Vorba cuiva: se pregătesc americanii să invadeze Rep. Moldova?

Pentru oligarhul moldovean Vlad Plahotniuc vin vremuri grele. Secretarul de stat american tocmai l-a făcut de rușine pe Twitter.

0
898
views
Plahotniuc în Letonia
Plahotniuc, pe când făcea vizite de stat în cancelariile UE și la Washington. Foto: Wikipedia

Secretarul de stat american (adică ministrul american de externe, o voce extraordinar de puternică a administrației de la Washington, practic al doilea om în stat după președinte în privința politicii externe) tocmai l-a urecheat nițel pe Twitter pe Vlad Plahotniuc, oligarhul moldoveano-român care a dominat o grămadă de ani politica de la Chișinău și care azi e fugit din țară.

Practic, ceea ce scrie Mike Pompeo pe Twitter reprezintă căderea definitivă în dizgrație a acestui domn.

Plahotniuc a pozat întotdeauna într-un pro-american, pro-occidental și anti-rus. Dar acțiunile lui concrete au arătat că omul e de fapt un racket de prima mână pe care-l interesează doar să facă bani. Pe de altă parte adversarul său cel mai încrâncenat, președintele moldovean Igor Dodon, nu și-a ascuns niciodată simpatiile pro-ruse. Singura întrebare legată de Dodon e dacă o fi pe vreun ștat de plată al Moscovei sau face totul pro bono. Practic, decăderea lui Plahotniuc a început odată cu ascensiunea lui Dodon. Am putea spune, odată cu implicarea pe față a Moscovei în treburile din Moldova.

În cea mai săracă țară europeană (mai săracă și decât Albania!) Plahotniuc a strâns o avere estimată la peste 300 de milioane de euro, ceea ce e de-a dreptul colosal.

Întrebarea e: ce i-o fi apucat pe americani de s-au supărat așa tare pe bietul Plahotniuc, care părea la un moment dat să fie umilul lor servant în Moldova (ca și Dragnea la București, care era dispus să mute și ambasada României la Ierusalim doar, doar l-or remarca și pe el stăpânii dând din coadă…)?

Nu mai departe de 2 decembrie 2019, deci în urmă cu mai puțin de o lună și jumătate, Igor Dodon era de părere că americanii „l-au ascuns” pe Plahotniuc ca să-l folosească împotriva Rusiei. Asta în timp ce în Federația Rusă i se făcea lui Plahotniuc dosar după dosar, fiind acuzat, printre altele, și de trafic de droguri.

Rizibil e că în Republica Moldova adversarii politici îl acuză pe Dodon că e un soi de păpușă a lui Plahotniuc. Dar Dodon însuși o acuza în campania electorală pe contracandidata sa, Maia Sandu, că e manevrată de Plahotniuc (și aceasta îi „întorcea” onoarea”).

Iată că astăzi americanii schimbă foaia, ajungând oficial la concluzia că Vlad Plahotniuc a fost de fapt un porc corupt, cum zice toată lumea. Din acest moment Plahtoniuc e terminat, probabil va fi prins pe undeva, extrădat în Moldova și judecat. Dar misterul tot rămâne. Ce i-a apucat pe americani?

Este clar că au înțeles că valoarea operativă a lui Plahotniuc în acest moment e zero – omul e prea urât, și de adversari și de foștii prieteni, ca să mai poată juca vreun rol în politica Rep. Moldova. Dar puteau să-l lase naibii în pace. Interzicându-i însă să intre în SUA și declarându-l pe față corupt, ei invită, practic, Interpolul să-l scoată din gaură de șarpe și să-l predea țării sale, Moldova, sau poate chiar Rusiei, unde e așteptat, pare-se, de multe procese.

Altfel, nu prea credem că pe americani i-a apucat brusc grija de Plahotniuc fiindcă au de gând să invadeze Republica Moldova, după cum a remarcat imediat un hâtru pe Twitter.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here