Ce branduri de scule și unelte la preț convenabil găsim în această vară?

A venit vara și începem renovările prin gospodărie. Este momentul să ne hotărâm ce scule și unelte cumpărăm fără a ne da o „gaură” consistentă în buget.

0
255
views
Polizor unghiular Tolsen în acțiune
Tolsen, Total și Mannesmann sunt trei branduri de scule și unelte care nu vor produce gaură în buget și ale căror rezultate vor fi mai mult decât satisfăcătoare

Odată cu venirea verii încep să duduie… bormașinile. Este un obicei „românesc” binecunoscut, care nu își are corespondent în Europa Occidentală pentru simplul motiv că acolo oamenii sunt mai puțin obișnuiți să-și facă singuri reparații în casă. Nu doar că nu sunt obișnuiți, dar de multe ori un occidental nu deosebește un cui de un holzșurub! Dar pentru români, care sunt niște împătimiți de scule și unelte de tot felul, acest lucru nu contează…

Generații întregi de români au beneficiat, însă, de educație școlară practică. Până prin urmă cu 20 de ani încă se mai făcea la școală materia numită „Atelier” în cadrul căreia puștii învățau să traforeze, să frezeze, să monteze etc. Chiar dacă azi materia respectivă nu se mai face, părinții încă și-au mai păstrat abilitățile și le-au transmis copiilor. Nu e de mirare că în România încă mai avem bărbați capabili să utilizeze un șpaclu sau o bormașină fără să facă neapărat din acest lucru o profesie.

Dar ce scule și unelte trebuie să alegem pentru a avea o calitate satisfăcătoare a lucrării finale? Pe o piață ultraaglomerată e foarte greu de luat o decizie, dar în cele ce urmează vă vom oferi câteva sfaturi utile. Pe scurt spus, totul trebuie să pornească de la obținerea unui echilibru între prețul plătit și calitatea primită.

În primul rând nu vă sfătuim să apelați la brandurile de scule și unelte proprii hypermarketurilor de bricolaj (Dedeman, Brico Depot, Leroy Merlin, Hornbach). Acestea sunt de regulă ieftine, dar nu se pretează decât unei utilizări ocazionale. Sunt fabricate în totalitate în China, în ateliere fără mari pretenții, și de regulă poartă un nume pompos, cu rezonanță nemțească. Hypermarketurile le cumpără la kilogram și nu contează dacă unele piese sunt rebuturi. Dacă aveți de gând să faceți o renovare consistentă în această vară vă garantăm că sculele de hypermarket nu vor fi de mare ajutor. Veți constata rapid că mandrina bormașinii se descentrează după prima duzină de găuri date, că ciocanului începe să-i tremure coada, că ruleta se va dezmembra la prima desfacere totală a bandei etc.

În al doilea rând nu vă sfătuim să apelați la scule și unelte de la branduri de top. Nici măcar Bosch sau Makita așa-zise pentru uz hobby (exclus gama profesională, cu care nu aveți ce face). Veți ajunge să dețineți o sculă prea scumpă pentru necesitățile de care aveți nevoie, și în majoritatea cazurilor veți plăti brandul, nu calitatea.

Acestea fiind spuse, iată trei branduri care păstrează, în opinia noastră, un echilibru perfect între preț și calitatea oferită:

  • Tolsen: este un producător de scule și unelte din China. Sculele Tolsen sunt de foarte bună calitate și Tolsen are avantajul că poate produce cam orice. Pe situl românesc sunt afișate peste 3.000 de repere, de la burghie și freze până la mașini de tuns iarba. Până acum produsele Tolsen s-au bucurat de mare apreciere în România, utilizarea lor devenind din ce în ce mai consistentă de la an la an. „Secretul” sculelor Tolsen constă în faptul că deținătorul majoritar al acțiunilor este nimeni altul decât statul chinez. Astfel, aceste scule sunt testate și verificate riguros deoarece se lucrează deseori cu ele în șantiere și medii industriale din China. Or, dacă se întâmplă ca o sculă să nu fie conformă cu specificațiile de pe hârtie și din această cauză Partidul Comunist să constate vreo lucrare deficitară, vinovații vor fi aspru pedepsiți.
  • Total: este un brand de scule originar tot din China și, ca și Tolsen, oferă o gamă largă de scule și unelte. Spre deosebire de Tolsen sculele Total au o rețea extinsă de magazine, putând fi testate și cumpărate la fața locului din mai multe orașe mici. Pe magazinul online www.total.ro se găsește o varietate foarte mare de scule și unelte: scule electrice, unelte pentru construcții și amenajări, unelte de grădină etc. Prețurile sunt ceva mai ieftine decât la Tolsen, dar și calitatea e ceva mai mică – vorbim de un producător 100% privat, care nu trebuie să dea socoteală în fața comuniștilor chinezi – , totuși mult peste ce vă oferă hypermarketurile DIY. Merită să dați un pic mai mult bani și să cumpărați ceva de la Total, nu din hypermarket.
  • Mannesmann: este un brand mai puțin extins decât Tolsen și Total. Nu vă luați după numele cu rezonanță nemțească, aceste scule sunt produse tot în China, dar spre deosebire de brandurile prezentate mai sus cei de la Mannesmann sunt specializați mai ales pe chei și scule auto, unde toți cei care le-au folosit inventarul sunt de acord că oferta Mannesmann e una excepțională. Vedeta este, fără îndoială, trusa de tubulare Mammut 215 dar dacă aveți nevoie doar de un set de chei, dotați-vă cu încredere cu set de la Mannesmann. Sunt rezistente și super-calitative.

Sperăm că recomandările noastre vă vor fi de folos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here