CM de Rugby: Țara Galilor – Africa de Sud, cea de-a doua semifinală

Semifinalele zilei au oferit două spectacole diametral opuse: un meci pasionant și unul cu sens unic.

0
978
views
Suporteri japonezi în tribune
Suporterii japonezi nu au mai asistat la un nou succes al echipei lor. Foto: Twitter

Țara Galilor a luptat admirabil în prima semifinală a zilei, reușind să învingă la limită Franța cu 20-19. Francezii au dominat primele 50 de minute ale întâlnirii, conducând chiar și cu 19-10 (trei încercări, două fiind transformate), dar în minutul 49 s-au trezit cu un om mai puțin pe teren, Sebastien Vahaamahina (care deschisese scorul în minutul 5, printr-un eseu) fiind eliminat de pe teren din cauza unui evident cot în gură aplicat lui Aaron Wainwright cu ocazia unei grămezi ordonate. Din acel moment galezii au pus stăpânire totală pe joc și chiar dacă francezii au mai avut câteva încercări ofensive, aceștia s-au apărat exact și s-au apropiat pas cu pas de terenul de țintă advers reușind 3 puncte dintr-o lovitură de pedeapsă în minutul 54 și eseul izbăvitor – la capătul unei faze suspecte de pasă înainte, la care francezii au cerut arbitraj video, dar în cele din urmă arbitrii nu au văzut nimic în neregulă – în minutul 75.

În cealaltă semifinală a zilei Africa de Sud a învins Japonia cu 26-3 la capătul unui meci dominat autoritar, în care sud-africanii s-au întrebuințat fix cât a fost nevoie pentru a ține la distanță de buturile proprii echipa niponă. Prima repriză a fost destul de echilibrată, la pauză fiind doar 5-3 pentru sud-africani, totul pe fondul, totuși, al unor greșeli simple făcute de pachetul de înaintare. În repriza a doua sud-africanii au jucat mult mai precis, nu au mai greșit nimic, și au mai pus 21 de puncte pe tabela de scor (inclusiv două eseuri), fără ca japonezii să mai poată înscrie. În acest fel ia sfârșit turneul final pentru gazde, care s-au calificat în premieră între primele opt echipe ale lumii, după ce au reușit în grupe două victorii foarte frumoase: 19-12 cu Irlanda și 28-21 cu Scoția.

Astfel, în semifinalele Campionatului Mondial de Rugby 2019 care se vor juca weekendul viitor vom vedea jucând Anglia împotriva Noii Zeelande și Țara Galilor împotriva Africii de Sud. Teoretic, „calculele hârtiei” dau ca favorite pentru accederea în marea finală Noua Zeelandă și Africa de Sud. Totuși, trebuie ținut cont de faptul că Anglia este relativ odihnită, jucând doar trei meciuri în grupe (ultimul meci fusese anulat din cauza taifunului Hagibis). Sigur, același se poate spune și despre neozeelandezi, care în grupe au avut o pauză de 12 zile și apoi au „sărit” și ei peste ultimul meci, dar un meci între cele două echipe, relativ odihnite, este deschis oricărui rezultat. Anglia nu a mai învins Noua Zeelandă din 2012, dar în ultimul meci direct, disputat în urmă cu mai puțin de un an, scorul a fost extrem de strâns: 16-15 pentru campionii mondiali. În cealaltă semifinală Africa de Sud pornește favorită prin prisma palmaresului, dar să nu uităm că Țara Galilor este campioana la zi din „Six Nations” (cu 5 victorii din 5 meciuri) și că printre „victimele” ei la actuala cupă mondială se numără deja Australia, dublă campioană mondială, și Franța, de trei ori finalistă. În plus galezii se mândresc și ei cu două prezențe în semifinalele competiției (1987 și 2011). Africa de Sud nu a avut decât un meci greu, cu Noua Zeelandă, pe care l-a pierdut net (13-23), restul adversarilor (în ordine: Namibia, Italia, Canada, Japonia) nefiind de top. Practic, pentru sud-africani semifinala cu „celții” va fi primul meci cu adevărat dificil de la actuala competiție, după cel de deschidere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here