Somnul african a produs o pagubă de 5,5 milioane RON la Tg. Mureș

Conform unui comunicat publicat azi de Direcția Națională Anticorupție, procurorii au dispus trimiterea în judecată (în stare de libertate) a mai multor inculpați vinovați de fraudarea de fonduri europene.

0
1017
views

DNA a anunțat rezolvarea unui nou cazAstfel, potrivit procurorilor, în luna octombrie 2014 inculpații Galfalvy Zoltan (administrator al societății comerciale Hidroizolații SRL din Tg. Mureș), Kontes Lorand și Ciuraru Janos (administratori ai altor societăți comerciale) au constituit un grup infracțional organizat care și-a desfășurat activitatea până în luna februarie 2016, acționând în mod coordonat în scopul săvârșirii mai multor infracțiuni legate de utilizarea fondurilor alocate de la bugetul Uniunii Europene. În perioada respectivă, grupul a fost sprijinit și de inculpații Fabian Levente și Fodor Vilmos Elemer.

Mai concret, la data de 23 aprilie 2014, inculpatul Galfalvy Zoltan a încheiat cu Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale un contract de finanțare nerambursabilă, valabil și în prezent, având ca obiect „Creșterea în sistem superintensiv a somnului african și procesarea acestuia”, valoarea proiectului fiind de 10.253.502 lei.

În perioada octombrie 2014 – decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan, beneficiind de sprijinul celorlalți membri ai grupului infracțional, a depus la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în cuprinsul documentației, diverse facturi fiscale, știind însă că ele nu reprezentau cheltuieli reale. Prin urmare SC Hidroizolații SRL a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în sumă totală de 1.816.620,46 lei (din totalul sumei de 2.862.422,43 lei primită din bugetul fondurilor europene) care a fost virată în conturile mai multor firme fantomă.

În aceeași perioadă, inculpatul Galfalvy Zoltan a obligat-o pe contabila S.C. Hidroizolații S.R.L. să înregistreze în evidențele firmei 19 facturi fiscale, fictive, în valoare totală de 8.961.864 lei.

Ulterior, o parte din sumele de bani obținute în acest mod au fost transferate în conturile unor societăți-fantomă și retrase în numerar, de la ATM–uri, de către inculpatul Fabian Levente. După ce aceste sume i-au fost predate lui Galfalvy Zoltan, prin intermediul lui Fodor Vilmos Elemer, Galfalvy Zoltan le-a reintrodus în circuitul economico-financiar cu titlu de împrumut asociat. Repetarea operațiunilor de virare a sumelor de bani, retragerea din conturile firmelor fantomă și depunerea în contul S.C. Hidroizolații S.R.L. cu titlu de împrumut asociat a condus la cumularea sumei totale de 5.568.490 lei cu titlu de împrumuturi acordate de asociați (Galfalvy Zoltan și o altă persoană).

Absurditatea nu se oprește aici. Pe data de 21 decembrie 2015, inculpatul Galfalvy Zoltan a remis produse alimentare și nealimentare în valoare totală de 390 lei, lui Mihalca George Liviu (inculpat și el), consilier în cadrul Direcției Generale pentru Pescuit – Centrul Regional Brașov din Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în semn de „mulțumire” față de îndeplinirea de către acesta a atribuțiilor privind verificarea și avizarea documentației depuse pentru proiectul respectiv, precum și a altor lucrări aferente proiectului.

Abia în ianuarie 2016, ca urmare a unui control ANAF Mureș, s-au descoperit neregulile din contabilitatea firmei, fiind sesizat DNA-ul.

Dincolo de ridicolul acestor fapte cu găinari, toată afacerea ne face însă să ne punem niște întrebări legate de seriozitatea cu care autoritățile noastre tratează problema fondurilor europene. Conform datelor disponibile la Min. Finanțelor firma Hidroizolații srl din Tg. Mureș avusese în 2013 o cifră de afaceri de … 108.503 RON, și 9 angajați. În aceste condiții nu putem decât să ne întrebăm cât de sănătoși la cap sunt cei care au aprobat un proiect cu o valoare de 10,2 milioane RON al acestei firme „de apartament”…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here