în 2006. Totuși, polițiștii sud-coreeni au anunțat că vor continua cercetările până când tot adevărul va ieși la iveală.

Acesta este al doilea caz reprezentativ la nivel mondial în care autoritățile reușesc, pe baza analizelor ADN moderne, să identifice un criminal în serie dintr-o altă epocă. În 2018 poliția din Sacramento, California, Statele Unite, a anunțat că l-a identificat și reținut pe criminalul supranumit „Golden State killer” care în anii ’70-’80 a violat și omorât zeci de femei. Acesta s-a dovedit a fi un veteran din Vietnam, fost polițist, acum pensionar. Pregătirea militară și experiența din poliție l-au ajutat vreme de zeci de ani să se strecoare neobservat în societate, dar în cele din urmă Joe DeAngelo a fost dat de gol de ADN-ul pe care niște rude apropiate l-au încărcat pe un sit specializat în descifrarea genealogiei personale. În acest mod polițiștii, care aveau deja ADN-ul său, au reușit să-i identifice rudele apropiate și, prin „triangulație”, chiar pe el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here